210405 Spelarna gör entré inför fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Gefle och Luleå den 5 april 2021 i Gävle. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0158

Jakten på första trepoängaren fortsätter för Hudiksvalls FF och Gefle IF när de gör upp i omgångens match i Ettan Norra.

Det är tidigt på säsongen. Tre omgångar är spelade men Gefle IF och Hudiksvalls FF jagar fortfarande sin första trepoängare för säsongen. Det har blivit två förluster mot IFK Luleå och Dalkurd FF samt oavgjort mot Sollentuna FK för Gefle IF. Något som de själva är inte nöjda med.

– Nu är vi där och ska släppa det. Vi ska ta en match i taget, för det är många omgångar kvar. Det finns fragment att plocka ut som är bra, men överlag i tre matcher är vi missnöjda, säger Gefle IF:s huvudtränare Mikael Bengtsson.

Matcherna har spel- och prestationsmässigt varit olika för Gefle IF. En gemensam nämnare är att de har tappat sitt grundspel och identitet i matcherna.

– Vi har inte gett oss chansen att faktiskt spela vårt spel. Vi vågar kanske inte ta riskerna att spela på markerande spelare, genom linjer eller på hög fart. Vi ska hitta tillbaka till grundspelet och jobba hårdare med grunderna, säger Bengtsson.

Gefle IF har chansen att studsa tillbaka i mötet mot Hudiksvalls FF. En motståndare, som likt dem, har haft en kämpig säsongsinledningen.

– Det är ett derby. Vi har tagit en poäng, de har tagit noll, så det blir intressant fotbollsmatch. Jag har bra koll på hur de sett ut. Jag tror de har prio ett att försvara sitt eget mål till hundra procent. Uppstår de kontringar, kommer de ta dem, säger han.

Bortamatchen blir lite speciell för Mikael Bengtsson, då han tränade klubben under säsongen 2018.

– Jag hade ett bra år hos dem. Det var en lojal klubb som stod bakom varandra och tror på varandra. Det har de kvar skulle jag tippa på, säger Bengtsson.

”Två lag som behöver poäng”

Noll poäng och tre raka förluster. Ja, det har varit en tuff säsongsinledningen för nykomlingen Hudiksvalls FF. Samtidigt har de spelmässigt varit med i matcherna.

– I matchen mot Haninge syntes att vi hade spelade för lite träningsmatcher. De var bättre i duellspelet och var mer påslagna. Det var jämt spel- och målchansmässigt mot Örebro och Sylvia. Det var hårda läropeng, säger huvudtränaren Benny Dahlin.

Trots förlusterna tycker Dahlin att Hudiksvalls FF har anpassat sig bra till spelet i Ettan.

– Varje match är som att möta Karlberg eller Stockholm Internazionale fast på bättre nivå. Vi har dragit upp intensiteten i träningarna. Just i duell- och närkampsspelet. Det är ett annat tempo, säger han.

Under veckan har träningsfokuset varit på sista tredjedelen. Där är något som de behöver förbättra tycker Dahlin.

– Vi har börjat i rätt ände med försvarsspelet. Sedan ska vi bygga vidare på att skapa fler målchanser. Det var fyra-fyra i målchanser mot Örebro. De gör mål på sin målchans och vi gör det inte. Det gäller att ta vara på chanserna, säger han.

Nu väntar Gefle IF, i omgångens match som sänds på SportExpressen Play, på Glysis Sparbanken Arena. En match att revansch efter säsongsinledningen.

– Det är två lag som behöver poäng, men ett lag behöver mer poäng. Gefle hade räknat med annan start. Vi har respekt för motståndet och vet vad de har för spelare, säger Benny Dahlin.


Inbördes möten:

Det hör inte till vanligheterna att Hudiksvalls FF och Gefle IF möter varandra. Åtminstone i seriesammanhang. De har spelat mot varandra i tränings- under senaste säsongerna, men aldrig i tävlingsmatcher. Det visar statistik från Jimmy Morén – grundaren av Gefle 4-4-2, en databas över Gefle IF – som bläddrat i matcharkivet.

Gefle IF har spelat flera gånger mot Hudiksvalls ABK – senaste gången var 1991 i Kvalettan Norra – innan sammanslagningen 2011, med närliggande klubbar, till Hudiksvalls FF. Där med blir mötet i kväll första gången som de möter varandra i tävlingssammanhang.


Om matchen:

När: Fredag 23 april
Avspark: 19:00
Spelplats: Glysis Sparbanken Arena.

Ettan påminner om att ingen publik är tillåten på plats. Endast spelare, ledare, funktionärer och media är välkomna in på arenan.

Matchen sänds på SportExpressen Play.