La Liga, Vallecano – Villareal, Mohammed Fatau med bollen. Foto: Gregorio Lopez/Bildbyrån

Under fredagsmorgonen presenterade IFK Luleå sitt senaste nyförvärv – La Liga-meriterade Mohammed Fatau. Norrlänningarna har kommit överens med ghananen om ett kontrakt som sträcker sig över 2020.

Vinterns transferfönster har bjudit på flera tunga värvningar till Ettan. John Alvbåge, Martin Smedberg-Dalence, Jesper Arvidsson och Simon Helg för att nämna några. Nu stärks stjärnstatusen ytterligare när Mohammed Fatau med erfarenhet från spanska Granada CF, Rayo Vallecano, UD Almeriá och turkiska Gaziantepspor.

Fatau spenderade totalt sex år i Spanien innan den defensive mittfältare värvades till Gaziantepspor. De senaste åren har Fatau varit kontrakterad med saudiarabiska Al-Qadsiah Football Club men spelat på lån i Kuwait för Kuwait Sporting Club.

Nu stundar alltså spel i Sverige och Ettan norra och för tillfället väntar ghananen på att få sitt arbetstillstånd godkänt. Via IFK Luleå hälsar han följande:
– I am very happy to be a part of the IFK family and I am going to help this club rise higher. This season is going to be a great season for me, and the club!

IFK Luleås sportchef Daniel Kalén säger följande om lagets nya spelare:
– Det är klart att när jag först tittade på Mohammed så trodde jag kanske inte riktigt att det var möjligt att vi skulle kunna locka honom till Sverige och IFK Luleå. Men ibland ter sig fotbollen så att spelare kan behöva en omstart, och här hos oss kommer han få en nyckelroll och det kommer bli en bra scen för honom att visa upp sig på. Vi har ju varit tydliga med att vi sökt en central defensiv mittfältare och Mohammed har verkligen den profilen, och mer därtill. Det ska bli väldigt intressant att få se honom hos oss, det är inte alltid som vi får hit spelare med La Liga-erfarenhet upp till norr. 

Mohammed Fatau är född 1992 och hans moderklubb är Asante Kotoko Football Club.