Roger Sandberg. Foto: Bildbyrån

Torsdagen den 16 januari anordnades det i Solna en fortbildningsträff för Ettans tränare och sportchefer. Föreläsare var Roger Sandberg, Niklas Egnell och Daniel Ekvall. Fokus under fortbildningen låg på spel, ledarskap och fotbollsfys. Ettanfotboll har pratat med Roger Sandberg som berättar mer om fortbildningen och vad den betyder för deltagarna.

Roger Sandberg jobbar som tränarutbildare på SvFF och hans främsta fokus ligger på utbildningarna UEFA A och UEFA Pro som han är kursansvarig för. Torsdagens fortbildning arrangerades på initiativ av Ettanfotboll. Träffen var den första av sitt slag för Ettans tränare samt sportchefer och under dagen presenterades i stora drag de tre huvuddelarna i tränarutbildningen. 

Kan du berätta mer om det ämne som du var ansvarig för?

– Jag har hand om spelet som är en ganska bred punkt och fokuserade mest på att kort beskriva några delar ur tränarutbildningen om vad det innebär med licenser och hur tränarutbildningsträdet ser ut numera, säger Sandberg och fortsätter:

– Det var mest fokus på att kort gå igenom de trender som vi ser inom toppfotbollen, främst internationell fotboll (VM och Champions League) men även lite från allsvenskan.

Vilka resultat förväntar ni er att den här typen av utbildning ska resultera i?

Det här blir sammanfattat och kortfattat så inte på något sätt tror vi att alla är uppdaterade till tänderna nu, men all sorts fortbildning är ju bra. Det jag gillar med det här formatet är ju dels att det är riktat mot sportchefer och tränare. Jag tror att det spelar en viktigt roll, att sportchefer har en förståelse för hur vardagen ser ut för tränare och vad en tränare baserar sina val på när man tittar på spel, ledarskap och fotbollsfys.

– Sen är det alltid bra att träffas tränare emellan, inte minst för att lära känna varandra, vilket ger möjligheten att de har en bra relation för att kunna stötta och hjälpa varandra och dessutom ger en större respekt för varandra i matchsituationerna. Jag inbillar mig att det blir en bättre stämning.

Kan man se det här som en sorts satsning som inte bara lyfter Ettan utan även kvaliteten generellt i svensk fotbolls lägre serier?

Det tycker jag absolut att man kan se möjligheter till… vad mycket handlar om är ju att Ettan inte kan betala särskilt höga löner eller ekonomiskt locka till sig spelare, men man kan försöka ha så bra miljö som möjligt, inte minst att man kan visa de tänkta nyförvärven att det finns en miljö att utvecklas i och kunna ta steg mot en utpräglad professionell närvaro, säger Sandberg och fortsätter:

– Det är ju ändå så att det är ett antal spelare som tar steget via Ettan, därför är det bra om vi kan skapa så bra förutsättningar som möjligt i Ettan för att kunna skapa elitspelare till allsvenskan och landslaget.

Är denna sorts fortbildning någonting som erbjuds för tränare och sportchefer högre upp i seriesystemet?

– Allsvenskan och superettan erbjuds fortbildning två gånger om året, det görs även på damsidan. Där har gränsen dragits och det kan man tycka vad man vill om, men det känns bra att kunna erbjuda några dagars fortbildning för Ettan.

Har ni kunnat mäta någon effekt av utbildningarna?

– Nej, det kan jag inte påstå, svarar Sandberg, det man kan säga att man rent generellt får positiv feedback på tränarutbildningarna och fortbildningen. 

– Det är svårt att mäta effekt i form av konkreta resultat men fortbildning är alltid positivt och det finns alltid någonting att ta med sig. Ett av våra budskap är att tränare blir aldrig fullärda utan fotbollen utvecklas alltid, den är aldrig statisk och den utvecklas över tid. En av de viktigaste egenskaperna för en tränare är att vara nyfiken på ny kunskap. 

Utöver det vi har pratat om, finns det någonting du vill tillägga?

– Det var väldigt trevligt, kul att se så många där och jag gillar ambitionerna att skapa så bra miljöer som möjligt för man kan inte konkurrera ekonomiskt utan istället får man skapa så bra förutsättningar som möjligt, avslutar Sandberg.

***

Ettanfotboll tackar Sandberg för intervjun och vi ser fram emot att rapportera från framtida fortbildningstillfällen.