Ettanfotbolls ordförande Johan Englund
Ettanfotbolls ordförande Johan Englund.

Idag blev det officiellt att Ettanfotboll har slutit ett nytt partnerskapsavtal med Expressen och flera lokalmedier som framöver kommer att sända alla matcher i Ettan norra och Ettan södra. Genom NTM och Bonnier News har man tillsammans förvärvat den exklusiva sändningsrättigheten för ligan. Ettanfotbolls ordförande Johan Englund ger här sin syn på det nya partneravtalet.

Under två års tid har Ettanfotboll arbetat med att lägga grunden för att utveckla ligan och nu tar man satsningen till nästa nivå. Tillsammans med SvFF har Ettanfotboll haft ambitionen att höja kvaliteten på TV-produktionen av ligan och få till en större och bredare distribution.
– Det vi gör nu med Expressen och lokalmedierna är nästa steg i att bygga intresse och kännedom runt ligan, säger Johan Englund och fortsätter:
– Vi bedömer att det möjliggör för våra föreningar att skapa större intäkter och rekrytera mer publik eftersom att effekten av avtalet är att kännedomen och intresset runt den här delen av svensk fotboll kommer att öka.

Nu går organisationen in i en fas där man vill maximera effekten av det nya avtalet, där fokus ligger på att få till en ökad kännedom av ligan för att kunna bygga vidare till nästa nivå.
– Jag tror att det finns ett tredje steg som inträffar om ett par-tre år, då har vi etablerat Ettan som företeelse och liga så att vi verkligen kan dra nytta av det här fullt ut rent kommersiellt, säger Englund.

Rent konkret kommer det nya avtalet innebära att “produkten Ettan” kommer att närma sig Superettan i produktionskvalitet och innehåll. TV-sändningarna utökas med intervjuer av spelare och ledare, ett inslag som tidigare har saknats, och det blir mer riktig TV än vad det har varit tidigare. 

För Ettans föreningar innebär det nya avtalet en chans att stärka sina organisationer, men det förutsätter att föreningarna själva verkligen utnyttjar möjligheten.
– Förutsättningen för att det här ska bli vad det kan bli är ju att klubbarna också använder sig av möjligheten, att man är duktiga att hjälpa vår sändande partner, att man förstår att vi har rätt mycket i våra egna händer hur bra det här blir. 

Johan Englund hoppas att utökningen av sändningarna kommer att resultera i en ökad kännedom och ett ökat intresse för ligan. 
– Mina förväntningar är att det kommer att skrivas mycket mer om ligan, att fler upptäcker vilken bra fotboll som spelas i Ettan och hur betydelsefull Ettan är för svensk fotboll och att det kan vara minst lika spännande att se ett derby i Gästrikland som på Tele2 Arena!
– I Ettan spelas det elitfotboll men i en semiprofessionell kontext och jag hoppas att den fotbollsintresserade allmänheten upptäcker att det här är elitfotboll. Vår strävan är att skapa bättre utvecklingsmiljöer för spelare och bättre förutsättningar att leverera fler spelare till högre ligor.  Vår ambition är ju också att genom skapa fler resurser till föreningarna att organisationen kan bli helt professionell. Vi tror inte att vi inom rimlig närtid kan utveckla Ettan till en helt professionell liga, men det ligger inom räckhåll att skapa professionella organisationer kringen och föreningarna. Att vi bygger ekonomiskt och organisatoriskt hållbara föreningar, då presterar vi bättre och levererar fler spelare uppåt och det är bra för svensk fotboll!

Englund menar att det nya avtalet är på temat ekonomisk hållbarhet och att själva grunden för att skapa en mer välmående liga är att föreningarna i ligan mår bra, fundamentet för att attrahera finansiering till både föreningar och ligan förutsätter att det finns en kännedom och ett intresse runt ligan. Genom det nya avtalet hoppas han att publiken på både läktaren och bakom TV:n ska växa och att mediabevakningen av ligan ökar.

Avslutningsvis väljer Englund att tacka Svenska fotbollförbundet och Camilla Lindgren som har varit delaktiga i att sluta det nya avtalet.
– Jag vill verkligen tacka SvFF och Camilla Lindgren, som ansvarar för medierättigheterna på förbundet, som har varit en extremt viktig faktor till att vi har fått till det här nya avtalet. Hon har gjort ett fantastiskt jobb och det här är ytterligare ett bevis på att SvFF gör allt man kan för att hjälpa den här delen av svensk fotboll att utvecklas och att vårt samarbete med förbundet fungerar väldigt bra.