Täby FK jagar sin första seger på hemmaplan. Täbyklubben har varit nära men inte fått med sig trepoängaren. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Många mål framåt, många mål bakåt. Täby FK har blandat och gett under säsongsupptakten. Ettanfotboll har pratat med huvudtränaren Daniel Erlandsson som ger sin analys av inledningen. – Vi är så bra som resultaten visar, säger han.

Säsongen 2016 tog Daniel Erlandsson över huvudansvaret i Täby FK efter varit assisterande tränare till Christer Lundin. Denna säsong gör Erlandsson sin sjätte säsong – och fjärde säsong som huvudtränare och sportchef – för klubben. Mycket är sig likt men ändå. Fjolårets nykomling har tidigare haft stark kontinuitet i spelartruppen, men denna säsong har de många nya spelare.

– Många valde att gå vidare eller satsa på annat som tidigare varit med. Hur rekryterar man spelare och se till att det blir rätt? Det blev många samtal, intervjuer, diskussioner och testa olika spelare, säger Erlandsson och fortsätter:

– Vi lyckades bygga ihop en väldigt bra åldersmässig trupp, där åldersspannet är mellan 2001 till 1998. I truppen har vi en 94-, 02- och 03:a. Alla spelare är såna som än så länge inte slagit i taket. Det är potential, ambition och mycket vilja.

Ettansäsong är ung med sju omgångar spelade och Täby FK ligger på en fjortonde plats med sex inspelade poäng. Det har hittills blivit en trepoängare – 7-2-seger över Assyriska FF i seriepremiären – men annars har vinsterna uteblivit.

– Vi är så bra som resultaten visar. Vi har inte hittat lägsta nivån som vi hade förra året. Det handlar om på vilket sätt som vi hanterar situationerna, säger Erlandsson och fortsätter:

– Under förra säsongen gav hårda arbetet en hel del poäng. Det är väldigt många spelare som jobbar stenhårt även i år, men vi har inte fått för det rent defensivt.

Ett par matcher har stått och vägt i resultatväg. Playmaker AI:s data visar att Täby FK har skapat fler målchanser än sin motståndare i fyra av sju matcher och haft fler skott på mål än sin motståndare i fem av sju matcher. De har ändå inte fått med sig poängen eller vinsten.

– I matcherna tycker jag att vi ska göra fler mål, men matchen har blivit annan. Det är klart att man blir besviken, men det finns logiska förklaringar. Defensiven och offensiven har inte varit tillräckligt bra. Just nu, när vi är lite sköra, kan vi inte sätta målsättningen på ganska bra. Vi behöver bli tjugo procent bättre, säger han och fortsätter:

– I mångt och mycket har offensiven, kontringar eller etablerade anfall, varit ganska bra. Vi har skapat mycket chanser och är överens om att vi borde fått ut mer på våra chanser. Vi skapar målchanser på olika sätt jämfört med förra året. Vi är ganska breda och det tycker jag är positivt.

Medans anfallsspelet har varit positivt har defensiven varit ett litet bekymmer. Täby FK har nästan släppt in lika många mål som de har gjort framåt.

– Vi har inte hållit nollan men vi jobbar stenhårt för det. Det har inte varit tillräckligt tätt. Vi har varit täta i vissa matcher men det har handlat om prestationerna. Vi måste ha fler krockkuddar på vägen. Motståndarna ska få anstränga sig mer för att skapa målchanser. Det är dit vi vill komma, säger Täbytränaren.

Enligt Playmaker.AI:s performance tabell borde ni har haft tre poäng mer inspelade. Vad är din känsla? 

– Jag blir inte förvånad, men det är ett kvitto på att vi behöver göra det lite bättre. Det betyder inte så mycket och är ingen garanti att vi får med oss någon trepoängare framöver. Vi behöver anstränga oss ytterligare i defensiven och offensiven.

Playmaker.AI:s data på Täby FK:

Offensiven:

Mål: 14
xG: 13,32
G90 (Mål per 90 spelade minuter): 1,86
Skott: 109
Skott på mål: 53

Passningsspelet:

Genomsnittlig bollinnehav: 50,29
Antal passningar i genomsnitt per match: 518

Defensiven:

Insläppta mål: 12
xGa: 13,2
Ga90 (Insläppt mål per 90 spelade minuter): 1,71
Skott emot sig: 102
Skott emot sig på mål:
31