200816 Assyriskas Zackarias Faour under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Assyriska den 16 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0023

Höstsäsongen har startat på bästa möjliga sätt. Med två raka segrar har jakten på nytt kontrakt börjat för Assyriska IK. – Vi känner att vi är på väg åt rätt håll, säger huvudtränaren Ninos Töre.

Situationen var annorlunda för någon månad sedan. Assyriska IK hade genomgått en kämpig vårsäsong som kantades av skador, många insläppta mål, ett hackande spel och tränarbyte.

– Om jag ska sammanfatta vårsäsongen i ett ord – stökigt. Det var för mycket som gick emot hela tiden, säger han.

Allt började redan innan seriestarten. Assyriska IK hade inte spikat truppen och spelade fåtalet träningsmatcher under försäsongen.

– Det var mycket som gjorde att vi var inte färdiga för att starta division ett-säsongen. Lagbygget drog upp på tiden och spelarna kändes inte redo. De hade inte tillräckligt med kött på benen för att agera ute på planen, säger han.

I slutet av maj hade Assyriska IK spelat ihop sex poäng på sju matcher. Då fick Ninos Töre ta över tränarposten efter varit assisterande till Giles Stille. Spelet blev bättre men resultaten uteblev.

– Vi tog steg och blev bättre, men vi fick bakslag med skador på spelare. Vi blev sköra på vissa positioner och fick knappt ihop något lag. Det blev obalans i truppen och i många matcher kunde vi inte ställa upp med mittfältare på mittfältet och anfallare i anfallet, säger han.

Med skadorna flyttades talanger upp från juniorlaget för att täcka upp.

– De är jättetalangfulla spelare och är framtiden i föreningen. Det är viktigt att det inte går för fort, men vi var i ett läge där vi kunde inte ta ut en trupp. Nu har de fått möjligheten och känna på’t, säger Töre.

Till slut kom sommaruppehållet och Assyriska IK stod på elva inspelade poäng. Under uppehållet kunde truppen och ledarstaben analysera vårsäsongen men fokuset låg främst på återhämtning.

– Det var välbehövligt för vårsäsongen var extremt påfrestande. Föreningen, ledarna och spelarna behövde koppla av och hitta ny energi, säger han och fortsätter:

– Vi bestämde att vi ska försöka lösa detta. Det blev en kraftansträngning från alla och lagsammanhållningen har blivit bättre än tidigare.

Ledigheten fick bästa tänkbara utfall på höstsäsongen. Assyriska IK besegrade Österlen FF med 3-0 i återstarten, för senare bortaslå Åtvidabergs FF med 2-0.

– Vi har gett oss en helt annan möjlighet att lösa kontraktet som är målet. Vi är tydligare hur vi ska agera utan att rucka för mycket för hur spelarna ska agera i offensiven och defensiven. Någonstans har vi träffat rätt. All eloge till spelarna som lägger ner tiden och tar åt sig direktiven, säger Töre.

Dessutom kröntes segrarna med två hålla nollor för målvaktsnyförvärvet Ivo Vazgec.

– Han hade inte spelat fotboll på tre år men hållit igång på egen hand. Vi räknade med att han skulle vara lite ringrostig men han gjorde några brutala ingripanden mot Österlen. Sedan höjer han sig i Åtvidabergsmatchen. Det var riktigt kul att se, säger han.

Med vinsterna i ryggen väntar tabellfyran Tvååkers IF på Rosenlunds IP i helgen. Ytterligare en viktig match i jakten på nytt kontrakt.

– Vi går ’all in’ inför alla matcher och behöver alla poäng som möjligt. Vi är ödmjuka trots vinsterna och det gäller att lägga ner jobbet från spelarna och ledarna och göra det ännu bättre, säger Töre.


Playmaker.AI:

Hur ser Assyriska IK ut i analysverktyget Playmaker.AI? Ettanfotboll har plockat ut deras lagspider och underliggande siffror.

Analysverktyget visar att Assyriska IK ligger snäppet under genomsnittet på olika områden. Det är främst i försvars-, passningsspelet och offensiven. Däremot ligger deras styrkor i duell- och huvudspelet samt dribblingsaktioner. Det är Roman Tello Olivares (3,16 lyckade tacklingar/90), Simon Dimitrijevic (4,26 lyckade nickar/90) och Aaron Kabondo (2,72 lyckade dribblingar/90) som sticker ut i de områdena.


Underliggande siffror:

Mål: 24
xG: 20,56
Skott: 215
Skott på mål: 81

Insläppta mål: 35
xGA: 31,11
PPDA: 5,30
Passningar i boxen emot: 785

Bollvinster på offensiv planhalva: 536
Tacklingsprocent: 54

Bollinnehavssnitt/per match: 51
Antal passningar/per match: 499
Passningsprocent: 83
Passningar i boxen: 536

FAQ:

xG: Antalet mål som lag eller spelare förväntas göra utifrån skottkvalitet och antal skott.

xGA: Hur många mål ett lag har förväntats släppa in sett till antalet chanser de har mot sitt eget mål.

PPDA: Summan av defensiva handlingar (regelbrott, tacklingar, vunna dueller och med mera) mot offensiva handlingar för motståndarna.