Ettanfotbolls ordförande Johan Englund
Ettanfotbolls ordförande Johan Englund. Foto: Ettanfotboll

Igår beslutade som bekant SvFF:s Förbundsstyrelse att skjuta upp starten på SEF:s och EFD:s serier. Sedan tidigare är det känt att SEF-klubbarna och nu också EFD siktar på start början av juni.

Beslutet var inte oväntat för Ettanfotboll. Som föreningarna i ligan tidigare fått information om har Ettanfotboll sedan en tid ett pågående arbete och dialog med SvFF, och även med SEF om seriestarten och genomförandet av Ettan-säsongen.  SvFF:s Tävlingsavdelning arbetar för högtryck. Ettanfotboll har försett SvFF med ingångsdata kring Ettan baserat på sin kunskap och data om Ettan och ligans föreningar, synpunkter man har fått in från föreningar, etc. 

Nu förbereder SvFF genom scenarioanalys ett förslag till hur man ska göra med seriestarten som syftar till att innebära så liten påverkan som möjligt för så många som möjligt. 

Johan Englund, Ettanfotbolls ordförande, kommenterar läget följande: 
– Jag ser det som uteslutet att vi startar serien som ursprungligen planerat, den 4-5 april. Samtidigt är det viktigt att inse att SvFF med vår support inte kommer att kunna finna en perfekt lösning. I det här läget kommer alla klubbar i Ettan komma att behöva bjuda till och kompromissa lite. Samtidigt är det viktigare än någonsin att vi kan visa respekt för varandra och jämka till enighet. 
– Den största utmaningen som jag ser det just nu är att det är viktigt att vi tar vår del av samhällsansvaret, tar ansvar för våra spelare och medmänniskor, samtidigt som att alla varianter på senareläggning av seriestarten innebär negativa konsekvenser för alla Ettans klubbar. För en mindre andel klubbar är förlorade publikintäkter en faktor om ligan startar för tidigt. Det är svåra avvägningar och ett komplicerat pussel. Oavsett hur man gör kommer det att bli ett mer komprimerat spelschema som i sin tur innebär fler matcher på vardagar. Våra spelare har ju ett annat jobb utanför fotbollen också. Vardagsmatcher riskerar att driva kostnader för redan hårt prövade klubbar genom att man måste betala ersättning för förlorad arbetsinkomst när man har avresa till bortamatch kanske vid lunch eller till och med på morgonen en vardag.

Så fort det kommer ett förslag från SvFF på en senareläggning av seriestarten kommer Ettanfotboll att granska och kommentera det, eventuellt inhämta ytterligare data och vända det tillbaka med SvFF Tävlingsavdelning. Sedan kommer Ettanfotboll att samla alla klubbar i Ettan för att gå igenom det och enas bakom feedback till SvFF. Därefter beslutar SvFF Förbundsstyrelse på Tävlingsavdelningens förslag.

– Jag har svårt att säga exakt hur lång tid denna process kommer att ta fram till beslut, men det är fråga om ett mindre antal dagar. Vi är alla angelägna att få klarhet absolut snarast! Så fort vi har mer information kommer vi ut med den, avslutar Johan Englund.