190804 Frejs tränare Janne Mian inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Frej och Västerås den 4 augusti 2019 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Tidigare i veckan meddelade nykomlingen IK Frej Täby att Janne Mian tar över rollen som huvudtränare i föreningen. Till tränarstaben ansluter också Martin Foyston som blir assisterande tränare.

Klubben meddelar på sin hemsida att man tillsammans med samarbetsklubben Hammarby IF beslutat om en ny tränarstab inför säsongen 2020. Janne Mian, som under fjolåret delade på tränarrollen tillsammans med Pablo Piñones-Arce, tar över ansvaret som huvudtränare och blir assisterad av Martin Foyston som 2019 tränade Hammarbys p19-lag. 

Till Frejs hemsida säger Janne Mian följande:

– Det känns väldigt inspirerande att få jobba med Frej och med utvecklingen av unga spelare. Det är där fokus kommer att ligga – på att utveckla individen och de kvaliteter som behövs för att bli elitspelare. Vi har därför en yngre trupp i år som känns spännande. Jag ser också fram emot att jobba tillsammans med Martin, som jag känner väl sedan tidigare.

Hammarbys sportchef, Jesper Jansson, uttalar sig samtidigt till Frejs hemsida. Trots nedflyttningen till Ettan som beskrivs som en “kalldusch” ser man positivt på det kommande året, då man hoppas kunna lyfta utvecklingen av yngre spelare.

– Tillsammans med Frej vill vi kunna erbjuda yngre spelare bästa möjliga utvecklingsarena, och hjälpa dem ta steget in i elitfotbollen. Hur vi ska få fram spelare från vår akademiverksamhet till A-laget eller elitfotbollen är en av de frågor vi lägger allra mest tid på. Det var med anledning av det vi gick in i samarbetet med Frej från första början, och vi fortsätter vårt långsiktiga samarbete, men med en ännu tydligare inriktning på yngre spelare.

– Vi tror att Ettan kommer att vara en ännu bättre utvecklingsarena för våra yngre spelare, och vi är måna om att ta en position inom Stockholmsfotbollen för den här kategorin spelare från Hammarbys akademi, och från Norrort. Understödda av hela Hammarbys sportsliga ledarstab kommer Janne Mian och Martin Foyston leda arbetet med utvecklingen av spelarna, självklart i samarbete med Frejs organisation. Vi ser mycket fram emot den här satsningen tillsammans med Frej, säger Jesper Jansson.

Janne Mian har en tidigare bakgrund som bland annat fystränare i Hammarby IF och som assisterande tränare i IF Elfsborg.

Martin Foyston har tidigare varit assisterande tränare i allsvenskan under Per Mathias Högmo i Djurgårdens IF. Foyston har också haft tränaruppdrag i Norges högstadivision.