221113 Falkenbergs Linus Borgström deppar efter 2-0 under den avgörande fotbollsmatchen i kvalet till Superettan mellan Östersund och Falkenberg den 13 november 2022 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0098

Östersunds FK och Örgryte IS blev för tuffa för Falkenbergs FF och Sandvikens IF i Superettankvalet.

Östersunds FK – Falkenbergs FF: 2-0 (3-1 totalt)

Första kvalmötet slutade 1-1 på Falcon Alkoholfri Arena och i returmötet var det länge mållöst på Jämtkraft Arena. Det dröjde till 57:e minuten innan målnollan skulle spräckas. Ludvig Fritzson gick omkull i straffområdet och Victor Wolf pekade på straffpunkten. Simon Kroon gjorde inget misstag och satte ledningsmålet. Tio minuter senare kunde Fritzson utöka ledningen på en fast situation, ett mål som blev matchens sista. Resultatet innebar att Östersunds FK kommer spela i Superettan även nästa säsong medan Falkenbergs FF stannar kvar i Ettan Södra.

– Det är klart att det är otroligt tungt. Det är ett antiklimax att spela en sista match, där det är antingen är eufori eller tragik. Nu blev det sista. Vi har haft en gäng som har kämpat och slitit vecka ut och vecka in, säger Falkenbergs FF:s huvudtränare, Christoffer Andersson, till Expressen och fortsätter:

– Vi hade en tuff match i första halvlek. Vi skapar två-tre bra målchanser men är nertryckta under långa stunder. I andra halvleken kommer vi ut med mer energi, skapar en optimism och grejor. Vi fick tyvärr inte hål på dem.

Highlights från matchen.

Örgryte IS – Sandvikens IF: 2-3 (4-3 totalt)

Förutsättningarna var klara inför returmötet på Gamla Ullevi. Sandvikens IF var tvungna att hämta upp ett tvåmålsunderläge mot Örgryte IS. Så blev inte fallet. Örgryte IS blev numret för stort och besegrade Sandvikens IF med totalt 4-3 över två matcher. I det stora hela bjöd returmötet på dramatik. Viktor Lundberg öppnade målskyttet i mitten av första halvleken och Örgryte IS gick upp till en 3-0-ledning. Med två snabba från John Junior Igbarumah skapades nerv på Gamla Ullevi. Med tjugo minuter kvar av matchen skulle även Jabir Abdihakim Ali göra 1-3 – totalt 3-3 i mål – för Sandvikens IF. Det skulle inte bli sista målet i matchen, utan Alexander Ahl-Holmström klev fram och avgjorde för Örgryte IS. Det var målet som säkrade Örgryte IS plats i Superettan för säsongen 2023 medan Sandvikens IF stannar kvar i Ettan Norra.

Highlights från matchen.