Foto: Motala AIF

Motala AIF är tillbaka i Ettan. Östgötaklubben har dragit lärdomar från senaste sejouren och vill etablera sig i serien. – Ambitionen är att vinna varje match, säger sportchefen Daniel Soner.

Senaste gången Motala AIF spelade i Ettan var säsongen 2020. Det slutade med nedflyttning efter 22 inspelade poäng och östgötaklubben tvingades börja om i division två. Det blev en omstart som slutade i eufori.

– Det är inte lätt när man ramlar ur en serie. Vi ville studsa tillbaka men vi hade ingen utpräglad målsättning. Vår tränare Christer Persson, som vi hade, lämnade för Elfsborg. Nya tränaren Martin Axén hade inte varit på den här nivån tidigare. Vi fick behålla stora delar av truppen och fyllde på med lite nytt. Vi fick in bland annat Liridon Silka och Alexandar Mutic – och fick behålla Adam Bark, säger Soner som påbörjat sin fjärde säsong som sportchef i Motala AIF.

Motala AIF blandade och gav fram till uppehållet. Sedan radade östgötaklubben upp flera segrar under höstsäsongen. Då var seriesegern inom räckhåll inför sista omgången. Det stod mellan United IK eller Motala AIF.

– 18 raka segrar inklusive cupspelet i Östgötacupen. Det var otroligt starkt. All heder till killarna. Det blev aldrig nervöst på något sätt. De hade någon instinkt att de skulle bara gå ut och vinna, säger Daniel Soner.

För att säkra seriesegern och avancemanget krävdes seger över IFK Eskilstuna. Och så blev det.

– Det var vinna eller försvinna men det blev en komfortabel seger. Skulle vi torska eller tappa poäng, är det inte så roligt med de 17 raka segermatcherna. Det är starkt men det hade inte gett någonting, säger Soner.

Vad gjorde att ni drog längsta strået?

– Dels mentalt starka. Grabbarna såg att vi hade möjligheten och ville inte släppa den. Den styrkan som de visade, den är jäkligt imponerande. Vi slapp skador och behövde inte byta så mycket. Det bidrog rätt så mycket. Det var ett jäkligt kollektiv, från ledarna till sextonde och sjuttonde spelaren.

Med fjolårets succésäsong i ryggen pågår truppbygget inför återkomsten i Ettan. Motala AIF har förlängt med större delen av truppen och gjort klart med några nyförvärv.

– Det viktiga var att fortsätta på inslagna vägen och behålla den stora massan. Vi tror på de här killarna samtidigt ska man inte underskatta att vi tar ett steg upp. Det är stor skillnad mellan Ettan och tvåan. Ettan är en riktigt bra serie. Det finns inga dåliga lag. Därför behöver man förstärka. Vi är nöjda och trygga så här långt men tittar på att få in ett par till spetsförvärv. Vi kommer vara redo till seriestarten, säger han.

Ett par spelare hade ögonen på sig från klubbar högre upp i seriesystemet. Samtidigt valde spelarna att förlänga istället.

– Vinner man en serie och spelare sticker ut, anfallare eller försvarsspelare, får man intresse på sig. Det har varit intresse kring en handfull spelare från högre divisioner. När klubbar från Allsvenskan och Superettan tittar på spelarna men de väljer att stanna – det är superkul. Det är en liten triumf för oss, säger sportchefen Soner.

Motala AIF har fostrat flera spelare genom åren. Bland annat Ali Suljic (Helsingborgs IF), Ahmed Qasem (IF Elfsborg) och Roberto Vranjes (AS Roma). Även denna säsong har nykomlingen flera talanger som är redo för att visa framfötterna.

– Vi tittar inte på ålder över huvud taget. Är du tillräckligt bra får du spela. Unga spelare är unga spelare och gör misstag men de lär sig av misstagen. De och spelarna tillåts göra misstagen, säger han och fortsätter om talangutvecklingen:

– Från Superettan och Allsvenskan är det en handfull spelare som är fostrade här och ytterligare ett tiotal som varit här och studsat vidare. Många har insett att det är en bra klubb att studsa vidare ifrån.

Motala AIF har ingen uttalad målsättning men Östgötaklubben vill etablera sig i Ettan.

– Vi var uppe 2020 och åkte ur som bekant. Vi hoppas att vi har lärt oss något av det. Då var vi i Södra, nu är vi i Norra. Vi har inte satt någon målsättning men ambitionen är att vinna varje match. Vi vill klara oss kvar och etablera oss. Vi ska fortsätta på inslagna vägen från förra året. Det är vad vi vill göra, säger Soner.

Vad kommer vara Motalas kännetecken?

– En anfallsglad fotboll med snabba omställningar.


Motala AIF:s tidigare tabellplaceringar i Ettan:

2008: 6
2009: 12
2011: 14
2014: 4
2015: 14
2020: 15