190122 Bild från en träning med Lindome GIF, som är en av de största fotbollsföreningarna i Göteborg och är belägen i Lindome i södra Mölndal. Foto: Nicklas Elmrin / Bildbyrån / Cop 206

Från att göra inhopp till en plats i startelvan. I helgen kom första A-lagsmålet för Lindome GIF:s egna produkt, Max Andersson, när han kvitterade i slutminuterna mot FC Linköping City. – Det var riktigt roligt och något som jag har velat gjort länge, säger 18-åringen.

Fler talangporträtt: Erik GrandeliusJardell Kanga

Allt började på Lindevi IP. Som 6-åring tog Max Andersson sina första steg på fotbollsplanen. Under sin tid i juniorlagen har han fostrats i ”Zebrans väg”, en vision att spelarna ska spela en passningsorienterad, teknisk och offensiv fotboll.

– Jag tycker att det är riktigt kul och utvecklande. Att få ha mycket boll och spela kortpassningsspel. Det har varit mycket possessionövningar och hålla i bollen, komma i olika situationer och anpassa sig utifrån det, säger han och tillägger om klubben:

– Den är jättebra, alla är schyssta mot varandra och det tillåts att göra misstag på träningar och matcher.

Spelfilosofin implementeras ytterligare när spelarna kommer upp i de äldre juniorlagen. Steget från juniorlagen till A-laget blir lättare och naturligare då.

– Juniortiden var jätterolig och bra. Det var ganska likt A-lagsfotbollen med samma spelidé och formation. Det var även Mats Hedén (numera sportchef) som var tränare då. Han är bra och tydlig med hur vi ska spela och hur spelidén ska utföras, berättar Andersson.

Redan under fjolåret tränade Andersson med A-laget. För senare bli uppflyttad, tillsammans med Alexander Nilsson och Teo Hedén, till denna säsong. Första tiden har varit jättebra.

– Jag visste hur allt fungerade och det kändes bra. Alla är jättesnälla och tar in en bra i gruppen. Det har varit en bra säsong och jag har utvecklats mycket. Steget från junior- till seniorfotbollen var stort, men det känns som jag har växt in det. Jag känner mig tryggare och tryggare i spelet, säger han.

Hur skulle du vilja beskriva dig som spelare? 

– En offensivt inriktad spelare som vill bidra med att skapa målchanser framåt och arbeta hårt i den höga och låga pressen.

Mittfältaren gjorde några inhopp innan han slog sig in i startelvan under vårsäsongen. I helgen kom första A-lagsmålet när han kvitterade i slutminuterna mot FC Linköping City.

– Det var riktigt roligt och något som jag har velat gjort länge. Jag har haft chanser innan som jag har bränt, säger Andersson.

Med 17 inspelade poäng ligger Lindome GIF strax ovanför nedflyttningsstrecket men det är inget som oroar. Höstsäsongen kommer bli bättre, tror 18-åringen.

– Vi har gjort det bra rent spelmässigt men har haft svårt med att få oss poängen. Det känns som vi har något bra på gång. Det var många nya spelare från början men alla har börjat komma in i spelidén. Den är ju unik. Vi kommer göra det bra under hösten, säger han.

Här kan du läsa mer om Lindome GIF:s spelfilosofi.

Playmaker.AI:

Namn: Max Andersson
Född: 2003
Position: Mittfältare
Moderklubb: Lindome GIF

Matcher: 13 matcher (9 startmatcher, 4 inhopp)
Spelminuter: 631
Mål: 1
Assist: 1
Passningsprocent: 87
Passningar/90: 30,36
Nyckelpassingar/90: 0,61
Tacklingsprocent: 46
Lyckade dribblingar/90: 2,55
Dribblingsprocent: 68
Passningar in i boxen/90: 2,95