210405 Gefles Albin Lohikangas under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Gefle och Luleå den 5 april 2021 i Gävle. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0158

Sex assister i fjol, sju assister i år. Albin Lohikangas, 23, fortsätter leverera målgivande passningar för Gefle IF. – Alltid kul att göra assist men det är inte viktigast, säger han.

Det börjar bli ett par säsonger för Albin Lohikangas i Gefle IF-tröjan. Sedan allsvenska säsongen 2016, då han flyttades upp från akademin, har Lohikangas varit klubben trogen. Spelare har kommit och gått, klubben har bytt serietillhörigheter men 23-åringen har stannat kvar.

– Det har alltid varit kul att spela för Gefle. Det är en väldigt fin förening med bra människor som jobbar omkring klubben. Det är svårt att lämna, säger Lohikangas som jubilerade hundra matcher för ett par veckor sedan.

Kantspringaren jagades inför säsongen av klubbar högre upp i seriesystemet men Lohikangas förlängde kontraktet med Gefle IF.

– Jag är öppen för att spela högre upp men det ska krävas mycket för att lämna. För jag trivs så pass bra. Jag trivs med livet utanför också. Det hade varit fint att gå upp med Gefle. Det gjorde att jag skrev på igen, säger han.

Gefle IF har haft en blandad säsong. Med 34 inspelade poäng ligger gästrikeklubben på sjundeplats.

– Säsongen har varit upp och ner. Vi har gjort bra och dåliga matcher, haft höga toppar och djupa dalar. Vi har haft kontroll på matcherna men släppt in tidiga mål, säger Lohikangas och fortsätter om sin egen säsong:

– Det har varit helt okej. Både laget och jag hade kunnat gått bättre. Det har gått upp och ner. Vissa matcher är bra, andra matcher är sämre.

För andra säsongen i rad toppar Lohikangas interna assistligan i Gefle IF. Från vänsterkanten har 23-åringen slagit sju målgivande passningar.

– Det hade jag ingen koll på. Det är alltid kul att göra assist men det är inte viktigast, säger han.

Lohikangas har haft en annan roll än tidigare säsonger. Från en klassiska ytterbacks- till en mer wingbacksroll.

– Det trivs jag bra med. Jag kommer högre upp i planen och hittar passningar högre upp. Det har bidragit att jag har gjort fler assist än tidigare, säger han och gillar possessionfotbollen som laget spelar under tränaren Mikael Bengtsson.

– Det har varit kul. Det är ett annat sätt att spela fotboll. Det är roligare att ha bollen än att försvara.

Uppflyttningståget har möjligtvis gått för Gefle IF. Med sex omgångar kvar av säsongen – och 15 poäng upp till kvalplatsen – ligger fokuset på att avsluta säsongen på rätt sätt.

– Vi tänker inte sluta spela bara för att vi kan inte gå upp eller åka ner. Det är inget som vi tänker på utan vi ska avsluta säsongen starkt inför kommande säsong. Det vet vi sedan förra året, säger Lohikangas.


Playmaker.AI:

Namn: Albin Lohikangas
Född: 1998
Position: Ytterback
Moderklubb: Brynäs IF

Matcher: 22 (22 starter)
Spelminuter: 1953

Mål: 0
Skott/90: 0,33
Assist: 7
Assist/90: 0,33
Lyckade dribblingar/90: 1,74
Dribblingsprocent: 53

Nyckelpassningar/90: 0,52
Passningsprocent: 81
Passningar/90: 61,16
Långbollar längre än 30+meter/90: 6,71
Passningar in i boxen/90: 8,96

Duellvinster/90: 7,50
Duellprocent: 49
Brytningar/90: 5,86
Lyckade tacklingar/90: 3,14
Tacklingsprocent: 64
Bollvinster på offensiv planhalva/90: 5,07