210411 Luleås William Olausson jublar efter 3-1 på straff medan Assyriskas målvakt Nahir Saliba deppar under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Luleå och Assyriska FF den 11 april 2021 i Luleå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0043

Ettanfotboll har med hjälp av samarbetspartner och analysverktyget, Playmaker.AI, plockat ut fem målfarliga mittbackar i serien.

Alla mittbackar har sina egenskaper. Vissa är starka i försvars- och huvudspelet, några har bra passningsfötter, ena har offensiva kvalitéer och andra har en blandning av allt. Under inledningen av säsongen har flera mittbackar noterats i målprotokollen. De har nickat in mål på hörnor, slagit in returer från nära håll, gjort mål med distinkta avslut i straffområdet, placerat in straffar eller skruvat in frisparkar. Några av mittbackarna leder eller delar interna skytteligan också.

Ettanfotboll har med hjälp av analysverktyget Playmaker.AI plockat ut fem målfarliga mittbackar efter elva omgångar i Norra och Södra. Spiderserna* och datan är hämtade från Playmaker.AI.

Spider: Det är ett sätt att illustrera och sammanfatta en spelares profil baserad på sex olika områden. Bakom varje område ligger flera parametrar inräknade. Till exempel inom ”passningsspel” ingår antal passningar, passningsprocent, bollinnehav och passningar in i boxen.

Linus Sahlin:

Mittbacksnyförvärvet från Umeå FC, Linus Sahlin, toppar interna skytteligan i Gefle IF efter gjort fyra mål på tio matcher. Sahlin har prickat in målformen på sistone och gjort tre mål på slutet – ett mål mot Assyriska FF och två mål mot Täby FK. Stor chans att han tangerar sitt tidigare målrekord – Sahlin gjorde fem mål för Team TG under säsongen 2019 – innan säsongen är färdigspelad.

Tränaren Mikael Bengtsson om Linus Sahlin:

– Han kommer in med rutin från Superettan och bidrar till gruppen med kommunikation och vill styra laget. Han är väldigt duktig defensivt, aggressiv och duktig på att vinna boll. Han är stark i luften, vilket gör att han är viktig på defensiva men även offensiva fasta situationer. Det är skönt att ha en sådana spelare som bidrar med styrka i det. Hans målform är jättekul att se. Målen mot Assyriska och Täby är skickligt och tekniskt utförda.

Statistik:
Matcher: 10
Mål: 4
xG: 0,17

William Olausson:

Säsong efter säsong. Lagkaptenen i IFK Luleå, William Olausson, fortsätter att leverera mål på löpande band. Efter elva omgångar har mittbacken gjort fyra mål, näst flest i IFK Luleå. I helgen slog Olausson till på straff. Tillsammans med Sahlin har Olausson gjort flest mål bland mittbackarna i Ettan. I denna takt finns möjligheten att hans målrekord – åtta mål under förra säsongen – kommer tangeras och suddas ut.

Tränaren Daniel Engberg om William Olausson:

– ”Wille” är en härförare på plan. Han besitter en bra blick och en otroligt fin högerfot. Det gör honom till en modern mittback som bidrar lika mycket i den offensiva delen av spelet som i den defensiva. Sedan har vi hans spetsegenskaper på fasta situationer. Han nickar in hörnor, drar in frisparkar och är i princip hundraprocentig från straffpunkten.

Statistik:
Matcher: 11
Mål: 4
xG: 0,35

Geronimo Balint:

Inför återkomsten i Ettan värvade IFK Malmö in mittbacken Geronimo Balint från BK Olympic. Med hans rutin från Ettan – Balint spelade för Lunds BK under säsongen 2018 och 2019 – har mittbacken gjort tre mål och leder interna skytteligan i IFK Malmö. Ett distinkt mål mot FC Trollhättan, ett returmål mot Lunds BK i derbyt och ett mål på fast situation mot Lindome GIF. Balint har redan tangerat sitt målrekord från säsongen 2017 med Österlen FF i division två.

Tränaren Per Harrysson om Geronimo Balint:

– Geronimo är en väldigt bra kille att ha i en trupp. Ställer krav på sig själv och sin omgivning på ett positivt och utvecklande sätt. Hans fina spelsinne gör att han snabbt kan orientera sig på banan och det är säkert därför som han hamnar i avslutslägen så ofta som han gör. Fint huvudspel i kombination med en fin vänsterfot gör honom till en stabil och säker mittback som många av konkurrenterna skulle vilja ha i sitt lag.

Statistik:
Matcher: 11
Mål: 3
xG: 0,18

Pontus Fredriksson

Efter en sejour med Västerås SK i Superettan återvände Pontus Fredriksson till Oskarshamns AIK inför säsongen. Fredriksson har varit given i försvarslinjen och har hittills gjort tre mål på nio matcher. Mittbacken blev tvåmålsskytt i 5-1-segern över Skövde AIK och fixade kvitteringsmålet mot Lindome GIF. Mittbacken behöver bara ett mål till för att tangera hans målrekord i Åtvidabergs FF under säsongen 2018.

Tränaren Agim Hasani om Pontus Fredriksson:

– Pontus är en försvarare med bra spelförståelse och har en trygghet med boll som passar perfekt in i vårt spelsätt. Just spelförståelsen utmärker sig även i offensivt straffområde där han, likt Pippo Inzaghi, ofta är på rätt plats vid rätt tillfälle. Pontus är tillsammans med Agebjörn och Krüger Ettan Södras bästa mittbackar i mitt sätt att se på fotboll.

– De kombinerar sitt mittbacksspel med att spika igen defensivt, samtidigt som att de är konstruktiva framåt då de oftast startar våra anfall. Det är enkelt att som mittback endast vara destruktiv i sitt spel, men förmågan att kunna kombinera gör att man sticker ut och man är mer ”modern” i sitt spelsätt.

Statistik:
Matcher: 9
Mål: 3
xG: 0,28

Gustav Thörn

Gustav Thörn är inne på sin femte säsong i Sandvikens IF sedan han anslöt från IK Sirius. Denna säsong har Thörn växt ut till en centralgestalt i mittlåset med Olof Mård och Niclas Håkansson. Offensivt har Thörn gjort två mål på elva matcher. Mittbacken gjorde ett mål i 6-1-vinsten över Sollentuna FK och gjorde 2-0-målet i segern mot Assyriska FF. Thörn har aldrig gjort fler än två mål under en säsong.

Tränaren Martin Falk om Gustav Thörn:

– Jag tycker att Thörn har gjort en otroligt bra säsong hittills. Han har varit en av de stora nycklarna i vårt försvarsspel. Han spelar väldigt uppoffrande i egen box och är skicklig på att hantera en mot en-dueller. Han har även visat sig vara ett farligt vapen framåt i år, han har väldigt bra tajming och fart in i boxen som gör att han ofta kommer först på bollen.

Statistik:
Matcher: 11
Mål: 2
xG: 0,12
Assist: 1