190822 Oskarshamns spelare jublar efter att Eric Persson gjort 1-1 under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Oskarshamn och Helsingborg den 22 augusti 2019 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

I veckan spelades den andra omgången av Svenska cupen och de segerrika lagen säkrade sina platser till vårens gruppspel. Omgångens stora skrällar stod en flertal lag från Division 1 för. Fem lag från Ettan har kvalificerat sig till Svenska cupens gruppspel i vår och dessa är Tvååkers IF, Sollentuna FK, Eskilsminne IF, Sandvikens IF och Oskarshamns AIK. Meriterat motstånd från Superettan och Allsvenskan, såsom Trelleborg FF och Helsingborgs IF, fick alltså se sig besegrade.

Att Fotbollssverige betraktar Ettanlagens vinster som skrällar kommer inte som en stor överraskning, men i de senaste årens gruppspel i Svenska cupen har Division 1-lagen varit representerade i respektabel mängd. 2016 kvalade 4 Div 1-lag in till cupens gruppspel, 2017 hela 5 lag, 2018 såg en liten nedgång till 3 från Division 1 och nu står vi återigen här med så många som 5 lag från Ettan som ska fördelas till Svenska cupens åtta grupper. Det är med andra ord inte en sådan stor skräll som vissa vill göra gällande. Ettanlagens framgångar i år är en del av den trend som har varit synlig de senaste åren. Kanske är det så att avstånden mellan Division 1 och elitfotbollen i Superettan och Allsvenskan kryper allt närmare.

Ettan är på riktigt med och konkurrerar i en av svensk fotbolls allra finaste salonger och snor åt sig platser i cupens gruppspel som klubbar från Superettan och Allsvenskan ser som självklara åt sig själva. Ettanfotbolls ordförande Johan Englund kommenterar veckans framgångar i cupens kvalspel som följande: 
– Vi driver ett intensivt utvecklingsarbete i Division 1 sedan ett par år tillbaka. Framgångarna för Division 1-lagen i cupen tror jag är en återspegling av att man sakta men säkert blir mer professionell över hela linjen i Division 1, både organisatoriskt och sportsligt.
– Vi som känner Division 1 bra vet att det spelas väldigt bra fotboll på den serienivån. Det är en oerhört jämn serie och det finns inga lätta matcher. Det finns många unga drivna talanger, som självklart också ser en match i Svenska cupen mot mer ”etablerade” lag som ett fint fönster att visa upp sig i. Då taggar man till lite extra, så det bidrar nog också. Jag hoppas att Division 1-lagens framgångar i cupen gör att fler får upp ögonen för fotbollen som vi spelar i Ettan, avslutar ordförande Johan Englund.

Utöver de lag från Ettan som gick segrande från sina möten i cupens sista kvalomgång finns det ytterligare hedervärda insatser att nämna. Norrettans serieledare Akropolis IF tog sig an allsvenska serieledarna Djurgårdens IF i en match som slutade 2-1 till Djurgården. Trots förlusten lämnade Akropolis scenen med hedern i behåll och kan hålla huvudet högt efter att ha stått upp mot ett guldjagande Djurgården och dessutom spräckt den nolla som DIF har hållit sedan den 14 juli i år. Även Karlstad BK fick se sig besegrade av Sirius BK på straffar, men det efter att ha spelat 1-1 mot Uppsalagänget när matchklockan stannade på 90 minuter plus tillägg.

Ettanfotbolls utvecklingschef Jimmy Fors ger sin syn på Division 1-lagens prestationer i cupens kvalspel:
– Utöver dem som nu kvalificerat sig så hade vi flera väldigt jämna matcher där Carlstad United och Torns IF var väldigt, väldigt nära att vinna sina matcher. Djurgården fick sig en tuff match mot Akropolis och så har vi Värnamo-Malmö FF kvar att spela. Det vore en fin skräll om Värnamo kunde slå ut Malmö FF där, säger Jimmy.

Det är imponerande att semi-professionella föreningar med betydligt mindre ekonomiska medel har kämparandan och förmågan att löpa jämnt med svenska elitföreningar. Det är ett gott betyg för alla eldsjälar som jobbar med svensk Division 1-fotboll och framförallt för spelarna i föreningarna. Ettan ångar på framåt och har inga planer på att dra i bromsen!