Förra veckan arrangerade Svensk Elitfotboll sin akademichefskonferens. Från Ettanföreningarna var det god uppslutning och vi har pratat med Mikael Torstensson, vice ordförande i Ettanfotboll och sportchef i Sollentuna FK, som närvarade vid konferensen.

Vanligtvis brukar akademichefskonferensen, som är ett tillfälle för utbildning och nätverkande, att genomföras i Halmstad i anslutning till SvFF:s utvecklingsläger för 15-åriga fotbollsspelare. I år hölls istället konferensen i Stockholm.

Närvarande var klubbarna som tillhör Svensk Elitfotboll, alltså klubbarna i superettan och allsvenskan. Inbjudna var också de Ettanföreningar som deltar i SEFs akademicertifiering. Från Ettan är det 20 föreningar som deltar i certifieringen och av dessa var samtliga 20 närvarande vid akademichefskonferensen. Mikael Torstensson, som var en av deltagarna, påpekar betydelsen av att Ettanklubbar får vara med på konferensen.

– Det är jätteviktigt att vi får vara en del av nätverket, det är ändå SEFs nätverk och de väljer att ha med Ettanklubbarna och stå för oss med resurser som vi inte mäktar med på vår egen liganivå, säger Mikael Torstensson och fortsätter:
– För oss akademichefer som jobbar med det dagligen är det ett jättebra tillfälle att utvecklas som akademichef men också att bygga relationer. Man träffar andra föreningar i Ettan, från närområdet och kan prata igenom olika frågor.

Konferensen hölls över två dagar och bjöd på olika typer av föredrag och utbildningar. Speciellt för i år var att det belgiska företaget, Double Pass, var inbjudet. Double Pass är ett internationellt företag som erbjuder en akademichefsutbildning världen över. Bland annat förelästes det om hur man kan strukturera sin akademiverksamheten på bästa sätt. Vidare presenterade Förbundet information om den nya skolreformen som rör idrottsutbildningar. Reformen syftar till att strömlinjeforma idrottsutbildningarna, där t.ex. fotbollsgymnasium berörs, över hela landet så att samma regler gäller för samtliga idrotter. 

Avslutningsvis hälsar Torstensson att det var två mycket intressanta dagar där det fanns mycket att lära sig, samtidigt lyfter han återigen betydelsen av konferensen ur ett Ettan-perspektiv:

– Vi pratar ju ofta om våra herrlag och att talangerna ska spela där men för oss är det minst lika viktigt att talangerna hela tiden kommer upp från akademierna. Det är jätteviktigt att de resurserna finns och det är långt ifrån alla som jobbar heltid som akademichef, då blir det ännu viktigare att man får ta del av träffar som denna och vara med i den spetsigaste delen av svensk ungdomsfotboll.