210521 Lunds Jesper Strid under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Lunds BK den 21 maj 2021 i Malmö. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0078

Från att göra mål till att försvara målet. Högerbacken Jesper Strid, 20, gör sin andra seniorsäsong och har slagit sig in i startelvan i Lunds BK. – Det var ett ganska stort kliv, säger han.

Jesper Strid började sin fotbollskarriär i Staffanstorps GIF innan han tog klivet över till Lunds BK som 16-åring. Strid spelade i två framgångsrika U16- och U19-lag.

– U16 var kul. Vi hade ett bra lag och tvåa i serien men vi förlorade mot Djursholm i SM-finalen. Vi hade även ett bra lag i U19 och krigade i toppen mot Falkenberg om en plats i Allsvenskan. Men det gled ur händerna i slutomgångarna, tyvärr, säger han.

Efter säsongerna i ungdomslagen flyttades Strid upp i A-laget under fjolåret. En annan spelare som flyttades upp var Casper Burehed, en spelare och kompis som han spelade med i ungdomslagen.

– Jag och Casper kom samtidigt till Lund. Vi har spelat tillsammans varje säsong sedan dess. Sedan flyttades Isak (Skarlund) upp. Det är kul att alla tre spelar i seniorlaget, säger han.

Första seniorsäsongen var lärorik för högerbacken. Jesper Strid spelade 24 matcher varav 10 matcher från start och 14 inhopp.

– Det var ett ganska stort kliv. Det blir ett långt steg fysiskt och träningarna blir tuffare men lika så matcherna. Man springer mycket i junior- men det är dubbla i seniorfotbollen. Samma med kraven som ställs, säger han.

Strid har inte alltid varit försvarare. 20-åringen är anfallare i grunden men omskolats genom säsongerna. Först till yttermittfältare för senare ytterback.

– Vi hade problem med skador i backlinjen under förra säsongen. Då fick jag komma in och testa på det. Det funkade ganska bra och det fortsatte så även denna säsong. Jag har mest utvecklats försvarsmässigt i och med att jag har inte spelat i den rollen tidigare, säger han.

Hans främsta spetskvalitéer är djupledshotet och uthålligheten, menar Strid. Något som han utvecklade redan under ungdomsåren i Staffanstorps GIF.

– Jag kommer mer från den löpande sidan av fotbollen. Det var mer att man ska springa och kämpa än att ha en bra passningsfot. Det är vad som jag har tagit mig vidare på. Sedan har jag fått jobba med de andra kvaliteterna, säger han.

Denna säsong har 20-åringen varit ordinarie på högerbacken och fått ett stort förtroende från tränaren Igor Arsenijevic.

– Igor är jättebra. Jag tycker att han är hjälpsam, fokuserar lika mycket på varje spelare och försöker ta oss framåt. Han var en duktig fotbollsspelare så han vet vad han pratar om, säger Jesper Strid.

Den kontinuerliga speltiden har hjälpt honom i sin utveckling.

– Jag har utvecklats mycket i försvarsspelet och utvecklats med försvararna i backlinjen. Jag har även vågat mer framåt, säger 20-åringen och lyfter fram sina försvarskamrater i backlinjen.

– De är hjälpsamma, snackar mycket och hjälper till. De förklarar och gör det ännu bättre.

Lunds BK ligger på sjundeplats med 31 inspelade poäng. Efter en bra vår- har höstsäsongen varit lite kämpigare.

– Den började lite knackigt med inte så många vinster. Sedan vände vi helt och gjorde nästan flest mål i serien fram till uppehållet. Sedan har det gått lite utför. Det gäller att vända på skutan igen, säger Strid.

Just nu ligger fokuset på säsongsavslutningen men drömmen är att spela högre upp i seriesystemet med Lunds BK.

– Drömmen är att ta sig uppåt i seriesystemet till de högre serierna. Det absolut roligaste hade varit att ta steget upp i Superettan med Lund. De är en stor del av min karriär och liv. Jag har mycket att tacka dem, säger 20-åringen.


Playmaker.AI:

Namn: Jesper Strid
Född: 2001
Position: Högerback
Moderklubb: Staffanstorps GIF

Matcher: 21 (17 starter, 4 inhopp)
Spelminuter: 1574

Mål: 1
xG/90: 0,10
Skott/90: 0,62
Assist: 3
Passningsprocent: 80
Passningar/90: 36,45
Passningar in i boxen/90: 5,37
Duellvinster/90: 7,55
Duellprocent: 51
Brytningar/90: 6,55
Lyckade tacklingar/90: 3,56
Tacklingsprocent: 68
Bollvinster på offensiv planhalva/90: 4,43
Lyckade dribblingar/90: 2,43
Dribblingsprocent: 59