210228 Umeås Ibrahim Habib under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Umeå FC den 28 februari 2021 i Stockholm. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104 / AS0019

Kvalchansen är borta för Umeå FC. Det hindrar inte Ibrahim Habib att jaga vidare – på hans första mål för klubben. – Om vi får en straff ska jag försöka ta den, säger 25-årige högerbacken och ler.

Ibrahim Habib, 25, är född och uppvuxen i Örebro. Efter tillhört moderklubben Karlslunds IF under hela sin karriär flyttade högerbacken till Umeå FC för att ta nästa steg i karriären. Utfallet blev lyckosamt.

– Det har varit jättebra, mycket bättre än förväntat. Jag visste inte vad jag skulle komma till, framför allt staden, men jag trivs bra. Umeå påminner om Örebro som jag kommer ifrån och fotbollsmässigt har det varit positivt. Jag kom väldigt snabbt in i laget, alla har varit välkomnande och jag har utvecklats väldigt mycket, säger han.

Miljöombytet har lyft högerbacken, både som människa och spelare.

– Miljöbytet var viktigt för mig och det var läge att komma hit. Trots att jag hade spelade två, tre division ett-säsonger i Karlslund var det ett stort steg. Det är en annan typ av träning och mentalitet hur det varit tidigare. Här ser man hur viktigt det är att ta vara på varje träning och ge hundra procent, vinna varje spel på träningarna och få in den mentaliteten. Jag har växt väldigt mycket som människa och spelare, säger han.

Klubbytet innebar även positionsbyte. Ibrahim Habib är ytterback i grunden men blev omskolad till central mittfältare i Karlslunds IF under sista säsongerna. Väl hos Umeå FC har Habib klivit ner på högerbacken igen.

– Det var att hitta tillbaka till när allt började som ytter- och wingback. Det tog tid under första månaderna men successivt blivit bättre under säsongen. Det är en position som jag trivs med och vill absolut fortsätta på den positionen. Jag kan få ut mer av mina kvalitéer på den positionen, säger 25-åringen.

Bortsett från skador och avstängningar har Ibrahim Habib tillsammans med Tarik Hamza, Gbenga Arokoyo och Jens Stigedahl utgjort Umeå FC:s försvarslinje under säsongen. Ett samarbete som funkat jättebra.

– Det är ju en ny backlinje med endast Stigedahl kvar från tidigare år. Vi lärde snabbt känna varandra och fick in kemin. Vi hjälper varandra på och utanför planen, snackar mycket med varandra och det har inte varit några större problem. Det har varit tryggt bakåt, säger Habib.

Framåt har högerbacken bidragit med två assister när Umeå FC etablerat sig i toppen av Ettan Norra.

– Vi har gjort en bra säsong. Det blev ett stort steg efter nedgraderingen och det var mycket nytt med många nya spelare, där det handlade om att hitta en bra trupp att jobba vidare på. Trots många nya spelare har vi löst det bra. Under säsongen har vi haft möjligheten att vara där uppe. Vi hade en stark vår- men höstsäsongen har inte gått lika bra. Vi har inte haft marginalerna på vår sida, slarvat lite och tappat poäng. Det är annars en bra säsong från laget, på det stora hela. Nu vill vi avsluta på bästa sätt, säger 25-åringen.

Likt laget vill Ibrahim Habib avsluta säsongen på bästa sätt. Habib jagar sitt första mål i Umeå FC-tröjan.

– Alla vill göra mål men jag har alltid varit en spelare som egentligen föredrar att spela fram bra lägen till lagkamraterna. Det är mitt sätt att spela, säger han.

Har du haft chanser att göra mål under säsongen?

– Jag har haft några skott på mål. Framför allt mot Brommapojkarna, då jag hade två bra lägen, men även mot Karlstad och Dalkurd. Jag har haft möjligheten att göra mål men det har tyvärr inte varit tillräckligt bra. Jag har inför varje säsong kommit närmare offensiva målet. Förhoppningsvis kommer det lossna snart. 

Ni har Assyriska och Täby kvar att möta, finns chansen att du gör ditt första mål?

– Jag har tänkt på det. Nu på slutet ska jag släppa lite på handbromsen och köra mer.

Om det blir straff, då…?

– Då ska jag prata med Oussama (Ali) som är förstestraffskytt. Om vi får en straff ska jag försöka ta den, avslutar Habib och ler.


Playmaker.AI

Namn: Ibrahim Habib
Född: 1996
Position: Högerback
Moderklubb: Karlslunds IF
Tidigare klubbar: Karlslunds IF

Matcher: 25 matcher (23 starter, 2 inhopp)
Spelminuter: 1978

Mål: 0
Assist: 2

Passningar/90: 53,11
Passningsprocent: 86
Passningar in i boxen/90: 6,47
Nyckelpassningar/90: 0,23
Lyckade långbollar/90: 5,1
Långbollsprocent: 70

Lyckade dribblingar/90: 0,91
Dribblingsprocent: 49

Duellvinster/90: 5,01
Duellprocent: 46
Brytningar/90: 5,47
Lyckade tacklingar/90: 2,14
Tacklingsprocent: 57
Bollvinster på offensiv planhalva/90: 4,51