201128 Interiör av Umeå Energi Arena inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Umeå FC och Västerås SK den 28 november 2020 i Umeå. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0011

Team TG är tillbaka i Ettan. Med nyrekryterad huvudtränaren Niklas Wenderyd, som tagit influenser från spelarkarriären i Spanien och Norge, ska nykomlingen vara ett spelande lag i återkomsten. – Vi kommer vara ett lag med en tydlig spelidé som spelar en teknisk och passningsorienterad fotboll, säger han.

Team TG gjorde fyra säsonger i serien, mellan 2016 och 2020, innan de blev nedflyttade. Nu är Umeåklubben tillbaka efter vunnit division två under förra säsongen. Inför återkomsten har klubben rekryterat 30-årige Niklas Wenderyd som ny huvudtränare. Wenderyd kommer senast från ett tränarjobb i division fyra-klubben Ljusdals IF. Ett stort men inspirerande steg för honom.

– Jag har förberett mig i flera år i Ljusdal. Vi tränade flera gånger i veckan, jobbade med video och sådant. Arbetsbelastningen kommer inte bli mindre men inte så mycket större. Det var en dygnet runt-verksamhet med Ljusdal. Här är förutsättningarna bättre med inomhushall, fystränare och sånt. Allt sånt är ett stort steg utifrån tidigare. Sedan kommer det ställas högre krav i förberedelsefasen och scouting men det är något som jag är förväntansfull över. Det ska bli väldigt roligt, säger Wenderyd.

Innan tränarkarriären spelade Wenderyd för en rad olika klubbar som Ytterhogdals IK, Tvååkers IF, Jonsereds IF och Lindome GIF. Wenderyd hade även en utlandssejour i Spanien och Norge hos bland annat Real Balompedica Linense och Follo FK. Klubbarnas spelfilosofi, med en passningsorienterad och teknisk fotboll, inspirerade honom.

– Jag har alltid velat spela sådan fotboll men det var efter en viss ålder som spelare som jag förstod vad det innebär att göra det, att man passar runt bollen med ett syfte för att flytta motståndare och öppna ytor. Mycket kommer ifrån Spanien, det är en annan typ av fotbollskultur. Jag fick även en stor del från Follo. De har en tydlig identitet som förening och väldigt duktig på spelarutbildning. När jag var där var jag ganska gammal, 26 år, men jag fick en väldigt stor förståelse hur man ska träna och spela. Från idé till att göra det på planen, säger han.

Spelfilosofin är något som 30-åringen vill bygga vidare på i Umeåklubben. Wenderyd har sett om fjolårets matcher och vill att de ska även vara ett spelande lag i Ettan Norra.

– Det var ett taktiskt och skickligt lag med tydliga ramar i sitt spel. Jag har en tanke med varje spelare vart jag vill sätta dem. Sedan kommer vi testa olika spelare på andra positioner under försäsongen också. Vi kommer vara ett lag med en tydlig spelidé som spelar en teknisk och passningsorienterad fotboll, säger han.

Wenderyd påbörjade arbetet redan i december och under måndagen genomfördes första träningen på försäsongen.

– Det har varit väldigt roligt och intensivt. Det har varit mycket relationsskapande ihop med planering under första månaden. Första tiden fram tills nu har handlat om att träffa alla spelare och skapa sig en bild av spelarna. Med första träning avklarad är vi en bit på processen, säger han.

Samtidigt pågår truppbygget för fullt. Team TG har provspelare på plats under kommande veckorna innan träningsmatcherna drar igång. Det är främst spelare från Umeåområdet.

– Det finns många spelare i bra åldrar runt om i staden. Denna vecka har vi lokala spelare, sedan utvärderar vi över helgen. Nästa vecka kommer några till utöver dem. Sedan får vi se vilka spelare som vi gå vidare med. Vi har primärt kollat på Umeåområdet och vad som finns häromkring. Jag har namn på en lista som kan bli aktuella framöver. Det är lite beroende på vad som händer med lokala spelarna, säger han.

Team TG möter fyra division två-klubbar – Sandviks IK, Gottne IF, Friska Viljor och Boden BK – men även seriekonkurrenterna Umeå FC och Piteå IF under försäsongen. En bra mix och olika typer av lag, tycker Wenderyd.

– Rent geografiskt är jag jättenöjd. Det kommer bli en bra försäsong. Piteå och Umeå är bra division ett-lag. Friska Viljor och Boden är bra division två-lag som vill gå upp. Gottne IF pressar väldigt mycket och då får vi träna på speluppbyggnaden. Sandvik är ett spelande lag, av vad jag har sett, och är bra att möta rent försvarsmässigt, säger han.

Team TG har inte pratat om målsättningen för säsongen men siktet är inställt på att lösa kontraktet.

– Primärt som nykomling är det ju att stanna kvar men sedan spelar vi ju varje match för att vinna den, säger han.

Spelschemat är inte släppt men det finns två matcher som Niklas Wenderyd ser fram emot. Det är derbymatcherna mot Umeå FC.

– Det kommer bli väldigt roligt, förhoppningsvis kommer det bli publikfester. Det kommer vara roliga matcher att vara med om, säger han.

Team TG:s tidigare tabellplaceringar i Ettan Norra:

2016: 5:a
2017: 7:a
2018: 12:a
2019: 12:a
2020: 14:a