210405 Åtvidabergs Pontus Eriksson under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Åtvidaberg den 5 april 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0044

I fjol åkte han ur med Motala AIF. I år vill Pontus Eriksson undvika nedflyttning med Åtvidabergs FF. – Vi sitter i en bra sits och har alltid i egna händer, säger 21-årige vänsterbacken.

Förra säsongen gjorde Pontus Eriksson sin första säsong i Ettan med Motala AIF. Det var hans sjätte säsong för östgötaklubben efter gått via U17- och U19- till A-laget. Motala AIF blev nedflyttade och Eriksson ville prova vingarna efter säsongen. Valet föll på nykomlingen Åtvidabergs FF.

– Det är liknande klubbar. Båda är lite mindre och östgötaklubbar. Det är inte så mycket skillnad på hur klubbarna arbetar. Jag vill ha något nytt inför säsongen och det har gått bra så här långt, säger han.

Från sin ytter- och wingbackroll har Pontus Eriksson varit ordinarie på vänsterkanten och slagit sex målgivande passningar. Det är flest assist hos nykomlingen.

– Jag har gjort det bättre än förra året med rutinen bakom mig. Jag har fått spela varje match och varje minut. Det är bara tacka tränarna för förtroendet. Det har gått bra för egen del, säger han.

Känns det som du har fått ditt genombrott?

– Det skulle jag säga. Jag har gjort en bra säsong och siktar högre än att spela i Ettan. Just nu är jag fokuserad på Åtvidaberg men jag vill upp i nivåerna och kämpar för det också.  

För lagets del har Åtvidabergs FF haft en pendlande säsong. Nykomlingarna har skapat mycket målchanser men haft svårt att plocka trepoängarna.

– Vi började dåligt med mycket kryss- och torskmatcher. Vi fick några vinster innan uppehållet men det har gått upp och ner. Vi har skapat tillräckligt mycket för att vinna mer än vi har gjort. Vi har en ganska hög xG (förväntade mål) jämfört med klubbarna runt oss. Jag tycker inte tabellen visar vart vi ska vara, säger 21-åringen och menar att säsongen påminner lite om fjolåret:

– I Motala skapade vi ganska bra lägen och var med i matcherna men vi fick inte in bollen. Det är vad som krävs i Ettan, att man har någon i laget som gör mycket mål. Det är vad som krävs för att stanna kvar och lyckas.

Två omgångar återstår i Ettan Södra och Åtvidabergs FF är indragna i bottenstriden. Östgötaklubben står på 33 inspelade poäng och har tre poäng ner till nedflyttningsstrecket.

– Jag tycker att vi sitter i en bra sits och har alltid i egna händer. Någon poäng räcker för att vi ska helt säkra. Jag tror att vi kommer att stanna kvar. Förhoppningsvis ska vi göra det som vi ska göra, säger 21-åringen.

Förra omgången hämtade Åtvidabergs FF upp ett 0-2-underläge till 2-2 mot Tvååkers IF. Det var en viktig poäng i jakten på nytt kontrakt.

– Den var en blytung och jätteviktig för vår överlevnad. Om vi hade torskat hade vi behövt vinna över både Skövde och Torn, säger han.

På lördag väntar bortamatch mot serieledarna Skövde AIK. En viktig match för båda klubbarna i topp- och bottenstriden.

– Det är en väldigt rolig match att spela. Skövde kommer att vara taggade och mycket folk kommer att kolla. Det är två olika världar som möts. Båda spelar för liv och död på olika håll, säger Eriksson.

Du var i en liknande sits ifjol. Vad drog du för lärdomar då, som kan vara användbara nu?

– Att ha huvudet kallt, varje poäng är viktig oavsett hur det ser ut och ge alltid i varje situation för att få med sig sista poängen som är viktig i slutet.


Playmaker.AI

Namn: Pontus Eriksson
Född: 2000
Position: Vänsterback
Moderklubb: Mjölby Södra IF
Tidigare klubbar: Mjölby Södra IF och Motala AIF

Matcher: 28 matcher (28 startmatcher)
Spelminuter: 2427

Mål: 0
xG/90: 0,34
Skott/90: 2,06
Assist: 6

Passningar/90: 49,2
Passningsprocent: 74
Passningar in i boxen/90: 9,84
Nyckelpassningar/90: 1,29
Lyckade långbollar/90: 4,58
Långbollsprocent: 55

Lyckade dribblingar/90: 3,14
Dribblingsprocent: 58

Lyckade nickar/90: 4,79
Nickprocent: 53
Duellvinster/90: 11,18
Duellprocent: 45
Brytningar/90: 7,21
Lyckade tacklingar/90: 2,22
Tacklingsprocent: 59
Bollvinster på offensiv planhalva/90: 5,72