210405 Åtvidabergs Erik Grandelius under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Åtvidaberg den 5 april 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0044

Degerforsprodukten Erik Grandelius är 19 år men har redan åstadkommit mycket. Nu ska han ta nästa steg på lån hos Åtvidabergs FF. – Jag vill spela så många matcher som möjligt och göra poäng, säger han.

Degerfors IF och familjen Grandelius har en historia tillsammans. Pappa Joakim spelade för klubben under 80- och 90-talet. Nu har sonen Erik tagit över stafettpinnen.

– Han har ju gått samma väg. Vi pratar om matcherna, säger vad man kan göra bättre. Det betyder mycket och han hjälper mig hela tiden, säger han.

Som knatte började Erik sparka boll i Degerfors IF, en klubb som ligger varmt om hjärtat för honom. Genom åren avancerade han genom ungdomslagen tills hösten 2018. Som 16-åring fick han göra A-lagsdebut i cupmötet mot Enskede IK. Degerfors IF vann med 2-1 och Grandelius gjorde ett av målen.

– Det var fantastiskt. Jag tog ju steg för steg till A-laget. Jag hann knappt träna något med U19- innan jag klev upp i A-laget. Lite väl fort, tror jag. Jag känner i efterhand att jag skulle tagit det lite lugnare, säger han.

Efter debuten fick yttern Grandelius mer och mer speltid i A-laget. Samtidigt var Degerfors IF inne i tuff förlusttrend i Superettan.

– Det var inte superlätt. Man hade ju en press på sig även fast man var ung, säger han.

Degerfors IF brukar flytta upp talanger för att låta de växa in seniorfotbollen. Det är något som Grandelius tycker är bra.

– De tror mycket på en. Det ger en stort tillit, att man får komma upp och träna. De har tålamod och ger en möjligheten att växa, säger han.

Grandelius blev bofast i A-laget och slog sig in i truppen efterföljande säsong. Det blev 16 matcher i Superettan, en start och femton inhopp, även fast han fick spela en hel del som wingback.

– Det var kanske inte min bästa position. Det var ändå viktigt att känna på’t. Det var nyttigt även om det var många inhopp, säger han.

Under säsongerna gjorde han även ungdomslandskamper för Sverige. Först i P17- och senare i P19-landslaget.

– Det är häftigt att representera Sverige. Man har skaffat vänner genom landslaget. Vi pratar en del via sociala medier men kommer även mötas i Ettan, säger Grandelius.

Konkurrenssituationen var desto tuffare under fjolåret. Degerfors IF hade ett slagkraftigt lag och satsade mot Allsvenskan. För få speltid lånades Grandelius ut till Örebro Syrianska IF i Ettan Norra under hösten.

–  Jag tänkte så här på försäsongen – vi kommer gå upp i år. Det var jag säker på. Det var supersvårt att komma in i truppen när de var så pass bra, säger Grandelius.

Det blev två mål på tolv matcher samtidigt som han följde resan mot Allsvenskan.

– Man var riktigt nervös i slutet. Det ska man inte ljuga om. Det var riktigt spännande, säger Grandelius och fortsätter om avancemanget:

– Det betyder jättemycket. Fotbollen betyder allt på ett sånt litet ställe. Det är vad alla pratar om.

Nu ska Grandelius ta nästa steg i utvecklingen. Han har bytt bruks- till en annan bruksort. Denna säsong är Grandelius utlånad till Åtvidabergs FF – en av klubbarna med yngst snittålder i Ettan – och känner att han har kommit bra in i klubben.

– Jag har blivit väldigt omhändertagen och kommit bra in i gänget även utanför fotbollen. Det är lite skillnad hur jag van att spela fotboll. De spelar lite rakare men jag börjar växa in i det, säger han.

Åtvidabergs FF står på fyra poäng efter fem matcher. Det har hittills blivit ett mål för Grandelius, men han vill bidra ännu mera.

– Jag vill spela så många matcher som möjligt och göra poäng, säger han.

Fakta:

Namn: Erik Grandelius.
Född: 2001.
Position: Yttermittfältare.
Moderklubb: Degerfors IF.