180416 Linköpings Pontus Rödin poserar för ett porträtt den 16 april 2018 i Linköping. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN / COP 205

Det Allsvenska sommarfönstret stängde som bekant i onsdags, men innan höstsäsongens lag blev färdigställda hann AFC Eskilstuna göra klart med en av Ettans många talanger – Pontus Rödin.

Linköping City knöt till sig den talangfulle mittbacken inför säsongen 2018 och han fick snabbt en plats i startelvan. Det dröjde inte länge innan Rödin drog blickarna till sig och fick ett erbjudande av det portugisiska laget Vitoria Setubal att komma och provspela. I samband med provspelet i Portugal jämfördes Rödin med svenske Victor Nilsson Lindelöf som bekant gjorde succé som mittback i den portugisiska ligan och som också har en bakgrund i just Division 1. Nu är det dock AFC Eskilstuna i Allsvenskan som har knutit till sig den lovande mittbacken. 

Övergången blev offentlig i onsdags och redan samma dag gjorde Rödin debut för AFC i Svenska cupen mot Norrankonkurrenten Carlstad United, en match som AFC vann med 3-2. 

– Det var kul, skönt att få en sån match med laget innan Allsvenska matcherna börjar så jag kan vänja mig lite med spelarna, säger Pontus Rödin.

Säsongen 2018 blev Rödin uttagen till Ettans all star-match Morgondagens stjärnor, där unga, lovande spelare i Division 1 får chansen att spela med och mot varandra över deras lagtillhörigheter. När vi pratar med Rödin frågar vi honom om utvecklingspotentialen och möjligheterna i Division 1.

– Det är riktigt bra och det är en bra serie för unga att gå till då chansen för speltid är stor. Det är ett bra steg mellan ungdomsfotboll och professionell fotboll och jag har utvecklats mycket som spelare. Man har träffat mycket folk och spelat med bra spelare som man har fått hjälp av. Man har nog klivit upp en extra nivå. 

Hittills i år har Rödins säsong varit både bra och dålig enligt han själv. Efter att ha dragits med både skador och sjukdomar som lett till missade matcher tycker Rödin ändå att han har levererat i de matcherna som han spelat. 

– Det har känts bra när jag har varit på planen och jag tycker att vi har ett bra lag även om resultaten inte visat det. Vi har haft lite problem att göra mål mot lag som backar hem, men jag hoppas att det släpper för laget. Det finns fina kvaliteter i laget och fler spelare som kan spela högre upp i seriesystemet.

Nu är det dags att ta klivet upp till Allsvenskan vilket ska bli en spännande erfarenhet. 

– Det ska bli jättekul, det är något som man har kämpat för länge. Jag hoppas att jag kan ta för mig och visa upp den bästa sidan av mig. Kontraktet är en grej men jag måste prestera på matcher och träningar, så det är mycket kvar. 

– Vi möter Djurgården i min första Allsvenska match, då hoppas jag så klart att jag får spela. Det skulle vara kul att få mäta sig mot det bästa laget i serien och se hur man håller. Sen är det kul att få spela inför stor publik med bra stämning också. 

Pontus Rödin blir alltså den senaste produkten från Division 1 att testa vingarna i Allsvenskan. Vi kan konstatera att Ettan är en liga som är full av talanger och lovande spelare som kommer att synas i svensk elitfotboll framöver. Avslutningsvis riktar vi ett stort grattis till Pontus som går vidare från Ettan och avancerar i sin karriär!