Foto: Christer Wikström, BK Forward.

BK Forward var länge etablerade i Ettan innan nedflyttningen till division två. Nu är Örebroklubben tillbaka och vill etablera sig på nytt. – Jag tror att vi måste höja alla delar, säger huvudtränaren Rickard Nilsson.

Efter två säsonger i division två är BK Forward tillbaka i Ettan. Förra säsongen slutade Örebroklubben på andraplats bakom IK Oddevold efter en jämn toppstrid. Båda klubbarna slutade på samma poäng men IK Oddevold hade bättre målskillnad.

– I efterhand hade man knappt råd att förlora en match. Vi ledde under en period, sedan ledde de under en period. Vi spelade 1-1 på hemma- och på bortaplan förlorade vi med 1-0 i sista minuten. Det fanns fortfarande en chans men det var målet i 93:e minuten som avgjorde. Oddevold var ett väldigt bra och starkt lag, säger Nilsson.

Trots att BK Forward föll på mållinjen kom en andra chans. Akropolis IF skulle spelat i Ettan efter blivit nedflyttade från Superettan men Stockholmsklubben fick inte elitlicensen beviljad. Då gick platsen till BK Forward, som var bästa andraplacerade klubben i division två-serierna.

– Jag hade lite koll på hur det går till med elitlicensen. Det är inget beslut som någon tar i handvändning. Det är en noggrann process över två säsonger. Ju längre tiden gick, ju mer obehaglig känsla och oro, säger han.

Processen blev utdragen och för någon vecka sedan kom beslutet. Nu slipar BK Forward på formen inför återkomsten.

– Vi har ett spel som spelarna är bekväma med. Om man tappar en del, utvecklar man en annan del. Vi vill att ska helheten ska sitta, säger Nilsson.

Örebroklubben visade upp en stark offensiv och gjorde 93 mål under fjolåret. Forwardstränaren kommer fortsätta med samma spelsätt i Ettan.

– Vi släpper in en hel del mål också. Det är positivt och negativt men vi spelar så. Det känns oftast bra att vi kan göra 2-3 mål i en fotbollsmatch, men ändå kan vinna, även om man släpper in mål. Vi har jobbat så i flertalet år, säger Nilsson.

Vad kommer vara er identitet?

– Vi kommer att vara ett lag som springer, jobbar mycket och snabba i omställningarna, både i offensiven och defensiven. Vi kommer att ha ett varierande anfallsspel med längre och kombinationsspel. Det är vad vi eftersträvar.

Skillnaden mellan serierna kommer vara fysiska aspekten, menar Rickard Nilsson.

– Det är ett snäpp upp utifrån att höja vår fysiska närvaro. Det är en stor del av farten, organisationen och besluten. Det måste gå snabbare, även att ta till ett tuffare spel. Det är ett snäpp upp på det mesta. Oddevold var ett bra lag, och vi kommer möta såna lag hela tiden, säger han.

Truppen är nästintill spikad men det finns möjlighet till förstärkning innan seriestarten.

– Det kommer ske något in, då vi tappade Youla och Astvald. Vi tror stenhårt på laget som vi har, vi har ett bra och samspelt lag under flera år, säger Forwardstränaren.

Under försäsongen har BK Forward spelat mot Degerfors IF, Yxhults IK och Motala AIF. Det har varit blandade prestationer och resultat.

– Det har varit upp och ner. Det är inte så jag har något stort missnöje. Det är som planerat. Vi var jättebra i en halvlek i Degerforsmatchen. Mot Yxhult var vi nöjda med att vi kunde föra den matchen och vinna med 1-0. Sedan mot Motala var vi missnöjda med första halvleken men andra halvleken var vi nöjda med, säger Nilsson.

Vad krävs för att ni ska etablera er i Ettan igen?

– Jag tror att vi måste höja alla delar. Organisatoriskt måste vi bli bättre på ungdomssidan, få fram egna bra spelare och att de blir bärande i laget. Överlag att ekonomin är stabil. Den kulturen som vi har med ambitionsnivån är väldig viktig. Den får vi inte nagga på någonting.


Relaterat:

Nykomlingskollen: Falkenbergs FF

Nykomlingskollen: Motala AIF

Nykomlingskollen: IK Oddevold

Nykomlingskollen: FC Stockholm

Nykomlingskollen: BK Olympic

Nykomlingskollen: Ängelholms FF


Nykomlingskollen: Team TG

Övergångar under vinterfönstret:

In: Anton Ingves (Kontraktslös), Oliver Eriksson Dorji (Husqvarna FF)

Ut: Mohamed Youla (GAIS), Karl Johansson (IFK Örebro), Marcus Astvald (Yxhults IK)

Tidigare tabellplaceringar i Ettan:

2006: 9
2007: 5
2008: 7
2009: 9
2010: 11
2011: 5
2012: 2
2013: 4
2014: 6
2015: 4
2016: 12
2018: 8
2019: 16