Vänersborgs IF:s högerytter, Hugo Engström, i löpduell med spelare från FC Linköping City. Foto: Fredrik Andersson

Hugo Engström, 20, har stormat fram på högerkanten hos nykomlingen Vänersborgs IF. Högeryttern har gjort tre mål och slagit sju målgivande passningar. Nöjd? Delvis.
– Några fler mål hade inte suttit fel om jag fick välja, säger han.

Hugo Engström är fostrad i Vänersborgs IF. Som 6-åring tog Engström sina första steg på träningsanläggningen Boteredsvallen och flyttades tidigt upp i A-laget. Debuten kom redan som 15-åring i division två. Det ser 20-åringen som en fördel när han blickar tillbaka.

– Det var väldigt lärorikt. Att som 14, 15 år möta de som var 30 år. Man fick lära sig den hårda vägen. Man flög lite i början innan man kom in i det. Eftersom alla var större fick man ta för sig och ge järnet i alla närkamper oavsett. Man fick visa att man ville ha en plats som alla andra, säger han och fortsätter resonemanget:

– Det finns ju två vägar. Antingen genom akademier som vissa spelare och spela juniorfotboll men det har varit en fördel att känna på seniorfotboll så tidigt. Att komma helt oerfaren från junior- till A-laget och lära sig att det smäller och gör ont.

Det blev tre lyckosamma division två-säsonger innan Engström blev utlånad till IFK Göteborg inför förra säsongen. Detta för att ta nästa steg i utvecklingen. Det blev ett halvår i deras akademi och flertalet träningar med A-laget innan coronan slog till.

– Det blev bara träningar, i och med allt blev inställd, men jag fick en inblick vad som krävs för att ta sig dit. Proffsigheten, vad som krävs, stenhård träning och att det finns inga genvägar för att spela högre upp. Jag fick fantastisk träning med kunnigt folk och det fanns alla förutsättningar för att träna extra. Man är inte så långt ifrån men det är en bit ändå, säger 20-åringen.

När division två-säsongen drog igång under sensommaren återvände Hugo Engström till moderklubben. Något som han inte ångrar i efterhand. Det blev fyra mål på elva matcher och historisk uppflyttning till Ettan under tränaren Andy Kilner.

– I efterhand tror jag att det kan varit bästa som hänt mig. Jag har inte facit men jag fick komma tillbaka med erfarenheten, spela seniorfotboll och körde järnet. Vi gjorde en fantastiskt bra år, säger Engström och lyfter fram sin tränare:

– För mig betyder han (Andy) väldigt mycket. Han har fått mig att tänka fotboll på ett annat sätt och han får verkligen ur max hos alla spelare. Han har kommit in med ett tänk som har hjälpt mig som individ för att bli så bra som möjligt, på och utanför planen, säger han.

Under debutsäsongen har Vänersborgs IF varit ett utropstecken i Ettan Södra. Med 35 inspelade poäng ligger nykomlingen på åttonde plats. En framgångsfaktorer har varit deras mentalitet under Kilner.

– Det är självklart bra. Vi har aldrig spelat på den här nivån men vi har ett signum. Det har vi haft i varje match med Andy. Vi har verkligen mentaliteten att vinna varje match och varje duell oavsett vilka vi möter. Vi kör vårt race, säger Engström.

En annan framgångsfaktor har varit spelsättet. Vänersborgs IF har spelat med ett högt och aggressivt presspel.

– Du vinner bollen på offensiv planhalva och kommer närmare målet. Det är en väldigt rolig och framåt fotboll att spela men det gäller att var påkopplad hela tiden. Det är inte bara anfallare utan samtliga. Om man inte är påkopplad och slarvar med någonting kan det straffas väldigt hårt om vi går bort oss. Då uppstår stora ytor som vi tappar, säger han.

För egen del har Hugo Engström gjort tre mål och slagit sju målgivande passningar från högerkanten. Nöjd? Delvis.

– Några fler mål hade inte suttit fel om jag fick välja. Annars helt okej. Det är vårt första år i Ettan men även för mig också. Jag är nöjd men jag har höga krav på mig själv, säger han.

Trots åttondeplatsen är inte Ettankontraktet säkrat. Bottenstriden är jämn med åtta klubbar inblandade. Nykomlingen har sex poäng och 18 plusmål till nedflyttningsstrecket med fyra omgångar kvar. I slutomgångarna väntar IFK Malmö och Qviding FIF men även FC Trollhättan och Utsiktens BK som jagar en plats i Superettan.

– Det blir roliga matcher att spela. Vi tittar inte så mycket på tabellen utan vi vill sluta så högt som möjligt. Inte bara tänka att vi kan åka ner utan att försöka ta så många poäng som möjligt som nykomling, säger 20-åringen.

Läs fler talangporträtt:
Jesper Strid
Jardell Kanga
Max Andersson
Erik Grandelius
Dino Salcinovic
Hammarby TFF:s talanger


Playmaker.AI

Namn: Hugo Engström
Född: 2001
Position: Högerytter
Moderklubb: Vänersborgs IF

Matcher: 24 (24 starter)
Spelminuter: 2142

Mål: 3
xG/90: 0,10
Skott/90: 1,47
Assist: 7
Passningar/90: 27,30
Passningsprocent: 65
Passningar in i boxen/90: 10,98
Nyckelpassningar/90: 0,95
Lyckade dribblingar/90: 2,03
Dribblingsprocent: 49
Duellvinster/90: 8,66
Duellprocent: 41
Brytningar/90: 5,06
Lyckade tacklingar/90: 2,70
Tacklingsprocent: 65
Bollvinster på offensiv planhalva/90: 8,14