Under helgen, från och med idag klockan 16:00 den 30 april till och med 23:59 måndag den 3 maj, deltar Ettanfotboll tillsammans med SvFF, SEF och EFD i bojkotten av sociala medier. Bojkotten kommer som respons mot de kränkande och olämpliga kommentarer som spelare och andra verksamma inom fotbollen upplever i sociala medier.

Det är den engelska spelarorganisationen, The PFA, som har initierat bojkotten och man riktar skarp kritik mot att de stora techbolagen inte tar ett tillräckligt stort ansvar i att säkerställa en trygg miljö för alla i deras sociala medie-plattformer.

Ettanfotboll verkar för en trygg fotbollsmiljö fri från hat och kränkningar och ställer sig därför bakom initiativet. Vi uppmanar även våra föreningar att själva ta ett beslut rörande bojkotten.

Denna text är ursprungligen publicerad på svenskfotboll.se

SvFF bojkottar sociala medier under helgen

På initiativ av den engelska fotbollen så kommer SvFF att från och med idag fredag klockan 16.00 fram till måndag 23.59 att inte göra några inlägg i sociala medier. Detta för att uppmärksamma hoten och hatet som alldeles för ofta riktas mot människor i sociala medier. De stora techbolagen behöver ta ett större ansvar och kraftigt agera mot individer som tar sig rätten att kränka människor på nätet.

– Att spelare och personer som arbetar med fotbollen får utstå hat och hot på sociala medier är oacceptabelt. Det känns bra att SvFF är med och markerar mot detta, säger Håkan Sjöstrand, Generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Under VM 2018 fick herrlandslagets Jimmy Durmaz utstå hot och rasism på sociala medier från ett flertal individer. Detta ledde till manifestationer mot näthat både från herrlandslaget men även på flera platser runt om i Sverige.

– Vi vet alldeles för väl hur vedervärdiga påhoppen på sociala medier kan vara. Vi alla minns det som hände Jimmy under VM 2018. Självklart är viktigt att individer som kommenterar på sociala medier tar sitt ansvar. Men det är också viktigt att de företag som äger dessa enorma plattformar agerar mot personer som förolämpar och sprider hat mot andra, säger Håkan Sjöstrand.