Nyköpings BIS ställs mot "Blåvitt" hemma på Rosvalla Foto: Bildbyrån

Nyköpings BIS ställs mot ”Blåvitt” hemma på Rosvalla
Foto: Bildbyrån

Idag drar gruppspelet av Svenska Cupen igång och fem Division 1-klubbar är med. Samtliga har några häftiga möten med allsvenskt – och superettan – motstånd framför sig och erfarenheten av den typ av tävlingsmatcher kommer bli nyttig under säsongen.

Först ut är Assyriska Turabkin IK som kliver in i gruppspelet under söndagen där de i Tipshallen Elmia tar emot allsvenska AFC Eskilstuna. Smålänningarna har respekt för motståndarna men räds ingen, i ett cupspel kan alla slå alla – den novisen gäller även nu.

– Det kommer bli en spännande utmaning för oss att ställas mot allsvenskt motstånd, men även om vi har en stor respekt för motståndarna är vi med på lika villkor och räds inte någon motståndare i det här skedet av cupspelet, menar nykomlingens huvudtränare Andreas Tegström. 

Även IFK Värnamo är med i Grupp 2. De ställs mot IFK Norrköping i den första omgången, Norrköping som laddar för att utmana om SM-guld än en gång. Det lär bli en tuff nöt att knäcka – men bollen är rund, gräset är grönt och det skall alltid spelas om vem som vinner.

I Helsingborg tar Eskilsminne emot ex-allsvenska Dalkurd på måndagskvällen. En utmaning för de flesta, men för att ta sig vidare i cupen slog Eskilsminne ut ”storebror” Helsingborgs IF och vet att de med tålamod och hårt arbete kan slå alla lag – Dalkurd är inte ett undantag.

– Det kommer att bli en underbar utmaning att vara med i gruppspelet och jag vill att vi efter tre matcher skall kunna vara stolta över våra insatser. Så målet är att vi ska upp med huvudet, ut med bröstet och ge allt för varandra och Eskilsminne, hälsar lagets nye tränare Mattias Lindström. 

Nykomlingarna Karlstad BK tar emot IK Sirius hemma och ser fram emot utmaningen. De har ett spännande lagbygge på gång och även om de må vara nykomlingarna i Division 1 den här säsongen skall de ha all respekt – vilket Sirius med all sannolikhet känner till vid det här laget.

Den tuffaste bataljen, åtminstone i den första omgången, får nog Nyköpings BIS stå för. De tar emot det forna storlaget IFK Göteborg hemma på Rosvalla och de hoppas på storpublik. Om man har tagit sig hela vägen fram till gruppspelet har man alla möjligheter att gå vidare.

– Vi ser fram emot att testa vad vi kan åstadkomma mot allsvenskt motstånd och se hur mycket bättre vi har blivit, vi vill hela tiden utmana oss själva för att försöka förbättra oss och det kommer att bli ett bra test för oss att möta Göteborg nu, menar Bissarnas huvudtränare Brian Clarhaut. 

Svenska Cupen

Grupp 2
Assyriska Turabkin IK
AFC Eskilstuna
IFK Norrköping
IFK Värnamo

Omgång 1: Assyriska Turabkin IK – AFC Eskilstuna, 17/2 15:00 (Tipshallen Elmia)
Omgång 1: IFK Norrköping – IFK Värnamo, 17/2 17:00 (Östgötaporten)
Omgång 2: Assyriska Turabkin IK – IFK Norrköping, 22/2 19:00 (Tipshallen Elmia)
Omgång 2: AFC Eskilstuna – IFK Värnamo, 23/2 16:00 (Tunavallen)
Omgång 3: IFK Värnamo – Assyriska Turabkin IK, 2/3 14:00 (Ljusseveka Konstgräs)

Grupp 4
Dalkurd FF
Eskilsminne IF
Hammarby IF
Varbergs BoIS

Omgång 1: Eskilsminne IF – Dalkurd FF, 18/2 19:00 (Olympiafältet Plan 10)
Omgång 2: Eskilsminne IF – Hammarby IF, 24/2 15:00 (Olympiafältet Plan 10)
Omgång 3: Varbergs BoIS – Eskilsminne IF, 4/3 19:00 (Håstens IP C)

Grupp 6
Halmstad BK
IK Sirius
Karlstad BK
Östersund FK

Omgång 1: Karlstad BK – IK Sirius, 16/2 16:00 (Örsholmens IP)
Omgång 2: Karlstad BK – Östersunds FK, 23/2 14:00 (Örsholmens IP)
Omgång 3: Halmstad BK – Karlstad BK, 3/3 15:00 (Skedalaheds IP)

Grupp 8
Gais
IFK Göteborg
Nyköpings BIS
Örebro SK

Omgång 1: Nyköpings BIS – IFK Göteborg, 17/2 15:00 (Rosvalla IP KG A)
Omgång 2: Nyköpings BIS – Örebro SK, 24/2 15:00 (Rosvalla IP KG A)
Omgång 3: Gais – Nyköpings BIS, 3/3 17:00 (Bravida Arena)

Se alla grupper på: https://www.svenskfotboll.se/cuper/svenska-cupen/herr-gruppspel/