Ettan hälsar publiken välkommen tillbaka till läktarna!

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att man från och med den 1 juni kommer att lätta på de rådande restriktioner som har inneburit att evenemang har tvingats att genomföras utan publik.

För oss i Ettan betyder det att vi nu återigen får hälsa vår publik välkomna till våra lags matcher. Det är förstås någonting som vi länge har sett fram emot att få göra. 

De nya reglerna som gäller från den 1 juni innebär att 500 åskådare tillåts närvara vid evenemang med kravet om att varje besökare behöver en anvisad plats och att arrangemanget följer alla smittskyddsregler, t.ex. att besökarna håller avstånd från varandra. Detta innebär bl a att grupper om max 4 personer får sitta tillsammans. En meters säkerhetsavstånd till övriga åskådare måste finnas i alla riktningar.

Ettans föreningar har under coronapandemin lidit svårt av att inte få ha besökare på sina matcher. Att klubbarna nu får ta emot publik är extremt betydelsefullt både för klubbarnas ekonomier men också för deras roll som samlingspunkt i det lokala samhället.

Johan Englund, Ettanfotbolls ordförande, kommenterar lättnaderna följande:

– Äntligen publik på läktarna! Vi och våra föreningars fans och inte minst spelarna har ju verkligen längtat efter detta. Samtidigt är det nu viktigt att vi i Ettan tillsammans visar att vi kan ta ansvar och följa de föreskrifter som finns. Pandemin är ju inte över och detta måste vi ha stor respekt för. Jag hoppas verkligen att vi över hela landet kan ta emot publik. Det kan ju inte uteslutas att vissa regioner har tuffare restriktioner

– Tajmingen med att få ta in publik och att vi kör vår första Ettanvecka någonsin är ju fantastisk. Under Ettanveckan eller egentligen nio dagar spelas det ju matcher i Ettan varje dag och flera av dessa är derbyn. Jag tänker att det blir en fin uppladdning inför herrarnas EM. Och apropå EM så är ju Ettan väl representerad i truppen Janne Andersson tagit ut där hela 23 % tagit vägen till elitfotbollen genom spel i Ettan och där fd Ettanspelare utgör 45 % av en inte helt osannolik startelva. Det visar verkligen väldigt tydligt vilken riktig talangliga Ettan är!

Ettanfotboll hälsar nu publiken varmt välkommen åter till arenorna runt om i landet!