Vänersborgs IF:s spelare firar i premiärmatchen mot FC Linköping City i Ettan södra 2021. Foto: Patrik Karlsson, Vänersborgs IF

Dags för omgångens match i Ettan Södra. Denna gång riktas blickarna till Södermalms IP, där Skövde AIK tar emot Vänersborgs IF.

Det har varit blandad utdelning för Skövde AIK under säsongsinledningen. Så här långt har vinsterna kommit på hemma- medan förlusterna varit på bortaplan. Skövde AIK:s huvudtränare, Tobias Linderoth, summerar inledningen.

– Det har varit helt okej. Hemmamatcherna var stabila och vi gjorde två bra prestationer. Samma med Lindome på bortaplan. Vi hade chanser för att få ut mer av matchen men lyckades inte förvalta dem. Jag hade hoppats på mer i prestationen mot Ljungskile, att vi stod upp bättre. Det var mycket kamp och dueller men det klarade vi inte av, säger han.

Grundspelet sitter för Skövde AIK men just duell- och närkampsspelet ser Linderoth som en förbättringspunkt.

– Det tycker jag att vi ska kunna utveckla, att ta kampen bättre. Det sitter i huvudet. För vi har grunderna i försvarsspelet, tydliga linjer i vårt spel och anfallsspel, säger han.

Förra säsongen var Skövde AIK målgladaste laget i Ettan Södra. Denna säsong har de gjort tre mål på fyra matcher. Det är bara en tidsfråga innan det lossnar, menar Linderoth.

– Vi har haft bra anfallsspel under perioder i inledningen. Vi skapar mycket målchanser. Känslan är att vi kommer så småningom komma igång, säger han. 

Skövde AIK har hittills varit en av klubbarna med mest kontinuitet i startelvan. Det har varit en medveten strategi från deras sida.

– Dels spelar vi en match i veckan, då ska man inte behöva rotera så mycket, sedan tror jag på kontinuitet. De som spelar till sig en plats i startelvan och prestera ska fortsätta. Vi har bra konkurrens i truppen på många positioner. Man ska kunna spela sig in och ur startelvan, säger Linderoth.

Härnäst väntar Vänersborgs IF, en nykomling som fått en bra start med tre vinster och en förlust.

– De är aggressiva, jobbar hårt och löper mycket. Det blir en utmaning, säger han.

”Tuff match för dem”

Det var kul så länge det varade. Efter 576 dagar, sammanlagt 17 tävlingsmatcher utan förlust, stoppades Vänersborgs IF:s obesegrade svit. Torns IF stoppade sviten efter två drömmål av Dino Mesic och Adham El Youssef. Sviten är bruten men huvudtränaren Andy Kilner tar nya tag.

– Den stoppades i en match som vi skulle vunnit. Vi skapade mycket men hade inte turen med oss. Deras målvakt var fantastisk och han hade en perfekt match förutom på vårt mål, säger han.

Dessförinnan radade Vänersborgs IF upp tre raka segrar innan första förlusten i Ettan Södra. En annars bra start för nykomlingen.

– Vi har skapat mycket målchanser i matcherna som vi har vunnit. Vi har pressat hårt och vunnit duellspelet. Det har gjort att vi har kunnat attackera motståndarna snabbare. Det har vi gjort bra. Samtidigt har försvarsspelet varit bra och vi har bara släppt in tre mål på fyra matcher, säger Kilner.

Även om Vänersborgs IF har fått en bra start vill Andy Kilner stå med båda fötterna på jorden.

– Vi tar en match i taget. Det är en tuff liga med många bra lag. Vi försöker vinna varje match, sedan får vi hur många poäng vi kommer att ha, säger han.

Nu väntar Skövde AIK i omgångens match, en match som sänds på SportExpressen Play. Kilner vill att de fortsätter på inslagna vägen – att spelarna jobbar hårt för varandra.

– Det viktigaste för mig är kollektivet. Det kallas lagkamrater för en sak. Det är viktigt att vi arbetar för varandra, för utan varandra kan vi inte uppnå något, säger han och fortsätter om motståndet:

– Det kommer bli en tuff match för oss, men vi kommer göra en tuff match för dem också. Vad jag har sett av dem är de starka och organiserade med duktiga anfallare.


Senaste matcherna:

Skövde AIK:

Ljungskile SK – Skövde AIK 2-1
Skövde AIK – Österlen FF 1-0
Lindome GIF – Skövde AIK 2-0
Skövde AIK – Qviding FIF 1-1

Vänersborgs IF:

Vänersborgs IF – Torns IF 1-2
Assyriska IK – Vänersborgs IF 1-4
Vänersborgs IF – Tvååkers IF 1-0
FC Linköping – Vänersborgs IF 0-4


Om matchen:

När: Fredag 30 april
Avspark: 19:00
Spelplats: Södermalms IP

Ettan påminner om att endast den tillåtna mängden åskådare (8) tillsammans med spelare, ledare, funktionärer och media är välkomna in på arenan.

Matchen sänds på SportExpressen Play.