200905 Elfsborgs U19 tränare Tobias Linderoth under fotbollsmatchen i P19 Allsvenskan mellan Elfsborg och Trelleborg den 5 september 2020 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0023

Skövde AIK är inblandade i toppstriden. En av deras framgångsfaktorer är fokuset på nuet och göra jobbet. – Viktiga är att göra dagliga jobbet, då kommer belöningen längre fram, säger tränaren Tobias Linderoth.

Säsongen är inne i sista tredjedelen när åtta omgångar återstår i Ettan Södra. Toppstriden är fortsatt jämn, där sex klubbar fajtas om seriesegern och kvalplatsen. Skövde AIK är ett av topplagen och enda laget som är obesegrade under höstsäsongen.

– Vi har utvecklats sedan vi startade resan i början av januari och tagit steg för steg. Vi fick några rejäla tankeställare under våren om hur vi skulle göra för att vinna fotbollsmatcher. Det stärkte oss som lag och vi ändrade lite i mentaliteten. Det har varit steg för steg när vi har utvecklat vårt lag, spel och mentalitet. Det är många som har tagit kliv och utvecklats, säger Linderoth som blev huvudtränare för Skövde AIK inför säsongen.

En av Skövde AIK:s framgångsfaktorer har varit fokuset på nästa träning och nästa match. Det är lättare sagt än gjort men arbetssättet och filosofin har varit lyckosam.

– Vi jobbar inför nästa match och tänker inte längre än så. Det är fullt fokus på dagens träning och fullt fokus på nästa match. Det är så man måste jobba. Att tänka långsiktigt men jobba kortsiktigt. Speciellt nu i slutet. Vi jobbar med lagets utveckling och försöker förbättra saker, säger han och utvecklar resonemanget:

– Vi pratar och påpekar det. Vi vill inte lägga fokuset mer än nästa vecka. Det är fullt fokus fram till matchen och på matchen. Det blir en klyscha men jag tror alla jobbar så. Viktiga är att göra dagliga jobbet, då kommer belöningen längre fram. Att göra bra träningar och förbereder oss på ett bra sätt. Det hänger ihop. Om man gör bra prestationer, då får man ofta bra resultat också, säger han.

Samtidigt måste jobbet genomföras under matcherna. En av många Skövdespelare som stuckit ut i avseendet är anfallaren Viktor Granath. Både i arbetsinsatserna och målprotokollen.

– Alla spelare måste bidra defensivt. Ingen kommer undan om man ska göra bra prestationer som lag. Viktor gör ett jättejobb för oss, både i offensiven och defensiven. Han tar duellerna och nickduellerna, han löper enormt mycket för att hjälpa laget. Det har varit en härlig utveckling att följa men det har han gjort sedan dag ett, säger Linderoth och fortsätter:

– Vi kanske inte lyfter den typen av spelare tillräckligt mycket – den hårt jobbande forwarden. Viktor är en riktig forward som är bra felvänd, bra i luften, bra avslutare och jobbar hårt. Han har många kvalitéer.

Det är lätt att bli tabelltittande inför slutstriden men det är inget som bekymrar Tobias Linderoth. Fokuset ligger på deras prestationer.

– Det handlar om att vinna nästa match och nästa match. Det kan gå snabbt i fotboll så det gäller att fokusera på vad man kan göra och påverka. Vi kan påverka prestationen. Tekniskt kan alla ha en mindre bra eller fantastisk dag men vi får aldrig tappa arbetsinsatsen och inställningen, säger han.

Efter bortasegern över Österlen FF väntar Tvååkers IF på Södermalms IP i helgen. Ytterligare en viktig match i toppstriden.

– Vi måste göra en bra prestation mot dem också. Vi har pratat om arbetsinsatsen och förbereda oss bra. Det är ett väldigt fysiskt och organiserat lag. Det gäller att stå upp och ta kampen, för det blir en fysisk batalj. Det är lite tunga gräsplaner nu och det gäller att hantera det också, säger Linderoth.


Playmaker.AI:

Hur ser Skövde AIK:s underliggande siffrorna ut? Ettanfotboll har med hjälp av analysverktyget Playmaker.AI tagit fram deras lagspider och underliggande statistik.

FAQ:

xG: Antalet mål som lag eller spelare förväntas göra utifrån skottkvalitet och antal skott.

xGA: Hur många mål ett lag har förväntats släppa in sett till antalet chanser de har mot sitt eget mål.

PPDA: Defensiva handlingar mot offensiva handlingar. Ju lägre PPDA-värde desto bättre är laget i höga presspelet.

Den underliggande statistiken – förutom mål, insläppta mål och assisten – var inför omgång 21.

Mål: 31
xG: 29,41

Insläppta mål: 22
xGA: 24,57

Skott: 264
Skott på mål: 81

Bollvinster på offensiv planhalva: 961
PPDA: 5,92
Tacklingsprocent: 56

Bollinnehavssnitt/90: 46
Antal passningar/90: 412
Passningsprocent: 75
Passningar in i boxen: 808

Mål:

Viktor Granath: 12
Villiam Granath: 6
Daniel Ask: 2
Mikael Mörk: 2
Oscar Lennerskog: 2
Amer Ibrahimovic: 1
Elmar Abraham: 1
Filip Schyberg: 1
Jacob Sundelius: 1

Assist:

Daniel Ask: 6
Elmar Abraham: 4
Mikael Mörk: 3
Oscar Haglund: 3
Gustav Friberg: 2
Villiam Granath: 2
Amer Ibrahimovic: 1
Viktor Granath: 1
Filip Schyberg: 1