210210 Trollhättans Yoann Fellrath under träningsmatchen i fotboll mellan GAIS och Trollhättan den 10 februari 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0088

Det har blivit dags för första derbyt i Ettan Södra. I den rödasvarta ringhörnan står FC Trollhättan, i den gröna ringhörna står Ljungskile SK.

Rivaliteten mellan FC Trollhättan och Ljungskile SK startade på 2000-talet. De första derbymatcherna spelades 2002 men de har möts många gånger i olika serier. Historiskt sett brukar derbymatcherna vara väldigt jämna. Ljungskile SK har vunnit fem och FC Trollhättan vunnit fyra av de tretton matcherna genom åren. Bara fyra matcher har slutat oavgjort.

Då var då. Nu är nu. Hur ser tränarna på derbymötet? Huvudtränaren i Ljungskile SK, Erik Lund, får berätta först.

– Rivaliteten växer sig starkare och starkare för varje möte. Vi och Trollhättan har möts mer än andra lag i kommunen, då andra lag har varit under oss i divisionerna, säger han.

Senaste derbymötet, hösten 2019, sprang Erik Lund på högerkanten. Denna gång är han på tränarbänken i sin första säsong som huvudtränare. Ljungskile SK har haft en stor spelaromsättning efter nedflyttningen från Superettan. Utifrån förutsättningarna känner Lund att de har fått ihop ett bra lag.

– Vårt mantra är att bli bättre och bättre så långt året går. Att spelarna lär sig känna varandra, både på och utanför planen. Det finns redan signaler på det, säger han.

Ljungskile SK kommer till derbyt med en förlust och en vinst under säsongsinledningen. Det blev uddamålsförlust mot Assyriska IK i seriepremiären, för att senare studsa tillbaka och vinna över IFK Malmö med 3-0.

– Det har varit en helt godkänn inledningen. Vi förlorade i sista minuten mot Assyriska och kände vi skulle haft minst oavgjort. Vi gjorde en något sämre prestation mot Malmö men vinner ändå matchen rättvist, säger han.

Erik Lund känner att de väl förbereda inför derbymatchen.

– Det är ett fysiskt lag och spelar fysisk fotboll. Det är något som vi måste matcha, vilket blir det viktigaste. Vi är mer ett spelande lag, det gäller för oss att ha hög fart i matchen, spela med få tillslag och ha bra rörelse. Då är vi ett bra fotbollslag, säger han.

Huvudtränaren i FC Trollhättan, William Lundin, har varit på båda sidorna och vet vad derbyt betyder för klubbarna. Lundin har tidigare jobbat för Ljungskile SK mellan säsongerna 2015 och 2016.

– Rivaliteten har alltid funnits där. När jag jobbade för Ljungskile skiljde sig klubbarna i divisionerna. Trollhättan var i division två och Ljungskile var på väg upp i Allsvenskan, säger Lundin och fortsätter:

– Nu, sex år senare, känner de nog en nervositet att vi kan gå om dem. Det tror jag inte att de känt tidigare. Det är inte bara tre poäng som står på spel för dem, för vi har något riktigt bra på gång.

Det har varit liknande säsongsinledningen för FC Trollhättan. En premiärförlust, då mot Lindome GIF med 1-2, för senare 2-0-seger över Åtvidabergs FF.

– Lindome-matchen var en otroligt jämn match. Den kunde slutat hur som helst, säger William Lundin och fortsätter om Åtvidabergsmatchen:

– Det var en otroligt bra förstahalvlek av oss. Vi var närmare 3-0 och de hade inte ett skott på 45 minuter. Vissa saker gjorde att det svängde över till dem i andra halvlek.

Anfallsnyförvärven Yoann Fellrath och Alibek Aliev har även presenterat sig i målprotokollet.

– Det är bra att våra poängspelare gör poäng. Det är lika viktigt som våra försvarare försvar på ett bra sätt. Det är bra för laget att de går bra, säger han.

Och känslan inför derbymötet? Den är bra, tycker William Lundin.

– Det handlar om att ta kampen. Det blir något extra och viktigaste delen. Det gäller även att behålla lugnet i 90 minuter och göra bra saker i stora delar av matchen. Det är vad vi kommer att fokusera på.


Om matchen:

När: Fredag 16 april
Avspark: 19:00
Spelplats: Edsborgs IP

Matchen sänds på SportExpressen Play.


Inbördes möten:

2019: Ettan Södra
Ljungskile SK – FC Trollhättan 1-2
FC Trollhättan – Ljungskile SK 0-2

2015: Svenska Cupen
Ljungskile SK – FC Trollhättan 1-1

2010: Superettan
FC Trollhättan – Ljungskile SK 0-1
Ljungskile SK – FC Trollhättan 4-2

2009: Superettan
Ljungskile SK – FC Trollhättan 0-1
FC Trollhättan – Ljungskile SK 1-1

2004: Division 2 Västra Götaland
Ljungskile SK – FC Trollhättan 0-0
FC Trollhättan – Ljungskile SK 1-2

2003: Division 2 Västra Götaland
Ljungskile SK – FC Trollhättan 1-0
FC Trollhättan – Ljungskile SK 1-1

2002: Division 2 Västra Götaland
Ljungskile SK – FC Trollhättan 0-1
FC Trollhättan – Ljungskile SK 2-1