210405 IFK Malmös spelare inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Åtvidaberg den 5 april 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0044

Från Göteborgs- till Skånederby. Omgångens match är IFK Malmö – Lunds BK på Malmö Stadion.

Sju matcher är spelade i Ettan Södra och nykomlingen IFK Malmö har nio inspelade poäng. En godkänd inledning av nykomlingen tycker Malmötränaren Per Harrysson.

– Vi har varit stabila bakåt, lite svårare framåt. Vi har växt in i det. Alla prestationer har varit bra över tid. I det stora hela är jag nöjd, säger han.

IFK Malmö har haft lite bekymmer med målproduktion. Malmöklubben har bara gjort fyra mål framåt, men de är desto starkare i defensiven med bara sex insläppta mål. Per Harrysson ger sin syn på saken:

– Vi har byggt laget bakifrån och satt ett hårt försvarsspel. Vi har värvat en hel del spelare nedifrån som får testa vingarna. Då får man jobba hårt och hålla en bra defensiv. Vi var tungt balanserad bakåt i fjol men även i år. Vi har inte många ”free riders” utan det är många hårt arbetande spelare, säger han och fortsätter om offensiven:

– Vi hoppas att det ska bli bättre offensivt men kommer vara balanserade bakåt. Vi vill hänga kvar i serien, det gör man genom att inte släppa in mål.  Vi måste göra fler mål på fasta situationer, vi kommer inte göra så många mål på uppställt spel.

IFK Malmö har varit starka på hemmaplanen Malmö Stadion. Där kom vinsterna mot Lindome GIF och Utsiktens BK. Det är något som de ska bygga vidare på till Skånederbyt mot Lunds BK.

– Naturgräset passar oss bättre. Det blir mer duell och fightingspel. Lund har en stark offensiv men jag tror vår defensiv klarar deras defensiv. Jag hoppas att vi får möjligheter att såra dem bakåt, säger Harrysson.

”Vi har ett bra anfallsspel”

Lunds BK fick vänta länge på sin första seger i Ettan Södra. Det dröjde till femte omgången innan Lunds BK besegrade Lindome GIF och tog sin första trepoängare. Den var efterlängtad efter en försäsong utan vinster.

– Vi var lite under press. När vi vann mot Lindome kunde vi slappna av. Jag sa till grabbarna ”vi behöver bara en vinst, då kommer självförtroendet öka”. Nu är vi på gång och på rätt väg. Alla vill visa, bidra och kämpa. Det är viktigast, säger Lunds BK:s tränare Igor Arsenijevic.

Prestationerna innan segermatchen mot Lindome GIF var bra även om Lunds BK fick inte med sig några trepoängare.

– Vi tappade två poäng mot Trollhättan men jag är lite mer missnöjd med prestationerna mot Utsikten och Ljungskile. Det finns fortfarande plats för att förbättra vårt spel, då det finns potential och kvalité i truppen, säger Arsenijevic.

Nu kommer Lunds BK till Skånederbyt med en stark självförtroende efter vunnit två av sina tre senaste matcher. Det har stärkt lagmoralen men samtidigt finns mer att hämta spelmässigt.

– Vi har gjort det bra hittills men vi måste våga och spela mer. Vi måste bli bättre på naturgräs, kanske spela lite längre bollar, men samtidigt försöka ha mer bollinnehav. Vi har många nya spelare i truppen, då behövs tid för att komma igång, säger han.

Lundtränaren är välbekant med derbymotståndet. Arsenijevic spelade för IFK Malmö under fjolårssäsongen innan han blev huvudtränare för Lunds BK.

– Det kommer bli en riktigt bra match. De har en av de bästa försvarsspelen och är jättebra organiserade men vi har ett bra anfallsspel. Vi måste fortsätta med vårt spel och det är tre poäng som jag hoppas på, säger han.


Tre derbynycklar från Playmaker.AI

Skillnad i målproduktion:
IFK Malmö haft bekymmer med målproduktionen under inledningen. Här finns förbättringspotential hos Malmöklubben. Nykomlingen har gjort minst mål av alla lag i Ettan med fyra mål på sju matcher. De är dessutom ett av lagen som skjuter minst skott (54) i Ettan. Lunds BK:s offensiv har varit desto bättre med sina tio mål framåt.

Ett lag har starkare defensiv:
Offensiven är starkare i Lunds BK men det finns förbättringar i defensiven. Lunds BK släpper till många chanser – fler än vad de skapar framåt – och har släppt in tolv mål. Defensiven är starkare hos IFK Malmö med deras sex insläppta mål. Det är näst minst tillsammans med FC Trollhättan i Ettan Södra. Annars ligger klubbarna i linje till deras xGa*.

xGa*: Hur många mål ett lag förväntats släppa in sett till antalet chanser de har mot sitt eget mål.

Individuella kvaliteter kan avgöra:
Det skiljer lite mellan IFK Malmö och Lunds BK som lag. Ena laget har bättre anfalls-, andra laget har bättre försvarsspel. Däremot kan individuella kvaliteter hos vissa spelare vara matchavgörande i derbyt. Ett sådant område kan vara i dribblingsaktionerna, där båda lagen har varsin skicklig spelare. Det är Kofi Yeboah Addae (5,03 lyckade dribblingar per match) och Filip Pivkovski (4,24 lyckade dribblingar per match) som är duktiga på att dribbla sin motståndare.


Läs mer om derbymötet:

Filip Pivkovski berättar om proffslivet: ”Levde livet i Milano – hade inga bekymmer”.
Igor Arsenijevic fick plötsligt ta över – ställs mot förra klubben.
Jesper Rindmo möter sin gamla klubb: ”Försökt vara nyttig för laget”.

Om matchen:

När: Fredag 21 maj
Avspark: 19:00
Spelplats: Malmö Stadion

Ettan påminner om att endast den tillåtna mängden åskådare (8) tillsammans med spelare, ledare, funktionärer och media är välkomna in på arenan.

Matchen sänds på SportExpressen Play.