201111 Brommapojkarnas målvakt Jonas Olsson under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Brommapojkarna och Sirius den 11 november 2020 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0034

Det har bjudits på mängder av fantastiska målvaktsprestationer under första halvan av Ettan. Här är fem målvakter som sticker ut i statistiken från analysverktyget Playmaker.AI.

Jonas Olsson

Minst insläppta mål och flest hållna nollor i Ettan. Likt försvaret i IF Brommapojkarna har målvakten Jonas Olsson gjort stabila insatser mellan stolparna. Efter 2-0-segern över Assyriska FF har Olsson hållit nollan i 270 minuter och har bara släppt in ett mål på senaste fem matcherna.

– Jag måste för det första berömma laget framför något annat, tycker vi haft en bra nivå och alla ska ha eloge för sina insatser. Jag tycker säsongen så här långt för min egen del varit helt okej, men finns saker jag vill förbättra. Men i sin helhet ändå nöjd med säsongen, säger Olsson.

Statistik:

Matcher: 13
Hållna nollor: 9
Insläppta mål: 5
Förväntade insläppta mål:
7,78
Räddningsprocent: 86
Insläppta mål/90: 0,38

Jakob Kindberg

Efter två säsonger som förstemålvakt i Karlslunds IF klev Jakob Kindberg över till Örebro Syrianska IF. Kindberg har storspelet, stått för en hel del svettiga räddningar och hjälpt laget till en sjätteplats i tabellen. 27-åringen har hållit fem nollor och har bäst xGA (förväntade insläppta mål) bland målvakterna i Ettan.

– Jag klev in i säsongen med en revanschlust från förra året och samtidigt har Syrianska visat ett stort förtroende för mig. Det har lyft mig som målvakt och samtidigt fått mig att vilja utvecklas hela tiden. Jag har egentligen inte gjort några drastiska förändringar i mitt spel från tidigare säsonger, men jag spelar med ett starkare självförtroende och en högre motivation än tidigare. Något jag upplever som fundamentala egenskaper för att få positiva resultat som målvakt, säger han.

Statistik:

Matcher: 13
Hållna nollor: 5
Insläppta mål: 14
Förväntade insläppta mål:
22,81
Räddningsprocent: 73
Insläppta mål/90: 1,08

Conor O’Keefe

Under fjolårssäsong blev O’Keefe vald till bästa målvakten i division två och stod för åtta hållna nollor på elva matcher. Denna säsong har O’Keefe växlat upp ytterligare i Piteå IF. Det har hittills inte blivit lika många hållna nollor, men engelsmannen har sats på hårt prov och räddat sex förväntade mål.

– Som målvakt förväntar du dig att du kommer att vara mer inblandad i spelet hos en nykomling, så jag har fokuserat på att försöka hjälpa laget så mycket som möjligt i viktiga ögonblick. Oavsett om det är med räddningar, fördela bollar eller andra delar av mitt spel. Jag tror att vi kan förbättra oss genom att hålla fler nollor. Det är ett av målen för laget under resten av säsongen. Jag gillar utmaningen personligen, kommer fortsätta arbeta hårt för att prestera på hög nivå och hjälpa laget att få bra resultat, säger O’Keefe.

Statistik:

Matcher: 11
Hållna nollor: 2
Insläppta mål: 18
Förväntade insläppta mål:
24,04
Räddningsprocent: 70
Insläppta mål/90: 1,64

Oliver Bergman

Ljungskile SK hade många spelare på provspel under försäsongen och en av de var Oliver Bergman. Efter provspelet skrev Bergman på ett tvåårskontrakt och utfallet blev mycket lyckat. 27-åringen har hållit fem nollor, räddat fem förväntade mål och har en hög räddningsprocent.

– Som målvakt är du beroende av dina tio utespelare på planen som du har framför dig. När utespelarna gör allt de kan för att försvara, kan det ibland vara enkelt att vara målvakt. Men självklart är jag nöjd med det jag presterat hittills. När man kan bidra med bra insatser, så att laget tar tre poäng, är det extra roligt. Jag har personligen väldigt höga krav på mig själv, då är det såklart inspirerande när statistiken visar på att det gått bra. Men man måste hela tiden vara noggrann och inte slappna av. Det gäller att fortsätta göra de sakerna man gör rätt, för att fortsätta bibehålla en bra form. Och sen kryddar man det med att utveckla några moment hela tiden för att även kunna bli lite bättre hela tiden, säger han.

Statistik:

Matcher: 13
Hållna nollor: 5
Insläppta mål: 12
Förväntade insläppta mål:
17,44
Räddningsprocent: 78
Insläppta mål/90: 0,92

Anton Andersson

Målvaktsnyförvärvet har tagit chansen mellan stolparna i Tvååkermålet sedan han anslöt från division två-klubben Ullareds IK. Anton Andersson har flest nollor och har släppt in näst minst mål i Ettan Södra. 24-åringen har fjärde bäst räddningsprocent efter Michael Hartmann, Jonas Olsson och Oliver Bergman.

– Jag är nöjd med mitt och lagets prestation hittills. Statistiken bevisar att vi gör bra grejer som lag och som individer, vilket är kul. För egen del tycker jag det är kul att få spela och testa vingarna i Ettan, då jag spelat hela min seniorkarriär i division två. Det är skillnad på divisionerna men jag känner att jag kommit in i det bra och hoppas kunna fortsätta bidra till fler poäng till laget, säger Andersson.

Statistik:

Matcher: 13
Hållna nollor: 6
Insläppta mål: 11
Förväntade insläppta mål:
14,69
Räddningsprocent: 77
Insläppta mål/90: 0,85