210605 Sandvikens Ahmed Bonnah under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Sandviken och Dalkurd den 5 juni 2021 i Sandviken. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0020

Det är dags för klassiska Gästrikederbyt och omgångens match i Ettan. Mer än tre poäng står på spel när Sandvikens IF och Gefle IF gör upp om vem som är bästa laget i länet.

Var: Jernvallen, Sandviken
När: Lördag klockan 17:00.
TV: SportExpressen Play

Förutsättningarna:
Det blir ett stekhet derbymöte mellan Sandvikens IF och Gefle IF. Klubbarna har som målsättning att slåss i toppen av Ettan Norra. Ena är i toppen, andra är på uppgång. Sandvikens IF har öppnat säsongen starkt, har 23 inspelade poäng och skuggar serieledarna IF Brommapojkarna. På slutet har Sandvikens IF åkt på två förluster – 3-1 och 3-2 mot Umeå FC och Hammarby TFF – men har även vunnit över Dalkurd FF. Tabellsjuan Gefle IF har en stegrande formkurva efter en knackig inledning. Laget är obesegrade i sex matcher inför derbyt och kommer med tre raka segrar mot Täby FK, Assyriska FF och IF Sylvia.

Tränarkommentarer:

– Vi möter ett formstarkt lag som likt oss besitter mycket offensiv kraft. De har tre raka segrar och har fått igång sitt spel mer och mer. Det gäller att vi ser upp med deras styrkor och utnyttjar deras svagheter. Det är något vi jobbat med i detalj under veckan. Det kommer bli en extremt tuff match, som alla derbyn, säger Martin Falk till Sandvikens IF:s hemsida.

– Min syn är att Sandviken har startat väldigt bra och har väldigt många duktiga spelare, så det gäller för oss att ha en hög uppmärksamhet i 90 minuter. Vi måste jobba hårt med att flytta laget med rätt hastighet om vi ska kunna hantera deras offensiv och se till att själva spela med en bra riktning och hastighet själva, säger Mikael Bengtsson till Gefle IF:s hemsida.

Senaste fem matcherna:

Gefle IF: (V) 4-1 Täby FK, (V) 2-0 Assyriska FF, (V) 4-3 IF Sylvia, (O) 1-1 IFK Haninge och (V) 3-1 Hammarby TFF.

Sandvikens IF: (F) 2-3 Hammarby TFF, (V) 3-2 Dalkurd FF, (F) 1-3 Umeå FC, (V) 6-1 Sollentuna FK och (V) 3-1 IF Karlstad.

Tidigare derbyn:
Säsongen 2019 var första gången som Sandvikens IF och Gefle IF ställdes mot varandra på 33 år. Då var Sandvikens IF starkare och besegrade Gefle IF med 1-0 och 4-1. Båda derbymatcherna slutade oavgjort, 1-1, under förra säsongen.

2019:
Gefle IF – Sandvikens IF 0-1 (0-1)
Målet: 0-1 (34′) Leo Englund
Publik: 5022

Sandvikens IF – Gefle IF 4-1 (2-0)
Målen: 1-0 (4′) Olof Mård, 2-0 (9′) Leo Englund, 2-1 (60′) Grace Tanda, 3-1 (88′) Jacob Hjelte, 4-1 (90+4) Emil Engqvist.
Publik: 4783

2020:
Sandvikens IF – Gefle IF 1-1 (0-0)
Målen: 1-0 (51′) Leo Englund, 1-1 (60′) Isac Lidberg
Publik: 50

Gefle IF – Sandvikens IF 1-1 (0-0)
Målen: 1-0 (58′) Isac Lidberg, 1-1 (64′) Emil Bellander
Publik: 50

Avstängningar/skador:
Ingen spelare är avstängd för klubbarna. Flera spelare står dock på två gula kort och riskerar avstängning i nästa match. Sandvikens IF och Gefle IF rapporterar via deras hemsidor att Christoffer Aspgren, Nils Eriksson och Christoffer Ericson är inte tillgängliga till derbyt.

Läs mer inför derbyt:
Hett derby med publik – stor satsning på Sandviken IF – Gefle IF
Pelle Olsson inför rivalmötet
Ahmed Bonnah: ”Är och ska vara ett bättre lag än Gefle”
Erik Granat: ”Gefle är en storklubb – vi ska vara storebror”
Martin Falk var en supertalang i bandy – gör succé som fotbollstränare

Playmaker.AI:

För att jämföra klubbarna har Ettanfotboll med hjälp av samarbetspartnern och analysverktyget, Playmaker.AI, tagit deras lagspider mot genomsnittet på olika områden i Ettan. Klubbarna skiljer sig åt och har olika styrkor i områdena. Ett exempel är possessionspelet, där Gefle IF har varit mer spelförande. Medan i sista tredjedelen har Sandvikens IF varit bättre och skapa fler målchanser (xG).

Sandvikens IF:

Mål: 23
xG: 19,84

Insläppta mål: 11
xGA: 12,33

Skott: 113
Skott på mål: 56

Bollvinster på offensiv planhalva: 413
Tacklingsprocent: 53

Bollinnehavssnitt/per match: 51,4
Antal passningar/per match: 549
Passningsprocent: 85
Passningar i boxen: 379

Gefle IF:

Mål: 19
xG: 19,22

Insläppta mål: 14
xGA: 11,69

Skott: 129
Skott på mål: 46

Bollvinster på offensiv planhalva: 393
Tacklingsprocent: 58

Bollinnehavssnitt/per match: 54,3
Antal passningar/per match: 595
Passningsprocent: 86
Passningar i boxen: 458

Spelarna att hålla koll på:
Ettanfotboll har plockat ut fyra spelare, med deras spider*, att hålla koll på i derbyt. Det är två försvarsspelare och två offensiva spelare med olika egenskaper. Spelarna har på olika sätt visat framfötterna i klubbarna.

Spider*: Det är ett sätt att illustrera och sammanfatta en spelares profil baserad på sex olika områden. Bakom varje område ligger flera parametrar inräknade.

Niclas Håkansson

En trygghet i Sandvikensförsvaret. Mittbacken gör sin andra säsong hos rödvästarna och hans främsta styrkor ligger i huvud-, försvars- och närkampsspelet. 24-åringen bildar trebackslinje med Olof Mård och Gustav Thörn.

Naeem Mohammed

Spjutspetsen är största offensiva hotet i Sandvikens IF. Naeem Mohammed är duktig i djupledsspelet och en skicklig avslutare. Anfallaren har stått för sju mål på nio matcher och är målbäst hos dem.

Kevin Persson

Uppbyggnadsspelet börjar hos honom. Kevin Persson är bland de passningsskickligaste mittbackarna, med flest lyckade passningar (96 procent), i Ettan. Mittbacken har spelat samtliga minuter under säsongen.

Pontus Jonsson

En av många anfallsvapen i Gefle IF. Pontus Jonsson är duktig en mot en och i djupledsspelet. 20-årige yttern har gjort fyra mål och delar interna skytteligan med Linus Sahlin.