Oskarshamns AIKs John Allen och Tvååkers IFs Mårten Lundkvist. Foto: Bildbyrån

En omgång återstår nu av Svenska cupens gruppspel innan det är dags för kvartsfinaler och slutspel. För Ettans lag ser det ut att vara färdigspelat, bortsett från för Tvååkers IF och Oskarshamns AIK som båda vann sina senaste matcher mot IFK Norrköping respektive IF Elfsborg och därmed har chans att gå vidare. 

Efter en tung förlust mot Örebro SK hoppade Oskarshamns AIK upp på hästen igen och ställde in siktet på seger mot ett annat allsvenskt lag. I kvalspelet till cupen var det Helsingborgs IF som fick känna smaken av förlust och i gruppspelet fick nu IF Elfsborg erkänna sig besegrade. 2-1 blev det efter att Oskarshamn tog ledningen direkt i andra halvlek mot boråsarna.

– Segern kändes fantastisk och killarna spelade passionerat med stort hjärta men veckan inför matchen tränade vi också på olika saker som vi behövde för att ta oss an Elfsborg. På matchdagen visade det sig positivt och vår spelidé och taktik fungerade mycket bra, säger John Allen, tränare Oskarshamns AIK, till Ettanfotboll och fortsätter:

– Det känns belönande för oss i tränarstaben och för spelarna, att slå ett allsvenskt lag är alltid en stor prestation. Du kan föreställa dig känslan i omklädningsrummet efteråt, den var fantastisk.

Nu väntar IK Brage och en resa till Dalarna för Oskarshamn som måste vinna bortamatchen mot dalmasarna för att ha en chans att ta sig vidare till kvartsfinalen. Samtidigt ska Örebro och Elfsborg göra upp om tre poäng och skulle det vara så att närkingarna går segrande ur den striden blir de ohotade ettor i gruppen. Alltså måste Oskarshamn förlita sig både på sin egen förmåga men också en gnutta tur för att ha en chans att ta sig vidare.

– Inför den sista matchen förbereder vi oss väl med att titta på våra motståndare, deras taktik och nyckelspelare, vanliga matchförberedelser helt enkelt. Vi vet att Brage spelade en jämn match mot Örebro, 3-3. Laget spelar med självförtroende och jag tror att allt är möjligt i den sista matchen.

– Vi försöker komma på en taktisk plan som ger oss själva chansen att ta ännu en seger. Den mest spännande delen är att alla tre lagen (Örebro, Elfsborg & Oskarshamn, reds. anm.) kan gå vidare så vi har allt att spela för. Vi ser väldigt mycket fram emot söndag, vi reser upp på lördag i förhoppningen att ge våra spelare de bästa förberedelserna. Alla kommer att vara så redo som vi kan! 

Tvååkers IF ville inte vara sämre än seriekonkurrenten från östkusten och passade på att tvåla till IFK Norrköping. 2-1 slutade matchen till hallänningarnas favör efter ett sent avgörande från Hugo Svensson i den 87:e matchminuten. Och tränare Mårten Lundkvist är mycket nöjd med matchen.

– Jag är mycket nöjd med vårt försvarsspel i matchen. Fullt naturligt blev det mest fokus på det då vi möter ett så pass skickligt lag. Sista halvtimmen tycker jag spelet jämnar ut sig helt och hållet och vi får möjlighet till mer bollinnehav och därmed även ett bättre anfallsspel. Känslan efter segern var förstås mycket glädje, men också rent fotbollsmässigt att vi kan stå upp så bra mot allsvenskt motstånds, en god känsla!

Segern innebär att Tvååkers teoretiskt har en chans att vinna gruppen om man vinner stort mot Halmstad samtidigt som Falkenberg förlorar mot IFK Norrköping. Tränare Lundkvist förbereder nu laget inför det speciella situation som kan uppstå.

– Som alltid förbereder vi oss för att ge oss de bästa möjligheterna att vinna matchen, genom veckans träningar och analys av motståndet. Skillnaden denna matchen är ju att vi kan hamna i en situation där vi måste vinna med X antal mål beroende på resultatet i Norrköping-Falkenberg, för att därigenom ge oss chansen till gruppvinst. Vi har en plan om den situationen uppstår, avslutar Lundkvist.

För resterande lag från Ettan har det gått sämre. Sandvikens IF förlorade den första gruppspelsmatchen men kryssade i den andra mot regerande svenska mästarna Djurgårdens IF, FK Karlskrona tog ledningen mot Malmö FF men föll till slut med 2-1 inför 2 611 åskådare och Sollentuna FK samt Eskilsminne IF har haft det riktigt tufft med två förluster och -9 i målskillnad båda två. 

Det återstående spelschemat för Ettanlagen ser ut som följande:

Västerås SK – Sollentuna FK, lördag 7/3 kl. 12.30.

Dalkurd FF – Sandvikens IF, lördag 7/3 kl.14.30.

Halmstad BK – Tvååkers IF, lördag 7/3 kl. 16.30.

Varbergs BoIS – IF Brommapojkarna, söndag 8/3 kl.12.30.

Syrianska FC – FK Karlskrona, söndag 8/3 kl. 14.30.

GAIS – Eskilsminne IF, söndag 8/3 kl. 14.30.

IK Brage – Oskarshamns AIK, söndag 8/3 kl.16.30.