190807 Lunds målvakt Jakob Tånnander under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Lund den 7 augusti 2019 i Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 273

Det unga målvaktslöftet, Jakob Tånnander, har skrivit på för spel i ny klubb. Tånnander har tidigare spelat på lån i Lunds BK men har tillhört MFF:s akademi. Efter säsongen 2019 blev det ingen kontraktsförlängning med Malmö och nu står det klart att hans nya klubbadress blir HJK Helsingfors i Finland.

Jakob Tånnander är född år 2000 och har trots sin ringa ålder en gedigen bakgrund i Ettan-fotbollen. Som 14-åring debuterade han i Ettan när han för Lunds BK fick hoppa in mot Halmia. Tre år senare, efter spel i division 2 Östra Götaland och U19 Allsvenskan Södra, var Tånnander tillbaka i Lunds BK. Säsongerna 2018-2019 vaktade han målet vid 37 tillfällen. Vid sidan av klubbfotbollen har Tånnander representerat Sveriges U17- liksom U19-landslag.

Tånnander beskriver sig själv som en målvakt som är stark i luftspelet och som är skicklig med fötterna. 2019 deltog Jakob Tånnander i Ettanfotbolls allstar-match Morgondagens Stjärnor och gick segrande ur den striden när Söderlaget besegrade Norrlaget med 4-2.

Till Ettanfotboll säger Tånnander följande om sin nya klubbadress:

– HJK är den största klubben i Finland och har historiskt väldigt stora framgångar, vilket märks när man är här. I Sverige har man inte så bra koll på den finska fotbollen, vilket inte jag hade heller, men hela HJKs organisation håller definitivt allsvensk nivå!

Hur känns det att ta klivet till elitfotbollen?

– Jag tycker att klivet in i elitfotbollen känns väldigt spännande. Det är hit man har strävat efter ända sedan man började spela fotboll, så nu är det bara ta chansen och göra det bästa utav det, svarar Tånnander. 

Varför blev det HJK Helsingfors och vilka förhoppningar har du på de kommande åren?

– Jag valde HJK dels för att jag kan se mig själv utvecklas väldigt bra i den här miljön och för att jag har ambition om att jag ska kunna vara förstemålvakt inom ett år. Just nu är det jag och en 38-åring som är keeprar i truppen, så mina förhoppningar är att kunna få spela så mycket som möjligt. Och självklart hjälpa laget att vinna titlar på alla sätt jag kan, oavsett om det är på eller utanför planen.

I fjol blev det 19 matcher, hur kändes förra säsongen i Lund?

– Jag har under hela min tid i Lund trivts jättebra och fjolåret kändes också överlag bra på plan. Det började lite tungt både för mig och laget. Men när vi summerar året så är jag absolut nöjd och jag tar med mig väldigt viktiga erfarenheter både på och utanför plan för min framtida karriär!

***

Ettanfotboll har tidigare genomfört en intervju med Tånnander i artikelserien “Veckans talang”. Klicka på länken nedan för att ta del av den!

Veckans talang: Jakob Tånnander

Vi önskar också Jakob ett stort lycka till inför kommande utmaningar i Finland!