210619 Piteås spelare jublar under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Piteå IF och Assyriska den 19 juni 2021 i Piteå. Foto: Pär Bäckström / BILDBYRÅN / Cop 225

Från Gästrike- till Norrbottensderby. Denna vecka är omgångens match mellan Piteå IF och IFK Luleå i ett stekhet derby under midnattssolen.

Var: LF Arena, Piteå
När: Torsdag klockan 22:00.
TV: SportExpressen Play

Förutsättningar:
Norrbottensderbyt mellan Piteå IF och IFK Luleå har alla förutsättningar att bli en underhållande historia. Två rivaler ska göra upp vem som är bäst i Norrbotten under midnattssolen. Tabellmässigt ligger klubbarna på nedre halvan och har tolv inspelade poäng efter tolv omgångar. Piteå IF vände och vann över Assyriska FF medan IFK Luleå föll mot Umeå FC i senaste matchen. Detta är första gången Norrbottensderbyt spelas i Ettan sedan 2016. Ena derby- vann IFK Luleå med 3-2 och andra derbymötet slutade oavgjort 1-1.

Tränarkommentarer:

– Vi kommer med en god känsla till derbyt efter vändningen senast. Detta är en match vi längtat väldigt mycket till – att få spela derby mot Luleå i Ettan inför publik. Luleå har ett stabilt försvarsspel som gör att de är med i de flesta matcher, säger Piteå IF:s tränare Joakim Vikström.

– Känslan är bra. Det är ett tungt lag, inte helt olikt Umeå som vi mötte senast. Ett lag som jobbar väldigt hårt och som har starka forwards. Vi har en bra känsla i truppen. Människor som tror på det man gör och jobbar hårt kommer i slutändan att stå som vinnare, säger tränaren i IFK Luleå, Daniel Engberg.

Avstängningar: Henrik Millbert är avstängd i Piteå IF.

Läs mer inför matchen:
Heta derbyt – spelas under midnattssolen
Han flyttade 85 mil för fotbollen
Speciella derbymötet: ”Har aldrig upplevt det”

Playmaker.AI:

Hur står sig Piteå IF och IFK Luleå i analysverktyget Playmaker.AI? Ettanfotboll har ställt deras lagspiders mot varandra, tagit underliggande siffror och plockat ut potentiella derbyhjältar.

Lagspiderserna visar att Piteå IF ligger under genomsnittet medan IFK Luleå är bättre än genomsnittet på vissa områden. De underliggande siffrorna visar att klubbarna är relativt lika. Piteå IF och IFK Luleå ligger nästan i linje till deras offensiva siffror. Båda har gjort ett mål fler än deras förväntade mål (xG). Däremot skiljer sig siffrorna i defensiven. Piteå IF har haft många målchanser emot sig, men målvakten Conor O´Keefe har räddat fem mål (xGA). Det är tvärtom för IFK Luleå och har släppt in två mål fler än förväntat.

xG: Antalet mål som lag eller spelare förväntas göra utifrån skottkvalitet och antal skott.
xGA: Hur många mål ett lag har förväntats släppa in sett till antalet chanser de har mot sitt eget mål.

Piteå IF:

Mål: 15
xG: 14,1

Insläppta mål: 18
xGA: 23,05

Skott: 96
Skott på mål: 33

Bollvinster på offensiv planhalva: 446
Tacklingsprocent: 53

Bollinnehavssnitt/per match: 45
Antal passningar/per match: 448
Passningsprocent: 80
Passningar i boxen: 353

IFK Luleå:

Mål: 16
xG: 15,2

Insläppta mål: 21
xGA: 19,01

Skott: 111
Skott på mål: 33

Bollvinster på offensiv planhalva: 410
Tacklingsprocent: 53

Bollinnehavssnitt/per match: 45
Antal passningar/per match: 504
Passningsprocent: 83
Passningar i boxen: 379

Potentiella derbyhjältar:
Norrbottensderbyt kommer inte bara vara en match mellan elva spelare i varje lag. Alla spelare kommer vilja kliva fram, visa framfötterna och vara skillnaden i derbyt. Baserat på Playmaker.AI:s data har Ettanfotboll plockat ut fyra potentiella derbyhjältar.

Pashang Abdulla

Målfarlig, bra i avslutsdelen och tuff i närkamperna. Anfallsnyförvärvet har gjort stort avtryck med sina sex mål och två assist i Piteå IF. Abdulla är målbäst hos dem och ligger även högt upp i skytteligan i Ettan Norra.

William Olausson

Säsong efter säsong fortsätter Luleåkaptenen leverera mål på löpande band. På straffar, via fasta situationer eller distansskott. Tillsammans med Sahlin (Gefle IF) har Olausson gjort flest mål (4) bland mittbackarna i Ettan.

Fredrik Johansson

Från mål- till assistgörare. Johansson gjorde 16 mål under fjolårssäsongen. Denna säsong står vänsteryttern på ett mål, men även bidragit med sex assist. Tillsammans med Cosic (IF Brommapojkarna) har Johansson gjort flest assist i Ettan.

Patrik Pettersen

Ett stort offensivt hot på högerkanten. Pettersen har fyra lyckade dribblingsaktioner per match i genomsnitt. Det gör honom till en av de bättre ”dribblingsspelarna” i Ettan. Kantspringaren har även gjort två mål och tre assist.