210515 Hudiksvalls Andreas Smedbakken (sittandes på första raden till vänster) på avbytarbänken under fotbollsmatchen i Division 1 Norra mellan Brommapojkarna och Hudiksvall den 15 maj 2021 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0026

Hudiksvalls FF:s anfallare, Andreas Smedbakken, har varit skadedrabbad och inte fått ut samma målfacit som han haft tidigare i karriären. I helgen kom äntligen första målet i Ettan. – Det har varit upp och ner, säger han.

Genom säsongerna har anfallaren Andreas Smedbakken varit en notorisk målskytt i Norrtvåan. Både för Valbo FF och Skellefteå FF öste Smedbakken in mål innan flytten till Hudiksvalls FF för fyra säsonger sedan. 

– Valbosäsongen var häftig. Vi var nykomlingarna, ingen räknades med oss och jag producerade 14 mål för ett bottenlag. Det kändes lite oväntad att vi hålla oss kvar. Skellefteå var en häftig upplevelse och jag trivdes jättebra. Det var en proffsig klubb och kändes mer som division ett-klubb. Vi hade planer på att vara ett topplag men slutade på en åttondeplats, säger Smedbakken.

Det blev elva mål för Hudiksvalls FF i debutsäsongen. Sedan kom skador och elände för 29-åringen. Anfallaren missade stora delar av säsongen 2019 och 2020 på grund av en knäskada.

– 2016 var egentligen första knäskadan. Då drog jag sönder knäet och missade slutet av säsongen. 2019 var bara att glömma. Jag rehabade mig tillbaka innan jag slog till knäet igen. Sedan kom 2020 med pandemin och serien blev uppskjuten. Jag hade problem med knäet och missade mycket av försäsongen. Jag fick även hjärnskakning innan uppehållet. Sedan var jag tillbaka på hösten. Det blev hackigt med alla skadeperioder, säger han.

Inför denna säsong hade Andreas Smedbakken lagt skadorna bakom sig och fick en skadefri försäsong i ryggen. Det skulle bli hans och Hudiksvalls FF:s första säsong i Ettan. Då var olyckan framme på nytt två dagar efter seriepremiären.

– Det kom som ett brev på posten. Jag drog sönder en magmuskel på träningen. Det högg till i skottögonblicket när vi slog straffar. Det var jobbiga veckor innan jag var tillbaka i spel, säger anfallaren.

Väl tillbaka innan sommaruppehållet har Smedbakken varit med och konkurrerat om en startplats i anfallet.

– Det har varit upp och ner. Det kändes bra fram mot slutet av vårsäsongen. Jag hade grunden kvar av försäsongen och kunde spela lite matcher. Då kändes det helt okej men saknats lite i produktion framåt, säger 29-åringen.

Till slut kom även första målet under förra helgen. Anfallaren gjorde reduceringsmålet i 2-3-förlusten mot Örebro Syrianska IF. Efterlängtat?

– Det kan man säga. Det var ett tråkigt läge att göra sitt första mål vid ställningen 2-0 och vi förlorar matchen. Det hade varit roligare om första målet var mot Karlstad när det blev 0-0 och jag sköt i stolpen istället, säger Smedbakken.

För Hudiksvalls FF:s del har nykomlingen kämpat på nedre halvan under säsongen.

– Med tanke på hur vi var tippade innan säsongen har vi gjort en jättesäsong. Många snackade om oss, som ett nytt ”Nyköping”, men vi hade 18 poäng vid sommarvilan. Vi har balanserat mellan ett högt och lågt försvarsspel. Målskillnaden är förstörd på grund av matcherna mot Sylvia och Brommapojkarna men annars har vi varit stabila bakåt, säger Smedbakken.

Med tre omgångar kvar är Hudiksvalls FF indragna i en jämn bottenstriden. Till helgen väntar bortamatch mot IFK Luleå innan matcherna med Dalkurd FF och Assyriska FF.

– Det är roliga omgångar de sista tre veckorna. Det är kul att vi möter Luleå och Assyriska men det är upp till oss. Om vi vinner våra matcher är det klart, säger han och fortsätter om motståndarna:

– Assyriska är svårbedömda. De har många individuellt och skicklig spelare och kan slå vilka lag som helst. Som till exempel Sylvia senast. De är oberäkneliga och svåra. Det är en måstematch för IFK Luleå men det är inte lätt att åka upp till dem heller. Det blir en annorlunda uppladdning och ett annat klimat.

Toppstriden då, vem tar kvalplatsen?

– Jag tror att Dalkurd tar det. Sandviken tycker jag har haft dålig form. Dalkurd och Karlstad har varit bäst av lagen, men de tappade poängen mot Gefle. Det kommer betyda mycket slutändan, avslutar Smedbakken.


Bottenstriden i Ettan Norra

Återstående matcher för klubbarna:

Täby FK: IF Sylvia (B), Gefle IF (H) och Umeå FC (B).

Hammarby TFF: Dalkurd (B), IF Brommapojkarna (B) och IF Sylvia (H).

Hudiksvalls FF: IFK Luleå (B), Dalkurd FF (B) och Assyriska FF (H).

Assyriska FF: IFK Haninge (B), Umeå FC (H) och Hudiksvalls FF (B).

IFK Luleå: Hudiksvalls FF (H), IFK Haninge (H) och IF Karlstad (B).

Läs mer om slutkampen i Ettan.