210405 Tränare Joakim Vikström under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Dalkurd och Piteå den 5 april 2021 i Uppsala. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0157

Hälften av Piteå IF:s mål har gjorts under sista kvarten. En tillfällighet eller medveten strategi? – Det hänger ihop med vår mentalitet, säger tränaren Joakim Vikström.

Säsongen har klivit in i sista tredje delen och tabellnian Piteå IF kämpar för att säkra kontrakt. Med 29 inspelade poäng – och 12 poäng ner till nedflyttningsstrecket – är nykomlingen på god väg. Samtidigt tar Piteå IF inte ut något i förskott.

– Om vi börjar tänka att ”bara sex poäng till behövs” är vi illa ute. Inget är klart förrän det är klart matematiskt. Det är vår inställning. Man ska även ha respekt för om man hamnar i en dålig trend och spelare blir skadade, säger han.

Nykomlingen har växt in i Ettankostymen ju längre säsongen har fortlöpt och lärt sig mycket under tiden.

– Innan vi gick in i säsongen hade vi inte många med division ett-rutin. Det var lite svårt att veta vart vi stod, men jag tycker att vi har fått en trygghet. Vi har blivit bättre på att minimera misstagen, för man blir straffad av misstag i Ettan, säger Vikström.

Samma gäller även i spelet. Piteå IF har en solid defensiv som resulterat i sju hållna nollor, vilket är fjärde mest i Ettan. Framgångsfaktorn är hårt arbete och inställningen hos spelarna.

– I början av säsongen var vi rädda när motståndarna kom närmare målet. Det har blivit tryggare. Vi vet att om vi gör det tillsammans är vi svåra att göra mål på. Vi har hittat en bra balans. Sedan vill jag lyfta fram individuella skickligheten hos spelarna – exempelvis Morgado och O´Keefe – att kliva fram när det behövs, säger han.

Offensivt har Piteå IF gjort 27 mål varav 14 mål har kommit efter 75:e minuten. Då har även segrarna kommit. Senast var i bortamötet med Örebro Syrianska IF, då klev Pashang Abdulla fram och avgjorde i 87:e minuten. Är det en tillfällighet eller medveten strategi? Vikström förklarar.

– Det är ingen strategi att hålla nollan och göra mål i 70:e minuten. Sådant går inte att kontrollera. Det hänger ihop med mentaliteten. Vi är tålmodiga och ödmjuka i de situationerna. Senaste matchen var ett extremt exempel, säger han och lyfter en sekvens från mötet.

Piteå IF var tillbakatryckta under stora delar av matchen. Under ett spelavbrott i 78:e minuten samlades spelarna vid avbytarbänken. Det skulle bli ett matchavgörande snack.

– Det är sällan som jag behöver säga saker. Det är oftast spelarna. Vi blir ofta bättre när motståndarna blir tröttare. Det är en möjlighet för oss. Det är inget som vi kan förlita oss på, men vi kliver fram när det är tufft, säger han.

Oftast har anfallsduon, Fredrik Johansson och Pashang Abdulla, klivit fram och gjort målen. Abdulla har gjort tolv mål varav nio mål har gjorts efter 75:e minuten.

– Båda är två vinnare på olika sätt och kompletterar varandra bra. De passar bra ihop och skapar mycket tillsammans. Fredrik är vår smartaste fotbollsspelare och gör mycket i skymundan. Som i klippet när han pratar om passningen som han behöver. Exakt den passningen blir också avgörande, säger Vikström.

Hade det inte varit skönt att göra mål tidigare under matcherna?

– Ja…det är något som vi skulle vilja förbättra, avslutar han och skrattar.

Piteå IF:s målproduktion under matchkvartarna:
0-15′: 4 mål
15-30′: 0 mål
30-45′: 1 mål
45-60′: 1 mål
60-75′: 7 mål
75-90′: 14 mål