210405 Vy över Gavlevallen under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Gefle och Luleå den 5 april 2021 i Gävle. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0158

Ettanveckan är här. Från 29 maj till 6 juni spelas matcher varje dag i Ettan. Det bjuds på derbyn, intressanta och heta möten från hela landet – Luleå i norr till Österlen i söder. Här är dagens matcher som spelas.

Gefle IF – Assyriska FF
Efter en kämpig säsongsinledningen har Gefle IF vaknat till liv på slutet. Gefle IF har fyra raka matcher utan förlust när Assyriska FF gästar Gavlevallen. Ett coronautbrott hos Piteå IF gjorde att Gefle IF var spellediga i helgen. För nykomlingen Assyriska FF, som har tre poäng mer än Gefle IF, har flera vinster inkasserats på slutet. Södertäljegänget har besegrat Hudiksvalls FF, Dalkurd FF och Sollentuna FK. Mötet mellan klubbarna är omgångens match i Ettan.

Noterbar data från Playmaker.AI: Talanger har visat framfötterna i Gefle IF och Assyriska FF. Två av de är Pontus Jonsson (0,25 i xG) och Antonio Yakoub (0,41 i xG). Duon har gjort fyra och sex mål. Det är bara anfallaren i IF Brommapojkarna, Omar Faraj, som gjort fler mål (åtta) än dem i Ettan.

Läs mer inför matchen:
Antonio Yakoub gör succé i Ettan: ”Märker direkt – blir exalterad”
Pontus Jonsson lämnade IK Brage för Gefle IF: ”Var i frysboxen – har hittat glädjen”

Se matchen på SportExpressen Play.

Vänersborgs IF – Lindome GIF
Trepoängsjakten fortsätter för Vänersborgs IF och Lindome GIF efter gått vinstlösa i fem och sex matcher. Deras senaste vinster var mot Assyriska IK och FC Linköping City i slutet av april. Detta mötet handlar om att bryta den negativa formen och plocka efterlängtade trepoängaren. Formen är något bättre hos Lindome GIF efter kryssat tre av deras fem senaste matcher medan Vänersborgs IF har fått med sig endast en poäng.

Noterbar data från Playmaker.AI: Lindome GIF är ett bolltrillande lag – de har störst bollinnehavsprocent i Ettan med 64,11 i genomsnitt – men de får se upp med presspelet hos Vänersborgs IF. De har vinner mycket boll på offensiv planhalva, däribland genom anfallaren Engjell Ramadani som vinner många dueller (4,28 per match).

Se matchen på SportExpressen Play.