200621 Jubel och Depp efter mål 1-0 av Sylvias Robin Frej på övertid av Sylvias Robin Frej under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Sylvia och Karlslund den 21 juni 2020 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0007

Han bytte ut fotbollsskorna mot mikrofonen. Nu brinner Pierre ”Del Pierro” Hallgren, 53, för att underhålla Sylviapubliken.
– Jag kan ibland vakna på nätterna och börja nynna på någon ny melodislinga, säger han.

För att matcher ska kunna genomföras krävs matchfunktionärer. Alla klubbar i Ettan har flera ideella krafter som ställer upp i ur och skur. Som publikvärdar, bårbärare, grindväktare eller kioskpersonal. En av matchfunktionärerna i IF Sylvia är speakern Pierre Hallgren. Sedan ett par säsonger tillbaka sitter Hallgren, som spelade för klubben på 90-talet, i speakerbåset och informerar publiken om matchhändelser.

– Man sitter ju som en kung i båset och har superkoll. Fönstren är lite kantiga, dock. Man måste luta sig framåt för att se, men ibland springer jag ut och kika. Då gäller det att vara snabb tillbaka om något händer, säger Hallgren och skrattar.

Du har kanske hört honom på matcherna? Hallgren pratar på ett underhållande och informativt sätt med publiken.

– Det ska inte vara prediktivt eller storslaget utan det ska vara festligt. Allt ska kännas behagligt. Jag ser att folk uppskattar det. Jag brukar hälsa familjer välkomna och det blir mer familjärt. Att prata i mikrofonen är makt, men du måste säga rätt saker och ha känslan också, säger Hallgren.

Ett exempel är för ett par veckor sedan. IF Sylvia tog ledningen i hemmamötet med IF Brommapojkarna. ”Då har vi 1-0 till Sylvia. En liten applåd. Vem var det om inte Abdul Aziz, han behövde ingen assist. Han gjorde det själv”.

– Jag är en ordbajsare, gillar att vända och vrida med ord. Det sker mest impulsivt, säger han.

Pierre Hallgren älskar att vara en del av klubben och har en bra relation med spelarna. Ibland ropar han ut deras smeknamn när de gör mål.

– Det är trevliga grabbar och spelar väldigt rolig fotboll. Patrik Gustavsson är snabb och har ett otroligt steg, så han kallas för ”Raketen”. Sebastian Detterman kallas för “The Better Man” medan Hampus Näsström har “Näsan för målet”.

Ditt eget smeknamn ”Del Pierro” – vart kommer det ifrån?

– Det är inte jag som kommit på det. Som spelare älskade jag att dribbla och väntade in i sista sekund att göra bort motståndaren men jag fick mycket stryk. Jag ville alltid dribbla motståndaren en gång till…

Meningsuppbyggnader faller honom naturligt. Hallgren jobbar som lärare men han skriver och producerar musik med hans band Svepsjäl på fritiden. Det är han som ligger bakom kampsången för IF Sylvia som han skrev för ett tiotal år sedan.

– Musik och fotboll hör ihop. Jag kan ibland vakna på nätterna och börja nynna på någon ny melodislinga. Då måste jag spela in den på telefonen, säger han.

Hallgren har även gjort kampsånger till andra idrottsklubbar i Norrköping men hjärtat klappar för IF Sylvia. Förutom speakerjobbet spelar Hallgren med Sylvia Oldboys, ett gäng som tidigare spelat för klubben. 

– Innan coronan brukade vi samlas och spela. Det spelar ingen roll vilken ålder. Alla är som en familj. Sylvia har alltid varit klubben i mitt hjärta, säger Hallgren.