211113 Olympics Albin Sjöstrand Bjurnemark jublar efter 1-0 av Johannes Hedén Hultgren under fotbollsmatchen i divison 2 Södra Götaland mellan Olympic och Berga den 13 november 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0109

BK Olympic ska spela i Ettan Södra för första gången. Malmöklubben har högtflygande planer med huvudtränaren Mesut Meral vid rodret. – Vi är inte här för “att det är kul att spela i division ett”, säger han.

Med 54 inspelade poäng vann BK Olympic sin serie, tre poäng före Hässleholms IF, under förra säsongen. Inför debutsäsongen har Malmöklubben rekryterat Mesut Meral som ny huvudtränare. Meral har tidigare varit huvudtränare i Dalkurd FF och assisterande tränare i Jönköpings Södra IF.

– Jag pratade med lite folk när intresset kom upp. Det var många spelare som pratade gott om dem. Jag är en sådan människa som lever på kickar och utmaningar. När detta kom upp kan jag vara mer än en tränare. Sedan att flytta och implementera mina idéer i Skåne kommer bli kul, säger han.

Med sin erfarenhet från högre serier vill Mesut Meral implementera sin spelidé i BK Olympic. Ambitionen? Att förädla potential till elit.

– Under året vill jag implementera något som är “vi”. Vi ska vara ett lag som är framåtlutad, bäst i första sekunden och bäst i etablerade anfallsspelet. Vi strävar efter en matchbild, där vi kommer vara dominanta. Om de två sakerna sitter, kommer vi bli bra, säger han.

Och hur implementeras ”vi”? Meral förklarar:

– Om man ska överleva i Ettan ska man träna som ett elitlag i Allsvenskan och Superettan. Jag har sålt in konceptet att investera i sig själv. Om vi kan bli bra tränade, implementera spelidén och förmågan att lära sig snabbt, då kommer det gå snabbt, säger han och fortsätter:

– Om du tar en drönare och sätter upp den över vår träning. Det här laget är vi – och vad är vi? Vi är bäst i första sekund. Det kan vara en återerövring. Det finns alltid ett sätt hur vi ska göra det. Sådan principer lär jag ut till mina spelare. Det andra kan vara etablerade anfallsspel, att utsätta spelarna för trånga ytor. Sedan får de bestämma och vara sig själva. Resterande hör ihop.

Hur mottagliga har spelarna varit till konceptet?

– Grabbarna är engagerade och hungriga att lära sig. Som ledare kan jag ge mitt liv till dem när de är så mottagliga. Jag kan inte gasa så mycket direkt i början, med anledningen av att de har inte erfarenheten och kroppen för det. Med periodiseringen kan vi inte gasa från början men sakta men säkert så.

Försäsongen har dragit igång och truppbygget pågår för fullt. BK Olympic har ett tiotal kontrakterade spelare utöver lånen från Malmö FF. Det är ingen stress att sätta truppen utan det handlar mer om att värvningarna ska bli rätt än att det går fort.

– I och med min arbetsbeskrivning, där jag ska utbilda spelarna, har jag ett önskemål om spelare som vill lägga ner tiden. Tid är pengar i BK Olympic. Vi har inte ekonomin, troligtvis sämst ekonomi i Ettan, men det handlar om att gapa efter magsäcken. Spelarna har mycket fotboll i sig men de har inte utbildningen, säger han och fortsätter:

– Då kommer man tillbaka till förmågan att lära sig snabbt. Jag är inte blyg att värva en 24- eller 25-åring om han kan bli en elitspelare över tid. Det handlar om att sakta men säkert värva spelare. Det finns enormt mycket potential i och omkring Malmöområdet. Jag har haft några provspelare som är wow.

Med avancemanget till Ettan inleddes ett samarbete med Malmö FF. BK Olympic har lånat in fyra spelare – Melker Widell, Samuel Burakovsky, Hugo Bolin och August Karlin – men nykomlingen har även fått hjälp med andra saker.

– De ska hjälpa oss med en fysioterapeut, hjälpa oss med målvaktsträningen, men även med en Spiideokamera. De investeringarna är ganska mycket pengar. Det kommer göra så att mina spelare kan, i ett miniformat, leva som elitspelare. De kommer känna att vi har blivit bättre – och det är syftet, säger han.

I början av april drar säsongen igång. Då kommer BK Olympic fajtas mot flera klubbar från närområdet men även Falkenbergs FF och GAIS som blev nedflyttade från Superettan. En inspirerande utmaning, tycker Meral.

– Lagen i år, på pappret, är tyngre namn. Vi, Ängelholm och Oddevold är tre hungriga nykomlingar. Samma med GAIS och Falkenberg. Trollhättan och Oskarshamn har nosat på över 50 poäng, på så viss. Sedan derbymatcherna mot Torn, Lund och Malmö. Det blir kanonmatcher varje helg, säger han.

Ambitionen för BK Olympic är att etablera sig i Ettan för senare klättra i seriesystemet.

– Varje transferfönster ska två spelare vara aktuella för att spela högre upp. Det är en målsättning för mig själv, som Olympic och Malmö kan tjäna pengar på i framtiden. Sedan övertid ska vi bli ett Superettanlag. När? Det får framtiden utvisa. Vi är inte här för “att det är kul att spela i division ett”. Sedan får vi se om det blir rätt eller fel, säger Meral.