201128 Interiör av Umeå Energi Arena inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Umeå FC och Västerås SK den 28 november 2020 i Umeå. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0011

Derbymötena avlöser varandra i Ettan. I dag, söndag, spelas omgångens match mellan Umeå FC och Piteå IF.

Var: Umeå Energi Arena Sol, Umeå
När: Söndag 4 juli
Avspark: 15:00
TV: SportExpressen Play

Förutsättningar:
En härlig Norrlandsbatalj väntar mellan Umeå FC och Piteå IF. Med två matcher kvar till sommaruppehållet har tabelltrean Umeå FC etablerat sig i toppstriden tillsammans med IF Brommapojkarna och Sandvikens IF. Formen är stark hos Umeå FC efter sju obesegrade matcher med sex vinst- och en kryssmatch. Den senaste matchen, mot Dalkurd FF, slutade oavgjort efter ett sent kvitteringsmål från Jonathan Lundbäck. För gästerna Piteå IF, som ligger på nedre halvan i en haltande tabell, har formen varit blandad. På slutet har Piteå IF besegrat IFK Luleå och Assyriska FF men även förlorat mot Hudiksvalls FF och IF Brommapojkarna.

Tränarkommentarer:

– Vi tar en stark poäng borta mot en väldigt bra lag förra helgen. Jag är väldigt nöjd att vi inte viker ner oss när dom vänder matchen utan vi krigar oss tillbaka och får med oss en poäng. Vi har revansch att utkräva av Piteå efter förlusten under försäsongen. Det kommer bli väldigt speciella förutsättningar med värmen men vi känner oss redo för uppgiften, säger Umeå FC:s tränare Magnus Henrysson till deras hemsida.

– Vi hade en dipp i senaste matchen mot Hudiksvall, där alla känner att man behöver göra det bättre om vi ska nå resultat i Ettan. Matchen mot Umeå är en tuff och rolig bortamatch med lite smått derbykaraktär. Jag tycker att Umeå är ett lag som gjort det bra och fått ihop en väldigt bra helhet i sitt spel. Vi måste steppa upp några snäpp i vår lägsta nivå från våra senaste matcher för att ge oss chansen att åstadkomma ett bra resultat på söndag, säger Piteå IF:s tränare Joakim Vikström.

Tidigare möten:
En tillbakablick visar att senaste gången klubbarna spelade mot varandra i seriesammanhang var 2016. Då tog klubbarna varsin seger. Piteå IF vann 4-2 och Umeå FC vann 3-1. Klubbarna spelade mot varandra på försäsongen och Piteå IF med 2-0 på bortaplan.

Avstängningar:
Ingen spelare är avstängd i Piteå IF men Sebastian Lindmark är avstängd för Umeå FC.

Läs mer inför matchen:
Jonathan Lundbäck är tillbaka efter långtidsskada: ”oerhört tuff grej att gå igenom”
Umeå FC:s införrapport

Playmaker.AI:

Vad säger analysverktyget Playmaker.AI om Umeå FC och Piteå IF? Ettanfotboll har ställt deras lagspiders mot varandra, plockat fram underliggande siffror och fyra spelare från klubbarna.

xG: Antalet mål som lag eller spelare förväntas göra utifrån skottkvalitet och antal skott.
xGA: Hur många mål ett lag har förväntats släppa in sett till antalet chanser de har mot sitt eget mål.


Umeå FC:

Mål: 19
xG: 21,51

Insläppta mål: 12
xGA: 13,01

Skott: 169
Skott på mål: 65

Bollvinster på offensiv planhalva: 514
Tacklingsprocent: 57

Bollinnehavssnitt/per match: 49,85
Antal passningar/per match: 492
Passningsprocent: 84
Passningar i boxen: 544


Piteå IF:

Mål: 19
xG: 16,86

Insläppta mål: 20
xGA: 25,1

Skott: 113
Skott på mål: 39

Bollvinster på offensiv planhalva: 547
Tacklingsprocent: 53

Bollinnehavssnitt/per match: 45
Antal passningar/per match: 449
Passningsprocent: 80
Passningar i boxen: 419

Gbenga Arokoyo:

Rutinerade mittbacksnyförvärvet har stått för solida prestationer med mittbackskollegan Tarik Hamza i försvarslinjen. Arokoyo är svårpasserad och motståndarna har svårt att dribbla (0,64/per match) bort honom.

Bernardo Morgado:

Nyförvärvet från Ytterhogdals IK har tagit en plats i försvarslinjen efter missat en del av säsongsupptakten. På åtta matcher har Morgado gjort starka prestationer i försvarsspelet, något som tacklingsprocenten (77) och lyckade tacklingar (3,35 per match) visar.

Jonathan Lundbäck

Anfallaren missade fjolårssäsong på grund av knäskada, men är tillbaka på allvar denna säsong. Tillsammans med Victor Kamf har Jonathan Lundbäck gjort flest mål (4) i klubben. Lundbäck har tredje bäst xG (0,41) i Umeå FC.

Marcus Fahlgren Hällström:

Storväxta targetspelaren är en uppspelspunkt i Piteå IF. Hans styrkor ligger främst i huvuds- och närkampsspelet, men anfallaren har även gjort två mål. Hans xG (0,48) är bäst i Piteå IF.