211107 Flagga under fotbollsmatchen i Superettan mellan Falkenberg och AFC Eskilstuna den 7 november 2021 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0128

Falkenbergs FF vill studsa tillbaka efter nedflyttningen från Superettan med en nytillsatt huvudtränare, nytt spelsätt och återvunnen energi. – Det ska bli kul att se hur långt framme vi är när serien startar, säger huvudtränaren Christoffer Andersson.

Sedan säsongen 2003 har Falkenbergs FF spelat i Allsvenskan och Superettan. Falkenbergs FF har hoppat mellan serierna men fjolåret slutade med nedflyttning till Ettan Södra. Nu har klubben gjort en omstart. För ett par veckor sedan presenterades Christoffer Andersson, tidigare Helsingborgs IF- och landslagsspelaren, som ny huvudtränare. Andersson kommer senast från sportchefsrollen i Hittarps IK. Det var många saker lockade med uppdraget.

– Dels för egen utveckling, att jag saknade elitfotbollen även om Falkenberg är i Ettan. Det är ett lag som ska vara i eliten. Sedan att jobba med ett lag och de bitarna. Jag känner att det var ett perfekt steg att hoppa till en klubb som har ambitionerna, organisationen och kulturen som är gedigen. Det var klockrent för mig, säger Andersson som skrev ett treårskontrakt.

Första veckorna har varit intensiva på tränarposten för Christoffer Andersson. Mycket har handlat om utvärdera truppen, lära känna spelarna och sätta grunderna i spelet.

– Vi är mitt i den fasen. Vi testar olika spelare på olika positioner utifrån mitt sätt att spela fotboll. Vi är i den fasen och har fått massa kött på benen i träningsmatcherna, säger han.

Truppbygget är nästintill färdigt och nya huvudtränaren vill sätta sin prägel och spelfilosofi. Ambitionen är att västkustsklubben ska bli ett spelförande lag.

– Identiteten “Falkenberg” ska inte suddas ut – att aldrig ge upp och slita för varandra. Den identiteten är fantastisk. Jag gillar att ta kommandot i matcherna. Med det sagt har varje match sitt eget liv. Motståndarna kommer göra det svårt för oss men det har vi respekt för. Visionen är att behärska offensiven, defensiven och sätta kommandot i matcherna. Sedan får man ta steg för steg, säger Andersson.

Träningsmatcherna har dragit igång och Falkenbergs FF har spelat mot Halmstads BK och serierivalen Tvååkers IF. Det blev förlust och oavgjort men Andersson drog många lärdomar från matcherna.

– I Halmstadsmatchen var några saker negativa och flera saker positiva. Vi börjar hitta formationerna och positionerna i offensiven och defensiven. Vi har sekvenser i spelet som är bra men vissa behöver mer tid. Vi fick mer tid med bollen i Tvååkersmatchen. Där kände jag något som gick fel. Just fasen att ta fram bollen och ställa frågorna. Det är något som vi har pratat om denna vecka. Det går inte att göra allt på kort tid. Vi har ögonen på nästa steg och vad vi kan utveckla till nästa match, säger han.

Falkenbergs FF har två träningsmatcher inbokade mot Varbergs BoIS och GAIS innan Svenska Cupen drar igång. Där väntar cupmatcher mot Hammarby, BK Häcken och Ytterhogdals IK. En inspirerande uppgift, tycker Christoffer Andersson.

– Det är jättekul att vi får tävlingsmatcher på försäsongen. Vi ser det som en utmaning, givetvis. Det är inspirerande att vi spelar sådana tuffa matcher på försäsongen, där vi får en massa rutin. Vi har många unga spelare som får möta elitlag. Jag hoppas att det kommer härda oss i ett högt tempo, hög frenesi i pressen och löpningarna. Förhoppningsvis kan det sätta en standard hur vi spelar, säger han.

Efter cup- står seriespelet för dörren. Ettan Södra blir något nytt för Falkenbergs FF efter alla säsonger i Allsvenskan och Superettan under 2000-talet.

– Ettan är en ny erfarenhet för de flesta. Jag har en del koll sedan jag var i Eskilsminne. Jag vet vad det är för typ av serie. Det finns lag som spelar fotboll, det finns lag som är kanske mer cyniska, rakare och duellstarkare. Vi måste hantera många typer av motstånd. Vi måste kunna variera vårt spel för att kunna vara med i toppen. Vi har respekt för att det är en tuff serie. Det är tufft att vinna en serie men samtidigt en utmaning. Det ska bli kul att se hur långt framme vi är när serien startar, säger Andersson.

Falkenbergs FF kommer vara en av klubbarna som topptippas men Christoffer Andersson välkomnar favoritskapet.

– Många ser Falkenberg som ett elitlag i Allsvenskan och Superettan. Det får vi leva med. Vi kommer alltid vara förberedda för motståndet och vi kommer möta olika typer av lag. Alla vill slå alla och vi är ett av favoritlagen. Jag tycker det är kul. Vi känner att vi är inspirerande för uppgiften. Jag har inga problem med att vara ett av lagen som är förhandstippande i toppen, säger han.