210405 Dalkurds spelare jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Dalkurd och Piteå den 5 april 2021 i Uppsala. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0157

Dalkurd FF mot IF Brommapojkarna. Seriens målfarligaste lag mot seriens tätaste försvar. Det är av många ingredienser i toppmötet, som är omgångens match på SportExpressen Play.

Dalkurd FF har fått en flygande start i Ettan Norra. Dalkurd FF toppar tabellen, tillsammans med Sandvikens IF, efter fem omgångar. Så här säger tränaren Mesut Meral om deras säsongsinledning.

– Poängskörden går inte att klaga på. Vi har 13 av 15 möjliga poäng och har vänt tre matcher från underläge. Det är något som vi har pratat om – hur vi ska agera när vi ligger under. Den grejen har funkat förutom i premiären, säger han.

Dalkurd FF har gjort flest mål av alla lag i Ettan och Mesut Meral känner att klubben har hittat tillbaka till sin identitet.

 – Jag känner att vi är på gång, vill vara starka centralt och vill ha bollen. Det har alltid varit Dalkurds identitet. Vi har kommit en bit och hoppas att supportrarna känner en stark identitet till det, säger han.

Spelmässigt kommer Dalkurd FF bli ännu bättre över tid, menar Mesut Meral. Då truppen har tränat och spelat ihop ytterligare.

– För oss handlar det om att bli bättre. När säsongen inleddes var 15 lag bättre. I februari var 3-4 lag bättre. Det betyder inte att de är bättre än oss i augusti. Det är vår vision, säger han.

Nu väntar IF Brommapojkarna, en av de topptippade klubbarna i Ettan Norra. De är obesegrade med en av seriens tätaste försvar.

– Det är upp till bevis. Det ska vara en toppmatch och tempot ska vara högre än division ett. Det är två lag som vill spela högre upp och har samma med ambitioner. Sedan är det kul för spelarna att spela sådana matcher, säger Meral.


”Stor skicklighetsgrad i laget”

Tre segrar och två kryss. Så har säsongsinledningen varit för IF Brommapojkarna. Tränaren Christer Mattiasson är nöjd vad laget har presterat hittills.

– Vi har haft Karlstad, Umeå och Haninge – och tagit tre bra segrar. Att spela 0-0 mot Sandviken är inte fy skam utifrån hur de ser ut som fotbollslag. Vi var närmast segern där uppe, men vi var inte missnöjda, säger han.

IF Brommapojkarna har visat prov på bra försvarsspel under inledningen. Laget höll nollan i 401 minuter innan Smajl Suljevic spräckte sviten i senaste matchen. Nyckeln i försvarsspelet är hårda jobbet från alla spelare, menar Christer Mattiasson.

– Alla är ödmjuka och gör jobbet åt båda hållen. Försvaret får bra hjälp framifrån, då blir det enklare att försvara. Det gäller att vara ödmjuka inför varje match och gör jobbet fullt ut. Det har jag tryckt på sedan jag kom in. Det finns en stor skicklighetsgrad i laget men vi glömmer aldrig jobbet, säger han.

Samtidigt har IF Brommapojkarna gjort åtta mål framåt. De har inte bjudit på några målfester, förutom senaste matchen, men de har tagit komfortabla segrar.

– Jag har inte lagt någon större grej på det, utan så länge vi gör rätt saker. Vi kommer få utdelning över tid om vi fortsätter skapa så mycket bra lägen i rätt positioner, säger Mattiasson.

Under lördagen väntar målfarliga Dalkurd FF på Studenternas IP. De har likt IF Brommapojkarna, fast med en seger mer, fått en bra start på säsongen.

– Det kommer bli en tuff match. Jag har följt nästan varje match för dem. Det finns en hög kvalité i laget och de har ett stort register. Det handlar om att komma upp i rätt nivå. Matchen kommer bli välspelad med ett högt tempo och stor skicklighet på passningsfotboll. Det handlar om att ha bästa dagen utifrån förutsättningarna, säger han.

En av nycklarna i matchen blir att stoppa Dalkurd FF:s skickliga anfallsspel.

– Det är något som vi ska jobba med. Att få ihop bitarna genom att vara kompakta och störa de i sina uppspel. De är som oss – vill kontrollera matchen och äga bollen, säger Mattiasson.


Senaste matcherna:

Dalkurd FF:

Omgång 1: Dalkurd FF – Piteå IF 3-3
Omgång 2: Hammarby TFF – Dalkurd 1-3
Omgång 3: Gefle IF – Dalkurd 1-2
Omgång 4: Dalkurd FF – IF Sylvia 3-1
Omgång 5: Örebro Syrianska IF – Dalkurd FF 0-1

IF Brommapojkarna:

Omgång 1: IF Brommapojkarna – IF Karlstad 2-0
Omgång 2: Sandvikens IF – IF Brommapojkarna 0-0
Omgång 3: IF Brommapojkarna – Umeå FC 2-0
Omgång 4: Sollentuna FK – IF Brommapojkarna 0-0
Omgång 5: IF Brommapojkarna – IFK Haninge 4-1


Om matchen:

När: Lördag 8 maj
Avspark: 13:00
Spelplats: Studenternas IP

Ettan påminner om att endast den tillåtna mängden åskådare (8) tillsammans med spelare, ledare, funktionärer och media är välkomna in på arenan.

Matchen sänds på SportExpressen Play.