210515 Hudiksvalls Cihan Sener under fotbollsmatchen i Division 1 Norra mellan Brommapojkarna och Hudiksvall den 15 maj 2021 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0026

Han löper och täcker mest ytor, skjuter näst mest och leder interna skytteligan i Hudiksvalls FF. Samtidigt finns mer att hämta från lagkaptenen Cihan Sener. – Statistiskt saknas det några bollar, säger han.

Med 18 inspelade poäng har nykomlingen Hudiksvalls FF haft en lyckad vårsäsong. Tabellåttan är tagit tredje flest poäng av nykomlingarna i Ettan men säsongen började tufft med tre raka förluster.

– Det kändes som att hela laget tvingades prestera och bevisa att vi var ett division ett-lag. Vi spelade lite fegt men sedan började vi spela mer avslappnat. Jag tycker att vi har varit med i alla matcher, förutom bortamötet med Brommapojkarna, men vi har inte fått utdelning framåt när vi har spelat bra, säger Sener.

Hudiksvalls FF är inne i en bra trend och är obesegrade i deras fem senaste matcher efter bland annat besegrat Täby FK och Piteå IF. Det har sin förklaring, menar Sener.

– Vi är mycket stabilare i våra roller ute på planen. Jag tror att det bara kommer gå bättre. Enligt mig hade vi kunnat haft fem eller sex poäng mer, säger han och menar att 2-1-segern över Piteå IF var viktig:

– Det är ett lag som vi vill ha bakom oss och vi gjorde en av våra bättre prestationer i år. 

Tidigare säsonger har Sener öst in mål i division två. Denna säsong har han fått fokusera mer på defensiva än offensiva spelet – och även spela på flera olika positioner.

– Vi är ett defensivt lag som är kompakta, då får delta mycket i defensiven. Jag är en löpvillig spelare också. Jag har ju den roll i laget och vill visa vägen. Då måste jag ta duellerna, täcka ytor och ta löpningarna, säger han.

Det har hittills blivit fyra mål och en assist på tretton matcher men det finns mer att hämta från honom.

– Prestationsmässigt är jag nöjd. Jag visste att det skulle bli tufft målmässigt, fast jag trodde att det skulle gå bättre och gjort några mål till. Det känns som att det kommer lossna för mig, säger han.

Kaptensbindeln kommer även med ansvar, men det är något som han trivs med.

– Jag får inte slappna av och skicka fel signaler. När jag var yngre var de äldre spelare i laget, då tog jag inte lika mycket ansvar. Nu känner jag att det är dags. Jag är en av de äldsta i laget och då måste jag bevisa, säger han.

Det var nära att han skulle spela högre upp i seriesystemet inför säsongen. Sener hade anbud från en Superettanklubb och andra Ettanklubbar men valde att stanna kvar. Ett beslut som han är nöjd över.

– Jag vill hellre göra en resa med Hudiksvall än att spela i ett annat lag i Ettan. Jag är från Hudiksvall och är lagkapten. Jag vill visa mig i Ettan och få bättre förslag, säger han och framhåller tränaren Benny Dahlin som viktig för hans utveckling.

Sener gör sin tredje säsong med Dahlin som tränare och trivs jättebra med honom.

– Efter min första säsong med honom, då sa han att jag ska stanna kvar ett år till så går vi upp. Året efter går vi upp och körde över alla lag. Han trodde på mig och gav mycket speltid. Det är samma i år. Jag gillar att han är ärlig och tro på mig. Jag har en riktigt bra relation med honom och tycker att han är jättebra som människa, säger han och tillägger att Dahlin är en taktiskt kunnig och tydlig tränare också.

Playmaker.AI:

Här är spelarspidern och underliggande datan på Cihan Sener i analysverktyget Playmaker.AI.

Förklaringar:

Tib/90: Bollberöringar (skott, dribblingar, nickar, etc.) i straffområdet per 90 minuter.
xG/90: Förväntade mål av en spelare per 90 minuter.
Nyckelpassningar/90: Passningar som leder till skott för lagkamrater per 90 minuter.

Ålder: 25
Position: Högerytter
Matcher: 13
Spelminuter: 1197

Assist: 1
Nyckelpassningar/90: 0,23
Passningar/90: 23
Passningsprocent: 77
Passningar in i boxen/90: 2,25

Mål: 4
xG/90: 0,34
Mål/90: 0,30
Skott/90: 2,10

Tib/90: 3,31
Lyckade dribblingar/90: 2,93
Dribblingsprocent: 57
Lyckade tacklingar/90: 1,58
Tacklingsprocent: 41