Deltagare från FK Karlskrona i Sportduellen. Foto: Sportduellen Karlskrona

I en tid då sport och idrott har pausats över hela världen finns det ett enormt sug efter just det. Genom ett lokalt initiativ i Blekinge har FK Karlskrona tillsammans med andra föreningar nu producerat sin alldeles egna version av “Mästarnas mästare”. 
– Det handlar dels om att göra någonting kul för fansen, säger Jens Henrysson, initiativtagare bakom “Sportduellen”.

Jens Henrysson, styrelseledamot i Ettanfotboll och föreningen FK Karlskrona, satte sig en dag i bilen för att åka till sin särbo. På radion spelades det upp gamla radiosändningar från olika sportevenemang. Då fick Henrysson en idé.
– Det kan vara trevligt med tillbakablickar men jag tycker att hela matcher blir tråkiga, så jag undrade om vi kunde göra något lokalt med en tävlingsnerv? Ska vi inte göra något som är tävlingar, lokala lag i en stad eller region?

Henrysson presenterade sin idé för FK Karlskronas styrelse om att producera ett program med lokala tävlingar. Styrelsen tyckte att förslaget var bra och man skred till verket. Inom kort hade man samlat ihop fem föreningar i Karlskrona tillsammans med en hel organisation som producerade programmet med media och samarbetspartners. 
– I det här fallet gick Karlskrona kommun in som huvudpartner, berättar Henrysson.

Föreningarna som deltar är FK Karlskrona, FBC Karlskrona (innebandy), Karlskrona Hockeyklubb, HIF Karlskrona (handboll) samt damlaget från Sjöstadens DF. 
Tävlingen är könsneutral och bjuder på klassiska grenar som jägarvila blandat med vad Henrysson kallar för “tankenötter”. 
– Det har varit en enorm uppslutning, föreningarna ställde upp med människor runtomkring och vi har fått ett oerhört stort mottagande i radio, media och vår facebooksida svämmar över av positivitet.
– Huvudtanken är att dels göra saker tillsammans i den enorma Covid-19-situationen och jag tror att det här är ett sätt att få klubbarna i regionen att närma sig varandra. Dels att få göra något kul för fansen, att de får se sina lokala hjältar i en annan situation men också att få en ekonomisk uppsida. 

Vidare fortsätter Henrysson att beskriva hur hela projektet har börjat ge ringar på vattnet. “Sportduellen” har inspirerat till träningsövningar för äldre samtidigt som andra regioner och städer har hört av sig med intresset att göra någonting liknande. 
– Vi har samtal med en annan region om att utveckla idén, i och med det börjar det pratas om att regionerna ska möta varandra.

Foto: Sportduellen Karlskrona

Den största drivkraften bakom projektet har varit möjligheten att få sprida någonting positivt mitt i all negativ rapportering om smittspridningen och inställda idrottsevenemang. 
– Det har funnits en viss kostnad men vi har sagt att om vi inte tjänar en enda spänn så spelar det ingen roll. Vi vill ge fansen en känsla av att det händer liveidrott i stan. Det är jätteviktigt att vi gör det här och visar att det finns någon form av livesport, någonting som sker.
Föreningar runt om i landet befinner sig just nu i en ekonomisk brygga och kreativitet krävs för att få in kapital i en situation där sportevenemang är förbjudna. 
– Nu visar det sig att vi kommer att göra ett plusresultat och det delar vi solidariskt alla fem mellan föreningarna, vi gör ingen som helst skillnad. Vi har dragit in lika mycket samarbetspartnerspengar allihop men vi har ändå bestämt att vi gör en split på oss fem.

Den lokala aspekten är också viktig enligt Henrysson, att hålla tävlingarna lokalt ger dels lokalinvånarna en känsla av närhet men det erbjuder också en möjlighet till att nätverka och mynna ut i bättre affärer tillsammans. För att förstärka den lokala aspekten har deltävlingarna i programmet spelats in vid samtliga föreningars hemmaarenor, bland annat utanför FK Karlskronas Västra Marks IP.
– Då får fansen också uppleva sin hemmaarena, säger Henrysson till Ettanfotboll.se och avslutar:
– Utan att bli för bombastisk och pompös så känner vi att det här är en rätt så skön sak att kunna ha, det finns ett koncept och en möjlighet att jobba vidare med detta.

***

Mer information om Sportduellen och hur du sänder programmet hittar du på www.sportduellen.se eller deras Facebook-sida “Sportduellen Karlskrona”. 
Programmet som är 1 timma och 10 minuter sänds ikväll, fredag 15 maj 19:00.

Deltagande lag är:
FK Karlskrona – herrar.
Sjöstadens DF – damer.
HIF Karlskrona – herrar.
FBC Karlskrona – damer.
Karlskrona HK – damer.
Karlskrona HK – herrar.