210619 Örebro Syrianskas Dino Salcinovic under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Brommapojkarna och Örebro Syrianska den 19 juni 2021 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0029

Med en läcker frispark gjorde Dino Salcinovic, 19, sitt första mål för Örebro Syrianska IF i helgen. Ett kvitto på att mittfältaren har tagit steg i sin utveckling under säsongen. – Det var pricken över i:et, säger han.

Dino Salcinovic fick sin fotbollsfostran i Örebro SK och gick hela vägen från junior- till akademilagen. Förra säsongen spelade mittfältaren i deras framgångsrika P19-lag som gick som tåget i Allsvenskan innan säsongen avbröts.

– Det är en bra utbildning i ÖSK och tiden var jättebra. Det är mycket träning på egen hand som tog en framåt. Jag spelade min bästa fotboll i P19-laget. Vi spelade jättebra som lag och hade en bra tränare (Rickard Torstensson). Om inte corona hade hänt skulle vi spelat final i SM, säger han.

Det blev istället en flytt till Örebro Syrianska IF inför denna säsongen. En spelare som gjorde samma flytt är kompisen och lagkamraten Nadir Ayeva. Duon har följts åt sedan juniortiden.

– Vi pushar varandra för att ta steg. Det betyder mycket att man har någon som förstår och går samma väg som en själv. Sånt betyder mycket och hjälper en mycket i karriären, säger 19-åringen.

Steget från junior- till seniorfotbollen är inte alltid lätt. Salcinovic har anpassat sig mer och mer ju längre säsongen har fortlöpt.

– Det blir bättre och bättre. Man märker att man jagar resultat, det är mer fysiskt och tempot är som dag och natt, säger han och tillägger om Ettan som liga:

– Det är en hög nivå och finns många bra, talangfulla spelare.

Samma gäller speltiden. 19-åringen har gått från att göra inhopp under vår- till att starta matcher på höstsäsongen.

– Det blev mer och mer och det gick bättre och bättre. Det small i helgen och det var pricken över i:et, säger han.

Ställningen var 2-1 till Umeå FC när Dino Salcinovic stegade fram och skruvade in kvitteringen på frispark (1:08). Det var hans första seniormål och målet var efterlängtat.

– Det var nära mål och målvakten stod långt till höger. Det var öppen gata för att lägga den i vänstra krysset. Fokuset låg på att träffa målet men muren stod ganska nära. Jag skruvchippade i första krysset och bollen gick in. Jag blev lite rädd när bollen gick i ribban men den gick sedan ribba in. Det var otroligt skönt, säger 19-åringen och hyllar sin tränare Barsaum Cicek:

– Det är en jättebra tränare. Han lägger mycket fokus på de taktiska delarna, hjälper spelarna att förstå och utvecklar oss yngre spelare. Jag är glad över att få förtroendet från honom att spela.

Säsongen har annars varit lyckosam för Örebro Syrianska IF. Klubben har etablerat sig på övre halvan av tabellen i Ettan Norra.

– Det har hittills varit en fantastisk säsong. Vi var tippade sist i Ettan men kämpar i toppen. Vi kämpar och krigar för varandra. Det är ett fantastiskt lag och grupp, säger 19-åringen.

Örebro Syrianska IF möter Piteå IF på hemmaplan under söndagen, en match som direktsänds på SportExpressen Play med sändningsstart 12:50.


Playmaker.AI:

Namn: Dino Salcinovic
Född: 2001
Position: Mittfältare
Tidigare klubbar: BK Forward och Örebro SK
Moderklubb: Örebro SK

Matcher: 17 matcher (9 startmatcher, 9 inhopp)
Spelminuter: 903
Mål: 1
xG/90: 0,12
Skott/90: 1,69
Assist: 1
Passningsprocent: 78
Passningar/90: 21,22
Duellvinster/90: 6,18
Duellprocent: 42
Lyckade tacklingar/90: 2,89
Tacklingsprocent: 58
Lyckade dribblingar/90: 1,30
Dribblingsprocent: 48