211121 Assyriska Antonio Yakoub deppar efter missat mål under fotbollsmatchen i Ettan norra mellan Hudiksvall och Assyriska FF den 21 november 2021 i Hudiksvall. Foto: Mats Andersson / BILDBYRÅN / COP 280 / MZ0010

Under eftermiddagen avgjordes bottenstriden i Ettan Norra. Täby FK och Hammarby TFF säkrade kontraktet medan Assyriska FF, IFK Luleå och Hudiksvalls FF blev nedflyttade till division två.

Det var upplagt för dramatik när bottenstriden skulle avgöras i Ettan Norra. Fem klubbar var inblandade i slutomgången, där Täby FK hade bäst utgångsläge med två poäng ner till nedflyttningsstrecket. Samtidigt krävdes poäng eller att övriga resultat spelade dem i handen. Det blev sistnämnda – trots 4-3-förlusten mot Umeå FC – och Täby FK säkrade kontraktet på bättre målskillnad.

– Vi satte oss i en situation på våren då vi låg sist. Det var inte mycket som talade för det här. Även om vi förlorade idag så har vi gjort det väldigt bra på hösten och gett oss själva chansen. Jag är jätteglad och stolt över laget, säger Täbytränaren Daniel Erlandsson till SportExpressen Play.

Andra klubben att säkra kontraktet var Hammarby TFF efter besegrat IF Sylvia med 2-1. Moestafa El Kabir blev stor matchhjälte med sitt segermål i 85:e minuten. Med vinsten säkrades kontraktet med bättre målskillnad.

– Vi kom i underläge, rättade till oss och gjorde 1-1. Sedan fick vi straff och möjligheten att ta ledningen men missar straffen. Sedan att ha mentala styrkan att vinna matchen och klara oss kvar, det är en otrolig prestation. Att på tre månader vända dödsläget till att överleva i sista matchen – det är en stor komplimang till alla unga spelarna, säger Moestafa El Kabir till SportExpressen Play.

Hudiksvalls FF och Assyriska FF slutade 1-1 medan IFK Luleå förlorade med 3-1 mot IF Karlstad. Resultaten innebar att klubbarna blev nedflyttade till division två.

– Vi har haft allt i egna händer hela vägen men när det gällde var vi tyvärr inte nog bra. Vi visste vad insatserna var, det var vinna eller försvinna. Det är bara att resa sig igen och komma tillbaka, säger lagkaptenen i IFK Luleå, William Olausson, till SportExpressen Play.