Ettanfotbolls ordförande, Johan Englund, tillsammans med Svenska Fotbollförbundets Caroline Waldheim. Foto: Ettanfotboll

Förra veckan arrangerade Ettanfotboll ett seminarium om fotboll och hållbarhet. Det blev en lyckad heldag med många intressanta samtal, diskussioner och presentationer.

Ett tiotal inbjudna gäster från olika verksamheter samlades när Ettanfotboll anordnade seminariet ”Fotboll och Hållbarhet”, tillsammans med Idrott och Samhälle, på Quality Friends Hotel i Solna. Ettanfotboll presenterade sin nya hållbarhetsrapport för säsongen 2021 när idrottens hållbarhetsarbete stod på agendan. De inbjudna gästerna berättade om hållbarhetsarbetet i deras verksamheter. En av dem var Emre Gürler, hållbarhetsansvarig för Eskilstuna United, som berättade om deras arbete.

– Vi springer mot tiden i Eskilstuna och det är väldigt tufft. Jag försöker höja nivån och prata om samhället. Hur ska vi som förening göra någonting än att sitta bredvid och titta på?, säger han.

Föreningen jobbar med olika samhällsprojekt som Jag2030 och Hjärta.

– Fotbollen har mycket att bidra med. Allt från folk som är arbetslösa, till att aktivera tjejer i utsatta områden, sommarlovsfotboll och mycket mera, säger Gürler.

En annan gäst var Kajsa Nylander, hållbarhetschef för Svenska Spel, som talade om partnerskapen till idrottsförbunden och hållbarhetsfrågorna i allmänhet.

– Det finns en otrolig vilja. Vi har ett självskattningsformulär, där vi ställer frågor till förbunden för att göra dem bättre. Det finns många goda exempel. Vi sitter på nätverket där man delar med varandra och lyfter goda exempel, säger hon och belyste även arbetet med matchfixing inom idrotten

Från riksidrottsförbundet deltog Charlotte Sundvall, som menade att idrotten har kommit långt med sociala- men i miljö- och klimatfrågor finns fortfarande saker att jobba med.

– Vi har bra grepp kring sociala- men i miljöfrågor är det transport. Det handlar att jobba på olika sätt. Transporter är huvudsak och hur man ska lösa det, säger hon.

Dagen fortsatte med flera intressanta samtal och seminariet avslutades kommersiella partners syn på fotboll och hållbarhet – och diskussioner i allmänhet.

– Det måste finnas tre vinnare – medborgare, klubb och partner. Kommunen är vår största partner, rent ekonomiskt, därför är det som vi kan öppna dörren för varandra i problemen. Om man har en kommun som stöttar, finns det oändliga möjligheter att utvecklas, delade Emre Gürler med sig.