Pelle Olsson. Foto: Bildbyrån

Snart drar Svenska cupens gruppspel igång och ett av lagen från Ettan som deltar i turneringen är Sandvikens IF. Med huvudtränare Pelle Olsson i spetsen ska gästrikarna gå i klinch med fjolårets svenska mästare Djurgårdens IF, Dalkurd FF och Mjällby AIF som gjorde en raketresa raka vägen från Ettan södra genom superettan och upp till allsvenskan. Ettanfotboll har pratat med Olsson om hur han och laget ska tackla utmaningen.

Pelle Olsson är nog en av Ettans allra mest rutinerade och erfarna tränare. På sitt CV kan Olsson visa upp en spelarkarriär för Halmstads BK, Malmö FF och Gefle IF. Som tränare är han främst känd för sin långa tjänst hos Gefle IF men han har även varit hos bland annat Djurgårdens IF som han nu ska ta sig an i cupens gruppspel.

Sedan 2017 tränar Olsson Sandvikens IF och under vintern stod det även klart att han förlänger kontraktet med klubben. Under Olssons ledning har föreningen etablerat sig i Ettan norra och i fjol slutade man på sjunde plats i tabellen. 

Efter en 2-0-seger mot Mora IK i cupens första kvalomgång ställdes man mot IK Frej (som då spelade i superettan). Sandviken släppte in 1-0 i matchminut 58 men lyckades inom loppet av två minuter avgöra i matchens slutskede när Marcus Hägg gjorde 1-1 på straff och Viacheslay Koidan kunde därefter stänka in 2-1-målet och således säkra segern samt gruppspelet i Svenska cupen. 

– Mot Mora hade vi en bra chans och vann den matchen, det var en stabil seger. I nästa runda mötte vi ett lag som slogs för ett nytt kontrakt i superettan och därmed också hanterade matchen i cupen annorlunda. 2018 mötte vi AIK som hade en svit på 30 matcher där man var obesegrade och man vann SM-guld det året. I år hade vi en annan nivå på möjligheten att ta sig till cupen och den möjligheten tog vi. 

2014 spelade Sandvikens IF i Svenska cupen, då slutade gruppspelet med noll poäng efter matcher mot Mjällby AIF, Örgryte IS och BK Häcken.

– Vi vill få bättre poäng än så, säger Pelle Olsson.

Olsson beskriver hur man tack vare årets milda vinter har haft goda förutsättningar för att bedriva fotbollsträningar, men matcherna på försäsongen har inte gått vägen för laget. Sandviken har spelat tre träningsmatcher och förlorat samtliga. Laget har samtidigt fått in flera nya spelare och har en bred trupp som har roterat under träningsmatcherna. Resultaten till trots tror Pelle Olsson att man ska kunna ge Mjällby en tuff match på lördag. 

Mjällby, Djurgården och Dalkurd. Vad kan du säga om motståndet?

– Det är en tuff grupp, två lag med seriesegrar i bagaget. Två trupper med väldigt stort självförtroende och Dalkurd gjorde också en bra, stabil säsong i superettan. Det är tre välmående trupper som vi stöter på, även om det är tidigt på säsongen ligger de säkert långt fram. Djurgården har ju varit i Sydafrika och Mjällby i Spanien. Men det är inspirerande och nyttiga matcher för truppen även om det är svårt för ett division 1-lag att gå vidare. 

Mjällby har under vintern bytt tränare. Milos Milojevic lämnade klubben och in kom Marcus Lantz, laget har även gjort förstärkningar i form av Besard Sabovic (från Djurgårdens IF), Eric Björkander och David Batanero (båda från GIF Sundsvall). Olsson säger att Mjällby på grund av tränarbytet och nya värvningar är svårscoutade.

– Det är inte helt enkelt att scouta Mjällby men de är ett hårt arbetande lag och bra spelare har kommit in i ett lag som har haft framgång, men vi utgår från oss själva för att skruva på lite saker. 

Den största snackisen är väl ändå att ni ställs mot regerande svenska mästarna Djurgården, ett lag som du själv har tränat. Har du några särskilda tankar eller känslor inför den matchen?

– Nej, jag har inte börjat tänka på det, säger Olsson och fortsätter:

– Men det är klart att det blir på ett annat sätt. Det blir ett evenemang på ett annat sätt, matchen ska spelas inomhus i Göransson arena och blir i det närmaste fullsatt, knappt 4000 åskådare. Mot Mjällby spelar vi ute på den vanliga planen, det blir olika inramningar på de olika matcherna.

Känner du att din rutin och erfarenhet kommer till god användning nu för spelarna i laget?

– Det vet jag inte, vi försöker hantera alla matcher med samma förberedelser och delge vad vi vet om motståndarna och förbereda spelarna maximalt. Sen är det spelarna som ska spela och de kan dra erfarenheter från dessa matcher. Det blir också intressant för oss tränare att se hur vi klarar oss mot tufft motstånd.

Har du några särskilda förhoppningar på gruppspelet, har ni satt någon målsättning?

– Vi ska försöka vara med från början och få med poäng från första matchen. Vi ska göra allt vi kan i matchen mot Mjällby. Just nu har vi lite frågetecken i laget så vi får se hur vi till slut formerar oss, men vi gör alltid allt för att vinna matcherna. 

Har man en annorlunda inställning till matcherna i cupen jämfört med seriespelet?

– Vi försöker ta oss an matcherna med de medel som gör att vi har störst chans att vinna. Vi vill bli bättre hela tiden så dessa matcher är nyttiga, men bättre blir man också av att göra allt för att vinna, det är ändå det som elitfotboll går ut på. Att möta Mjällby hemma i februari och att spela en seriematch i maj ger olika förutsättningar. Först och främst utgår vi från oss själva och det vi kan få ut om Mjällby.

Så vad kan motståndarna förvänta sig när domaren blåser igång matchen?

– Ett lag som jobbar hårt, ett motstånd som jobbar hårt, avslutar Olsson. 

Ettanfotboll tackar Pelle Olsson för intervjun och önskar honom och Sandvikens IF lycka till i cupmatcherna!