210228 Utsiktens spelare jublar efter 1-1 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Utsikten och Elfsborg den 28 februari 2021 i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0140

Ett hett Göteborgsderby stundar. Lindome GIF mot Utsiktens BK gör upp i derbyt som är omgångens match.

Sex omgångar in på säsongen har Lindome GIF skrapat ihop tio poäng. Det har blivit vinster mot FC Trollhättan, Skövde AIK och FC Linköping, förluster mot IFK Malmö och Lunds BK samt oavgjort mot Oskarshamns AIK. Lindome GIF:s huvudtränare, Mats Hedén, säger så här om deras inledning.

– Den har varit godkänt resultatmässigt. Jag är positivt överraskad hur vi sett ut i vissa stunder men inte i hela matcher, så jag är mestadels nöjd med inledningen, säger han.

Derbyn ger alltid en extra krydda på säsongen. Lindometränaren Mats Hedén ser fram emot hans första Göteborgsderby som huvudtränare för klubben.

– Det blir ju lite mer nerv och prestige. Det finns alltid någon anknytning mellan spelare och ledare, vilket gör att det blir lite extra sådär, säger han.

Derbymotståndet kommer till Lindevi IP med två förluster men Lindometränaren underskattar inte motståndet.

– De är skickliga, Utsikten. Det kommer bli väldigt mycket kamp och en hård match. Jag tror varken vi eller Utsikten vill att andra laget har bollen, så det kommer bli en rejäl fart i matchen, säger han.

Ja, säsongsinledningen har varit tuffare för Utsiktens BK samtidigt har de plockat sju poäng. Det finns mer att hämta, menar huvudtränaren Bosko Orovic.

– Vi är långt ifrån nöjda med inledningen. Det har varit mycket manfall och svårt med kontinuiteten, då blir det hackigt för spelarna. Vi spelade riktigt bra i tre matcher. Efteråt har vi dalat rent prestationsmässigt, säger han.

Utsiktens BK har dragits med stora skador under inledningen, något som har hämnat dem i matcherna.

– Vi har fått klippa och klistrat överallt. Jag vet inte hur mycket klister vi har kvar. Spelarna har inte fått spela på sina rätta positioner. Vi har inte kunnat parera det, säger Utsiktentränaren.

Senaste 4-0-förlusten mot Tvååkers IF var tuff för dem. Nu ska Utsiktens BK studsa tillbaka i Göteborgsderbyt.

– Många kände sig örfilad senast. Vi har pratat igenom med gruppen och det känns bra. Utifrån förutsättningarna är det positiva vibbar, säger Orovic och fortsätter om derbymotståndet:

– Det är ett jätteskickligt lag som har sin tydliga idé och spelar efter den. Jag har inga problem om de har bollen, så länge vi vinner match.


Tre derbynycklar från Playmaker.AI

Målfarliga anfallare:

Göteborgsklubbarna har varsin anfallare högt upp i skytteligan. Det är Fredrik Johansson Zanjanchi (0,49 i xG/90*) och Ylli Poddrimcaku (0,41 i xG/90*). Anfallarna har gjort fyra mål vardera på sex matcher.

*xG/90: Förväntat antal mål av en viss spelare per 90 minuters speltid.

Kampen om bollinnehavet:

Göteborgsklubbarna har haft mest bollinnehav i Ettan under inledningen. Lindome GIF och Utsiktens BK har haft 64 och 59 i genomsnittlig bollinnehavsprocent. Däremot skiljer sig klubbarna åt i antalet passningar per match. Det skiljer 286 passningar i genomsnitt per match mellan Lindome GIF (771) och Utsiktens BK (485). Bland spelarna har mittbacken Hannes Nordström och mittfältaren Niklas Olsson gjort flest passningar för klubbarna.

Närkampsspelet blir viktigt:

Duellspelet är alltid viktigt men speciellt i derbysammanhang. Det ger ett extra övertag – både mentalt och spelmässigt – mot derbymotståndaren. Det kan bli en viktig faktor i Göteborgsderbyt, då klubbarna skiljer sig lite i närkampsspelet. Utsiktens BK är snäppet bättre än Lindome GIF enligt datan.


Om matchen:

När: Fredag 14 maj
Avspark: 19:00
Spelplats: Lindevi IP

Ettan påminner om att endast den tillåtna mängden åskådare (8) tillsammans med spelare, ledare, funktionärer och media är välkomna in på arenan.

Matchen sänds på SportExpressen Play.